Skocz do zawartości
guldur

Lcd 19"-22" Do Gier, Filmow I Netu - Jaka Matryca?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kupuje na dniach kompa i musze dobrac do niego jakis panelik LCD.

Komp bedzie sluzyl glownie do pracy, ale jak juz bede chcial pograc czy ktos z rodziny to zalezy mi na tym, zeby chodzilo idealnie. Gry to beda to raczej wszelkiego rodzaju FPP - typu cod4, a ze starszych gier cs, et itp.

Wielkosc monitora 19"-22", zalezy mi glownie na cenie wiec jezeli w tej cenie 22" dobrego nie znajde to wole ORT: ORT: wziąć cos mniejszego. Cena jaka mnie interesuje to max 800 zl.

Jaka ogolnie matryca jest najlepsza do gier?

Najchetniej bym wzial jakiegos LG bo maja fajna gwarancje na pixele, albo Iiyame bo moj znjomy pracuje w oddziale i moze uda mi sie jakas znizke zalatwic.

Dzieki z gory za pomoc.

P.S.

W kompie bedzie Q9450, a grafa prawdopodobnie 8800GS.

Edytowane przez guldur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja posiadam Philipsa z podpisu na MVA i niedawno miałem styczność z czymś takim PHILIPS 22" 220WS8FB posiada dvi i powiem że jeżeli by mi się trafiła wymiana to brałbym bez wahania jaki on wielki :) i obraz był naprawdę ok jak na TN no i cena poniżej 800zł.

Edytowane przez kurczak80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tego philipsa widziales w grach moze? smuzenie/lag i tego typu sprawy? Do pracy nie potrzebuje cudow, ale jak juz pisalem w pierwszym poscie - wazne zeby w grach sie sprawdzal jak ja czy brat bedzie mial ochote w wolnym czasie pyknac w cos (glownie FPP czyli smuzenia itp to wazna sprawa).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się dołączę :), pisałem w innym temacie, ale bez odpowiedzi :sad: . Szukam monitora 19-22", ale jakiegoś lepszego tak mniej więcej do 1500zł (dopuszczam kilkadziesiąt złotych więcej, ale oczywiście wolałbym mniej), nie Acer'a nie Gateway'a, bez szyby, dobrze byłoby panoramiczny, ale niekoniecznie.

Czy możecie coś poradzić?

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tego philipsa widziales w grach moze? smuzenie/lag i tego typu sprawy? Do pracy nie potrzebuje cudow, ale jak juz pisalem w pierwszym poscie - wazne zeby w grach sie sprawdzal jak ja czy brat bedzie mial ochote w wolnym czasie pyknac w cos (glownie FPP czyli smuzenia itp to wazna sprawa).

Jakoś nie miałem czasu dużo na test ale w pro street nie zauważyłem smużenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to normalne, ze katy w LG 227WT gdy sie patrzy z dolu na monitor sa takie zalosne? Minimalnie ponizej gornej krawedzi monitora i juz jest tragedia(u gory ekranu. Filmow sie nie da ogladac na lozku. No i widze zielona poswiate zamiast czystych kolorow. Zredukowalem ilosc zieleni ale teraz u gory ekranu mam zabarwienie czerwone.. To norma w TN czy LG 227 jest taki zalosny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to normalne, ze katy w LG 227WT gdy sie patrzy z dolu na monitor sa takie zalosne? Minimalnie ponizej gornej krawedzi monitora i juz jest tragedia(u gory ekranu. Filmow sie nie da ogladac na lozku. No i widze zielona poswiate zamiast czystych kolorow. Zredukowalem ilosc zieleni ale teraz u gory ekranu mam zabarwienie czerwone.. To norma w TN czy LG 227 jest taki zalosny?

normalne, trzeba trzymać kontrast jak najwyżej wtedy jest znośnie ale do 170 stopni które podaje producent to brakuje 150 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy w miejscach gdzie powinien byc braz jest zabarwienie zielone? A jak wyreguluje sie barwami by byl braz to wtedy bialy staje sie czerwony u gory ekranu?

raczej normalne bo zgodne z tym co napisałem wcześniej ale wrzuć jakiś screen ekranu gdzie występuje ten efekt...

(chodzi mi o screen abu upewnić się ze to nie wina wyświetlanego obrazu :) tylko monitora)

Edytowane przez gmfriend

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy w miejscach gdzie powinien byc braz jest zabarwienie zielone? A jak wyreguluje sie barwami by byl braz to wtedy bialy staje sie czerwony u gory ekranu?

