Skocz do zawartości
1KroPek1

Wymiana Procesora.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam taki problem, co do wyboru kupna Procesora AMD.

Mam do wydania 500zł, zastanawiam sie nad AMD X2 6400 3,2GHz, lub, AMD X4 Phenom 9550 2,21GHz.

Proszę o wasze rady i porady. Zmiana platformy na Intel'a, nie ma sensu, i nie wchodzi w gre.

Konfiguracja Sprzętowa.

Płyta Główna : Gigabyte's GA-M61V-S2 rev.2.0

Procesor : AMD X2 4200+ 2,21GHz(właśnie, mam zamiar zmienić)

Pamięć RAM : 2x1GB Kingston.

Karta Graficzna : 8800GTS 512MB (G92) O/C

Komputer, ma mi służyć tylko i wyłącznie do gier.

Pozdrawiam, Cornel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz zaczną się teksty typu - sprzedaj i kup intela.

Proponuje kierować się TYM poradnikiem autorstwa benchmark.pl, który podpowie ci który procesor będzie w stanie "uwolnić" twoją kartę graficzną (nie będzie jej spowalniał).

Moim zdaniem lepiej podkręcić, albo brać Phenoma X3...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam taki problem, co do wyboru kupna Procesora AMD.

Mam do wydania 500zł, zastanawiam sie nad AMD X2 6400 3,2GHz, lub, AMD X4 Phenom 9550 2,21GHz.

Proszę o wasze rady i porady. Zmiana platformy na Intel'a, nie ma sensu, i nie wchodzi w gre.

Konfiguracja Sprzętowa.

Płyta Główna : Gigabyte's GA-M61V-S2 rev.2.0

Procesor : AMD X2 4200+ 2,21GHz(właśnie, mam zamiar zmienić)

Pamięć RAM : 2x1GB Kingston.

Karta Graficzna : 8800GTS 512MB (G92) O/C

Komputer, ma mi służyć tylko i wyłącznie do gier.

Pozdrawiam, Cornel.

X4 do tej płytki się nie nadaje (zakładam że to GA-M61VME-S2 bo A-M61V-S2 chyba nie istnieje ?)

X2 6400+ też może ją zabić :)

Producent deklaruje możliwość instalacji niektórych X3 (8400 i 8600 B2 od bios F11B) ale chyba lepiej nie ryzykować.

Najlepiej poczekać do czerwca na nowe X2 65W z L3 2MB, jeśli na dziś to włożyć do niej Brisbane 5200+

Te 500 MHz coś przyspieszy w niektórych grach wymagających wiele od CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Athlon, chociaz jakbym dysponowal 500zl przy tej konfiguracji to bym wzial intela :D

Jeśli 1KroPek1 używa wirtualizacji to 500 nie starczy na taką wymianę.

Można jeszcze w ramach takiej kwoty wymienić płytkę na mocniejszą i do tego wpasować X2 5000+ WOF Black Edition z odblokowanym

mnożnikiem (nie wiem czy do obecnej płyty taki będzie dobry bo w wykazie obsługiwanych przez bios go nie ma).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że "Komputer, ma mi służyć tylko i wyłącznie do gier." nie oznacza że do jakiejś gry online nie jest przydatna wirtualizacja chroniąca

komputer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie - najnowsze wersje PunkBustera robią dobry użytek z wirtualizacji ;)

Odnośnie OC - właśnie o to mi chodzi - wymień płytę, np. na taką jak moja - MSI K9A2 CF-F 790X, która na razie spisuje się wyśmienicie i myślę o zamianie mojego birsk'a na X3 albo kolejną, po B3, rewizję X4.

zalecane płyty:

- MSI K9A2 CF-F

- Abit AX78

- Abit AN9

- ASUS Crosshair (jeśli cię stać)

- ewentualnie Gigabyte na 570SLI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych wymienionych powyżej to imho tylko 2 pierwsze wchodzą w grę ze szczególnym uwzględnieniem pierwszej. Czemu? Bo jakby w przyszłości chciał wymienić na X4 to procek nie rozwinie pełnej wydajności na pozostałych płytach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Po pewnych zastanowieniach, doszedłem do wniosku, iż, teraz kupie płytę główną Do 300zł pod C2D.

Natomiast, jak przyjadę ze wczasów. Kupię C2D, myślę o 4600, ale proszę o rady Procesor, tak do 400zł góra. możecie proponować do 500zł, ale bez przesady (!) :)

Pozdrawiam

Zapomniałbym, proszę, o jakieś fajne, i dobre modele płyt głównych, ważne, jest dla mnie o/c. :) mogą być 2 sloty PCEx16, ale, żeby nowe karty współpracowały.

P.S. płyta może byc taka, tylko pod C2D :)) http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Abi...pelny,id,52099/ z takiego rodzaju np. :))

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Po pewnych zastanowieniach, doszedłem do wniosku, iż, teraz kupie płytę główną Do 300zł pod C2D.

Natomiast, jak przyjadę ze wczasów. Kupię C2D, myślę ...

Jedź najpierw na wczasy potem będziesz myślał (jak już wypoczniesz)

Nie warto kupować płyty z takim wyprzedzeniem bo pojawią się nowe oparte o P45 i obecne mocno potanieją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dwaIP a moze za chwile powiesz ze nie warto budowac domow bo za 100 lat zaludnimy Marsa :lol2:

nie iwem czemu ale robisz wszystko zeby ludzie nie kupowali intelow.... no to ja tez n ie kupuje dysku bo za 2 lata potanieja SDD... tak mozna mowic w nieskonczonosc nic nie warto kupowac bo wszystko takieje, bezsens....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dwaIP a moze za chwile powiesz ze nie warto budowac domow bo za 100 lat zaludnimy Marsa :lol2:

nie iwem czemu ale robisz wszystko zeby ludzie nie kupowali intelow.... no to ja tez n ie kupuje dysku bo za 2 lata potanieja SDD... tak mozna mowic w nieskonczonosc nic nie warto kupowac bo wszystko takieje, bezsens....

Zachęcam tylko do kupna jednocześnie płyty i CPU (żeby z tego korzystać)

Jeśli ma kupić płytę żeby to włożyć do szafy to sensu nie widać (jak wróci z wczasów to kupi płytę na P45 albo dużo taniej na P35)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo masz włączony Cool'n'Quiet, który spowalnia procesor, kiedy nie jest obciążony w celu zredukowania jego temperatury.

Włącz SuperPI albo Orthosa i zobacz ile wtedy pokaże ;)

EDIT: pozdrów Olee ode mnie :D

Edytowane przez D3NV3R

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłącz C`n`Q w biosie i zobacz ;)

na Abit AX78 nie rowzinie skrzydeł? Why? :(

Przecież napisałem jasno i wyraźnie że stawiam na 2 pierwsze płyty bo reszta nie pozwoli rozwinąć skrzydeł phenomowi. Zarówno ten ABIT jak i MSI sobie poradzą bo są na nowych chipach AMD czyli obsługują HT3.0 itp.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ULLISSES, procesor, ale ze względu na to, że jest uszkodzony, po pierwsze każda gra hamuje okropnie, nie da sie grac. po drugie ten 3DMarku tylko nie cale 4,000pkt.

Kartę wymieniłem i jest tak samo, ramy wymieniłem jest tak samo, płyt wymieniłem jest tak samo, to wina uszkodzonego procesora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi