Skocz do zawartości
petrumi

Asus P4T socket 423 pamieci Rambus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Grupowiczów.

Zgodnie z zasadami przejrzałem Wasze archiwum ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania.

Posiadam komputer Hewllet Packard w których pod nazwą HP ukryta jest płyta ASUS P4T (porównałem na podstawie fotek Asusa). Do tego procek 1.5 i pamięci RAMBUS PC-800 (2x64 Samsung i 2x128 Kingston)

Nie wiem czy reszta jest ważna ale opisze: zasilacz 250W (pewnie ze względu na to, że komputer z założenia jest do biura), dokupiony przeze mnie HIS Radeon 8500, HDD 80MB Seagate Baracuda, CDRW LG8481.

BIOS w tym komputerze jest mocno okrojony przez HP, pewnie z uwagi na maksymalną stabilność. Do płyty nie zostały dostarczone żadne sterowniki, system wykrywą ją jako unknown lub HP.

W poprzednich postach częśc z Was pisała wspominała o tym, że słabo kręci sie socket 423 na płytach Intela a dobrze na ASUS P4T. Piszecie też, że RAMBUS sie źle kręcą...

Dotychczasowa proba o/c softfsb nic nie dała, pewnie z powodu zabezpieczeń w BIOS HP.

Dziś jednak dokonam próby wymiany BIOS programem ASUS Update, dzięki czemu _może_ będe miał dostęp do wiekszej ilości funkcji O/C.

Mam nadzieje, że opis problemu pomoże Wam na odpowiedź na klika moich pytań. Jednocześnie proszę o wyrozumiałość, "nie kręce na codzień":

1. Jeśli uda sie wgrać innego, bogatszego BIOSa jakie wartości mam zmienić i o ile (w jakich krokach) ?

2. Jakiego softu używać do o/c , sprawdzenia temperatury itp

3. Jak i czym sprawdzić stabilność po podkręceniu.

4. Jakim programem przetestować pamięci.

Liczę na Waszą pomoc.

Michał Petruczeńko

Warszawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...