Jak nieprawidłowo regulujesz to podobne anomalie są możliwe. Aby zmniejszyć odbarwienia trzeba odszukać max kontrast (kontrast + R G B) i odejmować nasycenie od odpowiednich składowych tak aby szary czy biały nie były podbarwione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się dołączę :), pisałem w innym temacie, ale bez odpowiedzi :sad: . Szukam monitora 19-22", ale jakiegoś lepszego tak mniej więcej do 1500zł (dopuszczam kilkadziesiąt złotych więcej, ale oczywiście wolałbym mniej), nie Acer'a nie Gateway'a, bez szyby, dobrze byłoby panoramiczny, ale niekoniecznie.

Czy możecie coś poradzić?

Pozdrawiam,

Mogę polecić Asusa PG221, mój kumpel go ma i muszę powiedzieć, że jest naprawdę super! Bardzo dobra matryca, dobre podświetlenie, super szybka, bez żadnych smug, ładny kontrast i kolorki. Dobra regulacja i kąty widzenia. W ogóle całkiem wypasiony ekranik: ma obrotową kamerkę, mikrofon, głośniki 2x5W + 15W woofer (sic!), trzy porty USB 2.0, DVI. No i chyba nie widziałem ładniejszego monitora i tak wykonanego (sensorowe klawisze, aluminium etc.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę polecić Asusa PG221, mój kumpel go ma i muszę powiedzieć, że jest naprawdę super! Bardzo dobra matryca, dobre podświetlenie, super szybka, bez żadnych smug, ładny kontrast i kolorki. Dobra regulacja i kąty widzenia. W ogóle całkiem wypasiony ekranik: ma obrotową kamerkę, mikrofon, głośniki 2x5W + 15W woofer (sic!), trzy porty USB 2.0, DVI. No i chyba nie widziałem ładniejszego monitora i tak wykonanego (sensorowe klawisze, aluminium etc.)

Witam,

Dziękuję za odpowiedź i propozycję. Obejrzałem tego Asusa (w Internecie bo u mnie w sklepach nigdzie go nie ma), rzeczywiście wyposażony jest bardzo dobrze, brakuje chyba tylko HDMI/HDCP, ale wydaje mi się, że ma on jednak szybę (cyt. "Technologia Color Shine: Tak (antyodblaskowy, błyszczący panel)") więc jak dla mnie to raczej odpada. Poza tym wydaje mi się jakiś taki "krzykliwy" i chyba wolałbym coś bardziej stonowanego. Zużycie energii (100W) też zbytnio za nim nie przemawia. Tak więc raczej jestem na nie.

Ostatnio zainteresował mnie za to BenQ X2200W, co sądzisz o nim?

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PG221 rzeczywiście ma błyszczący panel, ale ma też jakąś powłokę antyrefleksyjną więc nie odbija się w nim tak jak w normalnych błyszczących LCD, a zużycie energii to wynik głośników i woofera. Może na zdjęciach wydaje się dość krzykliwy, no i jest dosyć nietypowy (z tym wooferem na nóżce za panelem) ale z przodu prezentuje się elegancko, jest czarny, lśniący, z ładnym wąziutkim paskiem podświetlanym na różne kolory w zależności od wybranego trybu dźwiękowego, a srebrne elementy są z aluminium a nie tandetnego plastiku.

Co do monitorka BenQ to nie mam szczególnie żadnego zdania, bo go nigdy nie widziałem na oczy, ale jak porównałem specyfikacje na stronach producentów to ma trochę gorsze parametry (słabsze podświetlenie, gorszy kontrast), mniej ustawień (tryby wyświetlania obrazu, dźwięku) i nie ma gadgetów (kamera, USB etc)

P.S.

znalazłem coś takiego na stronie Asusa - można dokładnie obejrzeć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PG221 rzeczywiście ma błyszczący panel, ale ma też jakąś powłokę antyrefleksyjną więc nie odbija się w nim tak jak w normalnych błyszczących LCD, a zużycie energii to wynik głośników i woofera. Może na zdjęciach wydaje się dość krzykliwy, no i jest dosyć nietypowy (z tym wooferem na nóżce za panelem) ale z przodu prezentuje się elegancko, jest czarny, lśniący, z ładnym wąziutkim paskiem podświetlanym na różne kolory w zależności od wybranego trybu dźwiękowego, a srebrne elementy są z aluminium a nie tandetnego plastiku.

