Skocz do zawartości
PeterMac

Obudowa Antec P182 A Montowanie Dysków W Koszyku Pionowo

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie czy zamotnowanie dysków w pozycji pionowej moze miec jakis wplyw ich mniejszą zywotnoąć ? poniewaz mam zamiar zakupic obudowe Antec P182 i zamontowac 2 dyski w dolnym koszyku w którym dyski montuje sie pionowo, górny koszyk odpada bo musze go wyciagnac zeby pomiescila sie karta grafiki (8800gtx).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez to slyszalem, co wiazalo sie z tym ze talerze pracujace w pionie (z osia obrotu pozioma) sa bardziej obciazane (wektor momentu+grawitacja dzialaja w jednej plaszczyznie)

http://www.experts-exchange.com/Hardware/M...Q_21782024.html

tu z kolei pisza ze nie ma wplywu, ja z doswiadczenia wiem ze dysk pionowo mi terkotal (do dzis sprawny) a w poziomie przestawal (samsung 40)

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie dobrze ze dodales .... 40 (rozumiem ze to jest 40GB) Pierwsza sprawa trzeba jasno powiedziec ze za czasów HDD 40GB to samsung na dyski mowił papa. To byly niskobudzetowki wsadzane do kompów typu Tesco Edition. Dopiero seria Spinpoint pozwolila dyskom samsunga nawiazac walke z takimi potentatami w tej dziedzinie jak Seagate, Maxtor czy WD Caviar. Poza tym technologia dyskow tamtego okresu a obecne to przepasc ogromna. Dlatego nie martwil bym sie o prace w pionie. Moje pracuja w pionie do tego w RAID 0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi