PeterMac Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Mam pytanie czy zamotnowanie dysków w pozycji pionowej moze miec jakis wplyw ich mniejszą zywotnoąć ? poniewaz mam zamiar zakupic obudowe Antec P182 i zamontowac 2 dyski w dolnym koszyku w którym dyski montuje sie pionowo, górny koszyk odpada bo musze go wyciagnac zeby pomiescila sie karta grafiki (8800gtx). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 ja mam tak u siebie zrobione. Czy wplywa to na zywotnosc? Hmmm tego nie wiem. Ale skoro taka mozliowosc jest dostepna to producenci dyskow musza brac to pod uwage. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAR Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 Podobno w pozycji pionowej dysk traci od 10 do 30% swojej żywotności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 a to ciekawa teoria. mozna jakis link na potwierdzenie tego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 (edytowane) Ja tez to slyszalem, co wiazalo sie z tym ze talerze pracujace w pionie (z osia obrotu pozioma) sa bardziej obciazane (wektor momentu+grawitacja dzialaja w jednej plaszczyznie) http://www.experts-exchange.com/Hardware/M...Q_21782024.html tu z kolei pisza ze nie ma wplywu, ja z doswiadczenia wiem ze dysk pionowo mi terkotal (do dzis sprawny) a w poziomie przestawal (samsung 40) Edytowane 21 Maja 2008 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 no wlasnie dobrze ze dodales .... 40 (rozumiem ze to jest 40GB) Pierwsza sprawa trzeba jasno powiedziec ze za czasów HDD 40GB to samsung na dyski mowił papa. To byly niskobudzetowki wsadzane do kompów typu Tesco Edition. Dopiero seria Spinpoint pozwolila dyskom samsunga nawiazac walke z takimi potentatami w tej dziedzinie jak Seagate, Maxtor czy WD Caviar. Poza tym technologia dyskow tamtego okresu a obecne to przepasc ogromna. Dlatego nie martwil bym sie o prace w pionie. Moje pracuja w pionie do tego w RAID 0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...