Co do monitorka BenQ to nie mam szczególnie żadnego zdania, bo go nigdy nie widziałem na oczy, ale jak porównałem specyfikacje na stronach producentów to ma trochę gorsze parametry (słabsze podświetlenie, gorszy kontrast), mniej ustawień (tryby wyświetlania obrazu, dźwięku) i nie ma gadgetów (kamera, USB etc)

P.S.

znalazłem coś takiego na stronie Asusa - można dokładnie obejrzeć

Jeszcze raz dziękuję :razz: , jeśli jest powłoka antyrefleksyjna to może nie byłoby tak źle (mam w pokoju dużo odbić, np. na laptopie z 'glare' praktycznie jak było słońce nic nie można było zrobić). Musiałbym go jednak zobaczyć 'na żywo', (może będę miał taką okazję za kilka dni).

BenQ podobno (też go nie widziałem) ma bardzo równomierne podświetlenie, jest matowy, na 'dynamiczny' kontrast podawany przez producentów raczej nie ma sensu zwracać uwagi, na gadgetach typu kamera i głośniczki za bardzo mi nie zależy (USB oczywiście może się przydać :)), z predefiniowanymi trybami różnie bywa. Może się jeszcze wypowie ktoś kto widział tego BenQ?

Obejrzałem tę prezentację (Asusa), monitor wygląda dość ładnie, ale jak na razie nie jestem jeszcze przekonany.

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupowanie 22" TN za 1500zł to po-ro-nio-ny po-mysł - w tej cenie są znacznie lepsze wyświetlacze. Wspomnę np o moim gatewayu 24" za 1499zł: masa wyjść/wejść, 2 cale więcej, piękne wykonanie ze stopą odlew aluminium, regulacja wysokości + PIVOT!, rozdzielczość HD itd, dotykowe menu, HDMI, PIP!!!...

PG221 to ani dobry subwoofer ani dobry monitor;). Po co mi kamera i sub jak nawet monitor nie ma HDMi które jest dzisiaj standardem. Kupując LGika 22" L227 masz lepszy obraz i 500zł w kieszeni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupowanie 22" TN za 1500zł to po-ro-nio-ny po-mysł - w tej cenie są znacznie lepsze wyświetlacze. Wspomnę np o moim gatewayu 24" za 1499zł: masa wyjść/wejść, 2 cale więcej, piękne wykonanie ze stopą odlew aluminium, regulacja wysokości + PIVOT!, rozdzielczość HD itd, dotykowe menu, HDMI, PIP!!!...

PG221 to ani dobry subwoofer ani dobry monitor;). Po co mi kamera i sub jak nawet monitor nie ma HDMi które jest dzisiaj standardem. Kupując LGika 22" L227 masz lepszy obraz i 500zł w kieszeni.

BenQ X2200W jest już poniżej 1100zł. (np. w Agito). Jak się ma ten BenQ do LG 227?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BenQ X2200W jest już poniżej 1100zł. (np. w Agito). Jak się ma ten BenQ do LG 227?

nie widziałem ale prawdopodobnie zbliżone monitory, oba nowe świetlówki >90% gamut

jeżeli chcesz ciekawy monitor to moze lenovo L220x - jedyny 22" na SPVA w cenie ~1300zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie widziałem ale prawdopodobnie zbliżone monitory, oba nowe świetlówki >90% gamut

jeżeli chcesz ciekawy monitor to moze lenovo L220x - jedyny 22" na SPVA w cenie ~1300zł

On ma rozdzielczość full HD. Czy to nie za dużo dla 22" (chodzi mi o czytelność czcionek)?

Poza tym monitor ma być też do gier, czy nie byłoby problemów np. z czasem reakcji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On ma rozdzielczość full HD. Czy to nie za dużo dla 22" (chodzi mi o czytelność czcionek)?

Poza tym monitor ma być też do gier, czy nie byłoby problemów np. z czasem reakcji?

dla mnie rozdzielczość lenovo jest za duża, ale to zależy od upodobań bo są nawet laptopy 17" z 1920x1200 :)

nie będzie problemów ze smużeniem, minimalnie gorzej pod względem inputlag ale przy założeniu że nie grasz w szybkie fps online nie odczujesz różnicy

lenovo to jedyny wyróżniający się LCD (w tej cenie), jesli on nie pasuje pozostaje wybór TN 22" od lg po samsungi, benki, albo coś mniejszego na lepszej matrycy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla mnie rozdzielczość lenovo jest za duża, ale to zależy od upodobań bo są nawet laptopy 17" z 1920x1200 :)

nie będzie problemów ze smużeniem, minimalnie gorzej pod względem inputlag ale przy założeniu że nie grasz w szybkie fps online nie odczujesz różnicy

lenovo to jedyny wyróżniający się LCD (w tej cenie), jesli on nie pasuje pozostaje wybór TN 22" od lg po samsungi, benki, albo coś mniejszego na lepszej matrycy...

