Skocz do zawartości
Truu

Jaki dysk 80GB wybrac?

Rekomendowane odpowiedzi

Benek napisał

Kain16 napisał: 

... 8megowego Maxtora 80LE z ultra Ata133 ( jako nieliczny ! ) a jego cena to 530zł . Jego również specyficzną cechą jesy iż dysk ma tylko 1 talerz ... 

ale mi specyficzna

Barracuda 7200.7 80GB (ST380011A) tez tak ma wiec to zadna rewelacja 

O sorry mistrzu żę zaprzeczyłem twojej inteligencji, ale zauważ iż Maxtor ma łożysko olejowe...

Ps. Co Do Raida:

Podaje wyniki swoich testów

Poziom raida : Span ( JBOD ) : Westen zajmuje czwarte miejsce za Deckstarem XP IBM i Maxtorem 8mb i 2mb

Poziom raida: 0 ( Striping) : Western zostaje letko mówiać zdeklasowany, zajmuje przed ostatnie miejsce w wydajnośći , pierwszy to IBM Deckstar XP

Poziom raida: 1 ( Mirror ) :  Tutaj zostaje tylko pokonany przez znowy IBM

Poziom raida: 5 ( Striping and Parity ) 3 miejsce w szybkości, za Ibm Deckstar XP i Maxtorem 80Le ( 8mb) 

Podsmując do najwydajniejszej pracy w raidzie polecam niewątpliwi IBM 

( najwydajniejszy, 36miesięcy gwarancji, system gwarancji Door to Door)

myślę, że nie potrzebnie się tak podniecasz dyskami IBM sam posiadam IBM oraz WD Caviara 8 mb cache i jedno co mogę powiedzieć to że obydwa dyski są równie nie zawodne, a jak chcesz wiedzieć IBM zaprzestał produkcji dysków twardych, a żeby było śmieszniej /dla Ciebie :)/ to co do dysków doszedł do porozumienia z WD albo jak kto woli odwrotnie :) więc jeśli opluwasz dyski WD to tak jakbyś opluwał IBM i jeszcze jedno dyski WD z serii WD JB również posiadają 3 lata gwarancji więc żadna rewelacja, oczywiście IBM jak najbardziej szkoda tylko, że zrezygnowali z produkcji dysków :):):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Benek napisał

Kain16 napisał: 

... 8megowego Maxtora 80LE z ultra Ata133 ( jako nieliczny ! ) a jego cena to 530zł . Jego również specyficzną cechą jesy iż dysk ma tylko 1 talerz ... 

ale mi specyficzna

O sorry mistrzu żę zaprzeczyłem twojej inteligencji, ale zauważ iż Maxtor ma łożysko olejowe...

tez mi rewelacja :-P Barracudy tez tak maja - lozysko typu FDB (Fluid Dynamic Bearing) :-P

czym mnie jeszcze zaskoczysz :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Benek napisał

Kain16 napisał: 

ale mi specyficzna

tez mi rewelacja :-P Barracudy tez tak maja - lozysko typu FDB (Fluid Dynamic Bearing) :-P

czym mnie jeszcze zaskoczysz :-P

no wlasnie... a czy czasem maxtor nie wykupil tych lozysk od seagate? przeciez seagate je wymyslil, opatentowal a potem sprzedawal innym. chyba nic mi sie nie pomylilo? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..., a jak chcesz wiedzieć IBM zaprzestał produkcji dysków twardych, a żeby było śmieszniej /dla Ciebie :)/ to co do dysków doszedł do porozumienia z WD albo jak kto woli odwrotnie :) ...

co masz na mysli o porozumieniu z WD - bo ja slyszalem ze IBM sprzedal fabryki firmie Hitachi - zreszta sporo dyskow z nowych dostaw widnieje juz pod nazwa Hitachi DeskStar a wiekszosc sklepow stosuje stare nazewnictow zeby co minej swiatla (w sprawach dyskow) czesc spoleczenstwa nie myslala ze to jakies wynalazki :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..., a jak chcesz wiedzieć IBM zaprzestał produkcji dysków twardych, a żeby było śmieszniej /dla Ciebie :)/ to co do dysków doszedł do porozumienia z WD albo jak kto woli odwrotnie :) ...

co masz na mysli o porozumieniu z WD - bo ja slyszalem ze IBM sprzedal fabryki firmie Hitachi - zreszta sporo dyskow z nowych dostaw widnieje juz pod nazwa Hitachi DeskStar a wiekszosc sklepow stosuje stare nazewnictow zeby co minej swiatla (w sprawach dyskow) czesc spoleczenstwa nie myslala ze to jakies wynalazki :!:

No więc zanim IBM sprzedał swoje dyskowe udziały firmie Hitachi co ma miejsce Teraz, to dużo wcześniej WD zaczął produkować dyski w porozumieniu z IBM i w oparciu o ich technologię, wszak był taki okres, że dysków WD jakoś uwidzieć nie można było jakieś 5-6 lat temu,- teraz ponieważ IBM wycofuje się z produkcji twardzieli może sytuacja z WD wygląda inaczej przypuszczam że zaczerpneli z technologii IBM to co najlepsze i sami jak widać doskonale sobie teraz radzą :):):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... to dużo wcześniej WD zaczął produkować dyski w porozumieniu z IBM i w oparciu o ich technologię, ...

moze i cos tam czerpal z technologii IBM - ponoc cala seria Quantum FireBall tez wziela swoj poczatek ze wspolpracy tej firmy z IBM bo jakby nie patrzec firma IBM zglasza najwiecej patentow w ciagu roku ze wszystkich firm na swiecie - przynajmniej kiedys cos takiego czytalem :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie Westerny? Ludzieco wam jest? Słuchaj gościu, jesteś na takim samym miejscu jak ja wczoraj :) Otóż od sponsora ( chyba wiadomo od kogo :P ) Miałem do testów 12 dysków.  Oczywiście najlepszym jak i najrozsądniejszym wyjściem byłó wzięcie 8megowego Maxtora 80LE z ultra Ata133 ( jako nieliczny ! ) a jego cena to 530zł . Jego również specyficzną cechą jesy iż dysk ma tylko 1 talerz co zapobiego efektowi

,, tarcie  powierzchni Bootsystemów ", co świadczy o jego bezawaryjności.

Również jest bardzo cichy ( łożysko olejowe ! )co ma szczególną wagę w przypadku tworzenia klipów ( nawet nie pytajcie po co ...  ) Ilość obrotów  wynosi 7200. Naprawdę polecam !

Drugim jakim bym ci polecał brać to IbM Deckstar XP ( 36 miesięcy gwarancji, dość szybki, system gwarancji Door to Door ).

Kain16

A czy ten Maxtor 80LE to ten sam co Maxtor DiamondMax +9-80GB 8MBcache ???

Jesli nie to czy tez ma 8 MB cache ??

I gdzie go mozna kupić ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...