piter_praga Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 (edytowane) Heya Jak w temacie mam taką temperaturę rdzeni w stresie, czasem nawet 93 Czy to nie za dużo? Edytowane 19 Maja 2008 przez piter_praga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 (edytowane) Tak, 93 to juz patelnia... Max bezpieczna temperatura "na co dzien" to 75*C (przy steppingu L2) Najprawdopodobniej zle zalozone chlodzenie. Edytowane 19 Maja 2008 przez darkx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak888 Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 Tak jak powiedział przedmówca, sprawdź jeszcze na najnowszym core temp, jeśli odczyt bedzie ten sam , to prawdopodobnie źle założone chłodzenie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter_praga Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 (edytowane) Czy to może być wina braku pasty termo przewodzącej, której niestety sprzedawca z allegro mi nie dostarczył :/ ? Bez obciążenia Coretemp pokazuje 54C Edytowane 19 Maja 2008 przez piter_praga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 Zalozyles chlodzenie bez pasty? Niezly hardkorowiec z Ciebie :D Jak najszybciej kup pastę a do tego czasu najlepiej w ogole nie korzystaj z kompa (a juz na pewno nie obciążaj procesora!). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 Czy to może być wina braku pasty termo przewodzącej, której niestety sprzedawca z allegro mi nie dostarczył :/ ? Bez obciążenia Coretemp pokazuje 54C Ty jaja robisz, czy serio gadasz że bez pasty jedziesz i jeszcze pytasz czy nie za wysokie temp? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meehoweck Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 (edytowane) Wiesz, jest taki zwyczaj, że się procka pastą smaruje przed nałożeniem chłodzenia. Edytowane 20 Maja 2008 przez PonuryMurzyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aludan Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 (edytowane) Czy to aby nie prowokacja ? :> Troche ciezko mi uwierzyc ze ktos bierze sie za oc bez pasty na procku :lol2: Ps. Poza tym czy przy takiej temperaturce procek nie powinien sie automatycznie spowolnic, albo nawet wylaczyc kompa ? :rolleyes: Edytowane 20 Maja 2008 przez Aludan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Teoretycznie można bez pasty składać przy idealnym dograniu obu powierzchni stylu ale takie dogranie to może(może!) jubiler potrafi :razz: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fuxseb Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 LOL, a miałem takie pytanie retoryczne zadać, czy dałeś pastę, a tu masz :o. NIGDY nie wolno włączać kompa bez pasty. W sumie na moim AMD-K6-2 kiedyś nie dałem pasty bo tak ładnie wygląda a ja nie chciałem go pobrudzić :) Ale chodził. To jest jednak co innego jak E4300. Tylko od razu mówię, pasta ma być nie silikonowa H, nie Titan Silver Kit Do Okien Aluminiowy Grease :), tylko AC MX-2, Arctic Silver 5, albo Zalman Super Thermal Grease. Osobiście jechałem dość długo na kicie do okien, ale jakoś za dobrze nie było. Tu kupisz dobrą pastę: http://allegro.pl/4697_pasty_termoprzewodz...&view=gtext http://allegro.pl/item360701112_arctic_sil...zewodzaca_.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aludan Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 (edytowane) Skoro takie male OT o pastach to: Arctic Ceramique tez jest niezla, nie przewodzi pradu i do tego bardzo tania :) MX-1 ciezko rozprowadzic, MX-2 i AS5 jakos nigdy nie uzywalem (na pewno b. dobre pasty), za to Thermal Grease Zalmana jest swietna z opisow i wlaśnie ją mimo ceny myślę że najlepiej polecić dla osoby, która dotąd nie używała pasty :D (nie przewodzi pradu i banalnie latwo ja rozprowadzic - tylko cena troche wieksza, ale cos za cos :P) Wiem ze przewodnictwo pradu w pastach to nie problem dla wiekszosci forumowiczow, ale jak @piter_praga wogole nie dal pasty to może lepiej niech nie kupuje sobie AS5 bo jeszcze cos umaże i zewrze ? :> Edytowane 20 Maja 2008 przez Aludan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 AS5 bo jeszcze cos umaże i zewrze ? :>as5 też nie przewodzi prądu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aludan Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 as5 też nie przewodzi prądu Pasta co prawda zawiera sproszkowane srebro, ale dzięki polisyntetycznym olejom ceramicznym metal ten praktyczni nie ma szans wejść w bezpośredni kontakt z innym metalem. Jednakże producent nie daje 100% gwarancji bezpieczeństwa podzespołów, których metalowe wyprowadzenia (nóżki) zostaną połączone pastą Arctic Silver 5No faktycznie - mój błąd :D (patrzyłem na skład) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter_praga Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 (edytowane) Zamówiłem http://www.allegro.pl/show_item.php?item=360701112 PS: Procek mam już 3 tygodnie. Komp się nie wyłącza i wszystko chodzi szybko jak ta lala. Czy taka temperatura nie wpływa źle na procesor? Edytowane 21 Maja 2008 przez piter_praga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 Wplywa i to bardzo zle. To, ze proc jeszcze sie nie spalił, to chyba cud. Taka temperatura pracy wplywa rowniez zle na socket plyty glownej (moze nawet gorzej, niz na sam procesor). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 Nie czytałem całości, bo nie mam czasu, ale.. Nie wydaje mi się, aby rzeczywiście była taka temperatura, bo: 1. Cholernie ciężko jest źle założyć chłodzenie w przypadku BOXa. 2. Nagrzany Intel zwalnia, więc odczułbyś to w działaniu kompa. 3. Sprawdzasz temperaturę programem - już bios daje bardziej wiarygodne odczyty. 4. Bios domyślnie ma włączone zabezpieczenia przed przegrzaniem - przynajmniej na niektórych płytach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...