Dla mnie ta rozdzielczość też jest raczej zbyt duża. Jak pisałem wcześniej zakładałem wybór między 19", a 22" niestety im więcej szukam tym bardziej nie wiem co wybrać. Bardzo spodobał mi się Eizo 1932, ale jest dla mnie przynajmniej o 200zł. za drogi (są jakieś szanse by Eizo staniało? :wink: ) tak więc chyba muszę się zdecydować na coś innego i na TN. Jakie ewentualnie są dobre monitory 19", 20" do tych 1500zł.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie ta rozdzielczość też jest raczej zbyt duża. Jak pisałem wcześniej zakładałem wybór między 19", a 22" niestety im więcej szukam tym bardziej nie wiem co wybrać. Bardzo spodobał mi się Eizo 1932, ale jest dla mnie przynajmniej o 200zł. za drogi (są jakieś szanse by Eizo staniało? :wink: ) tak więc chyba muszę się zdecydować na coś innego i na TN. Jakie ewentualnie są dobre monitory 19", 20" do tych 1500zł.?

eizo było już pare razy w promocji w marketach MM SATURN od 1350zł 1499 S1931/32

TNki 22": LG 227, 2252T, samsungi z najnowszej serii 2253 43, T220 , HP 2207h (szyba) - co nie wybierzesz będzie dobrym monitorem TN z typowymi wadami / zaletami tej matrycy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eizo było już pare razy w promocji w marketach MM SATURN od 1350zł 1499 S1931/32

TNki 22": LG 227, 2252T, samsungi z najnowszej serii 2253 43, T220 , HP 2207h (szyba) - co nie wybierzesz będzie dobrym monitorem TN z typowymi wadami / zaletami tej matrycy...

Do MM i Saturna mam zbyt daleko (u mnie nie ma ani jednego ani drugiego). W końcu będę musiał się na coś zdecydować :unsure: więc pewnie wybiorę tego LG 227 lub ewentualnie tego BenQ, którego podawałem wcześniej (chociaż chciałbym go wcześniej zobaczyć). Na razie dziękuję,

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co sadzicie o tym? LG L226WA-WN

Kosztuje niecaly 1000 zl, troche wiecej niz chcialem, ale zalezy mi na tym, zeby nie bylo smuzenia/lagow itp w grach, wiec jezeli warto dolozyc te 200 zl to doloze. Przypomne tylko, ze interesuja mnie glownie szybkie fps-y online w stylu counter-strike, cod IV, et itp.

Znajomy mi polecil ten monitor i sie nad nim zastanawiam.

A moze ewentualnie lepiej ORT: ORT: wziąć 20" na jakiejs porzadnej matrycy? W cenie 800-1000 zl? Chyba, ze w tej cenie i tak nic nie dostane to wezme TN 22" - w sumie duza rozdzialka i duzy monitor przyda mi sie do photoshopa, ale zalezy mi rozwniez na tym zeby dalo sie wygodnie pograc w fps-y..

Edytowane przez guldur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co sadzicie o tym? LG L226WA-WN

Kosztuje niecaly 1000 zl, troche wiecej niz chcialem, ale zalezy mi na tym, zeby nie bylo smuzenia/lagow itp w grach, wiec jezeli warto dolozyc te 200 zl to doloze. Przypomne tylko, ze interesuja mnie glownie szybkie fps-y online w stylu counter-strike, cod IV, et itp.

Znajomy mi polecil ten monitor i sie nad nim zastanawiam.

A moze ewentualnie lepiej ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> 20" na jakiejs porzadnej matrycy? W cenie 800-1000 zl? Chyba, ze w tej cenie i tak nic nie dostane to wezme TN 22" - w sumie duza rozdzialka i duzy monitor przyda mi sie do photoshopa, ale zalezy mi rozwniez na tym zeby dalo sie wygodnie pograc w fps-y..

w tej cenie masz same TNki, 22" LG nowsza seria ma sterowanie dopalaczem w menu i nie będzie problemów ze smużeniem (2252 model w cenie poniżej 1000zł), ponadto przycisk to zmiany skalowania też duży plus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi