januszn64 Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Witam Piszę ponieważ mam problem Otóż: Odpalam dzisiaj rano kompa po wczorajszym OC mojego Athlona 4000+ 2,1 na 2,6Ghz, wszystko zaczyna działać tzn. kręcą się wentylatory itd, ale nie słychać chrakterystycznego pisku podczas startu i monitor w ogóle się nie włącza (świeci się w moim wypadku pomarańczowa lampka, która powinna palić się na zielono). Czekam chwilę - komputer nawet nie wyraża chęci, aby ruszyć dalej. W końcu zniecierpliwiony wciskam restart. Komputer wydaje pisk, pokazuje się ekran startowy płyty GIGABYTE po czym wyświetla się oto taki komunikat: Nacisnąłem F1 i komp poszedł dalej, oczywiście na standartowych ustawieniach. Bardzo proszę o pomoc, niewiem o co tu chodzi. Dodam, iż wczoraj wieczorem zapuszczałem Orthosa i po upływie około 1h i 20min wyłączyłem ze względu na późną godzinę, chociaż dotychczas nie pokazywał on żadnych błędów. Błąd ten nie pokazywal się wczoraj ani razu. Temperatura płyty głównej w stresie wynosiła 68C, temp. CPU 49-50C. (chłodzenie CPU to wczoraj montowany Scythe Katana 2 + Zalman STG 1) Kręciłem w ten sposób: HT na x3 RAM: 800 na 667 na napięciu 2,0V CPU: FSB 260 X 10 = 2600Mhz na napięciu 1,4V Bardzo proszę o poradę fachowców, jestem strasznie zaniepokojony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGREK! Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 poprostu zes chyba przesadzil. a teraz na def chodzi dobrze?znaczy czy sie wlacza bez tego bledu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cloperflake Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 1. Load deflaut bios jak nie pomoze to 2. Reset biosu (przestawic zworki, wcisnac cos na plycie glownej, wyciagnac baterie) Powinno zniknac, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Jest to typowa oznaka, kiedy przesadzi się z "kręceniem". Jeśli na default'owych ustawieniach wszystko chodzi dobrze, to nie ma się czym przejmować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fuxseb Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Wejdź do biosu i ustaw procesor na def. To się pojawiło, ponieważ BIOS "stwierdził" że trzeba zresetować ustawienia procka, bo nie chce ruszyć. Możliwe że przekręciłeś. Co do ustawiania, czasem wystarczy wejść do biosu i zapisać ustawienia, jeśli ustawienia procka są w porządku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszn64 Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 poprostu zes chyba przesadzil. a teraz na def chodzi dobrze?znaczy czy sie wlacza bez tego bledu Na def chodzi dobrze (błąd się nie wyświetla). jakbyś mógł napisz jakie dałeś napięcie na RAM i na procesor 1. Ustawienia raczej są w porządku 2. Niemożliwe jest, abym coś przekręcił 3. Nie mam zamiaru przy każdym włączeniu komputera wchodzić do BIOSu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociczek Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 Ciesz się, że u Ciebie przy 260FSB takie coś jest ;). Ja przy 210 już kończę O/C ... Chyba czeka mnie wymiana płyty / platformy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kzk Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 (edytowane) ja mam identycznie jak wlacze komputer po zaniku zasilania. wchodze do biosu, daje save&exit i juz startuje i dziala normalnie (podkrecony) e: wydaje mi sie ze to normalna sprawa w gigabytach. nie oznacza konca krecenia tylko wskazuje ze procek jest krecony. Edytowane 21 Maja 2008 przez kzk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGREK! Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 dodaj v na proca o najmniejszy próg do gory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszn64 Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 dodaj v na proca o najmniejszy próg do gory narazie podbiłem FSB o 2 do góry na mnożniku cpu x10 - zobaczymy może to zapobiegnie coldboot'om Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...