Skocz do zawartości
januszn64

Warning! Now System Is In Safe Mode.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Piszę ponieważ mam problem Otóż:

Odpalam dzisiaj rano kompa po wczorajszym OC mojego Athlona 4000+ 2,1 na 2,6Ghz, wszystko zaczyna działać tzn. kręcą się wentylatory itd, ale nie słychać chrakterystycznego pisku podczas startu i monitor w ogóle się nie włącza (świeci się w moim wypadku pomarańczowa lampka, która powinna palić się na zielono). Czekam chwilę - komputer nawet nie wyraża chęci, aby ruszyć dalej. W końcu zniecierpliwiony wciskam restart. Komputer wydaje pisk, pokazuje się ekran startowy płyty GIGABYTE po czym wyświetla się oto taki komunikat:

post-154911-1211272019_thumb.jpg

Nacisnąłem F1 i komp poszedł dalej, oczywiście na standartowych ustawieniach.

Bardzo proszę o pomoc, niewiem o co tu chodzi. Dodam, iż wczoraj wieczorem zapuszczałem Orthosa i po upływie około 1h i 20min wyłączyłem ze względu na późną godzinę, chociaż dotychczas nie pokazywał on żadnych błędów. Błąd ten nie pokazywal się wczoraj ani razu. Temperatura płyty głównej w stresie wynosiła 68C, temp. CPU 49-50C. (chłodzenie CPU to wczoraj montowany Scythe Katana 2 + Zalman STG 1)

Kręciłem w ten sposób:

HT na x3

RAM: 800 na 667 na napięciu 2,0V

CPU: FSB 260 X 10 = 2600Mhz na napięciu 1,4V

Bardzo proszę o poradę fachowców, jestem strasznie zaniepokojony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wejdź do biosu i ustaw procesor na def. To się pojawiło, ponieważ BIOS "stwierdził" że trzeba zresetować ustawienia procka, bo nie chce ruszyć. Możliwe że przekręciłeś.

Co do ustawiania, czasem wystarczy wejść do biosu i zapisać ustawienia, jeśli ustawienia procka są w porządku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poprostu zes chyba przesadzil. a teraz na def chodzi dobrze?znaczy czy sie wlacza bez tego bledu

Na def chodzi dobrze (błąd się nie wyświetla). jakbyś mógł napisz jakie dałeś napięcie na RAM i na procesor

1. Ustawienia raczej są w porządku

2. Niemożliwe jest, abym coś przekręcił

3. Nie mam zamiaru przy każdym włączeniu komputera wchodzić do BIOSu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam identycznie jak wlacze komputer po zaniku zasilania. wchodze do biosu, daje save&exit i juz startuje i dziala normalnie (podkrecony)

e: wydaje mi sie ze to normalna sprawa w gigabytach. nie oznacza konca krecenia tylko wskazuje ze procek jest krecony.

Edytowane przez kzk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi