Skocz do zawartości
Arczi

Czy Temperaturki Są W Porządku?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam nowego kompa od 6 dni, takze prosilbym o zerkniecie fachowym okiem na temperaturki.

Z tylu i z przodu obudowy są wentylatory @ 1300RPM.

Tak wiec:

Procesor - podkrecony jest do 3,1GHz. Na procku siedzi Pentagram Karakorum @ 1500RPM. Kiedy chodze po necie, wlączony jest Konnekt, muza, antywirus, firewall itp, to CoreTemp pokazuje temp. od 28 stopni do 30 stopni. Natomiast kiedy pogram w cos z 2-3 godziny, to raz zdarzylo sie, ze mialem temperature 40 stopni, a tak odrazu po grze jest okolo 36-37*C. Po minutce odrazu spada do temp. w idle czyli 28-30*. Napiecie na procka, ktore ustawilem w biosie to 1,4v.

Plyta glowna - w idle około 37-39*. W trakcie gry leciutko ponad 40*.

RAMy - chodzą na 862MHz, timingi 4-4-4-12, napięcie ustawiłem na 2,04v. Ich temp. w zasadzie nie mam jak sprawdzic, ale mam dobry obieg powietrza w budzie, wiec mysle ze jest ok. Do tego standardowo są w radiatorkach.

Grafika - są dwie wersje mojej grafy. CoolerMaster Heatpipe oraz CoolerMaster. Ja posiadam sam CoolerMaster (ta wersja suszarkowata), ale z perspektywą zmiany na Accelero S1 rev.2 + jakiś 120mm albo Turbo Module, wiec nie bylo sensu doplacac 80zł do HeatPipe. Temperatura grafy w idle to 47-49*. Po grze jest leciutko ponad 60*. Grafa nie kręcona.

HDD - w idle 27-29*. Po grze podobnie.

Bylbym wdzieczny gdybyscie sie wypowiedzieli na temat tych temperatur, czy są w porzadku i czy macie do tego jakies uwagi. Caly moj konfig w podpisie. Pozdro ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do grafy to zależy w jakiej grze, ale na bank nie w każdej masz 60'C ;) W Crysis na tej suszarce miałem 82'C :lol: Co do proca to nie wiem o co ty w ogóle pytasz . 37-40 'C w stresie ? Chłopie ja nieco mniej niż ty mam w IDLE, a w stresie dochodzi nawet do 70'C, więc nie ma się o co martwić. Ten Pentagram musi być naprawdę dobry, albo ten twój proc tak słabo się grzeje ;) Czas pomyśleć nad wymianą tego leciwego BOX'a :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to dzieki wielkie panowie :wink: Mam jeszcze pytanko jedno. Tutaj fotka mojego kompa:

Dołączona grafika

I teraz mam pytanko. Obecnie niestety jade na zintegrowanej dzwiekowce, takze w planach mam Audigy 2 ZS lub cos podobnego. Do tego na grafe z czasem chcialbym wrzucic Accelero S1 rev.2 + jakis 120mm lub Turbo Module. Czy to wszystko by sie zmiescilo ? Bo tak sobie mysle, ze nawet jesli dzwiekowke wlozylbym w ten najnizszy slot (ktory na zdjeciu minimalnie przykrywa czarna taśma od FDD), to przeciez na Accelero bedzie siedzial wiatraczek, ktory musialby brać skads powietrze, a tak prawie stykałby się z dźwiękową. Co o tym sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Arczi włącz sobie coretemp i w nim enable logging, po czym pograj sobie troszkę, a następnie sprawdź w logach jaką faktycznie miałeś temp w stresie ;)

Edytowane przez m1xer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Arczi włącz sobie coretemp i w nim enable logging, po czym pograj sobie troszkę, a następnie sprawdź w logach jaką faktycznie miałeś temp w stresie ;)

Hehe nie zauwazylem wczesniej, ale te opcje mialem juz włączoną. Sporo tam tego jest :) Jakby co, to tutaj wrzucilem ten pliczek "Temp Log": http://www.speedyshare.com/292533745.html Edytowane przez Arczi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej wklej pliczek po tym jak sobie pograsz w cos min godzinke, bo w tym co dales to prawie nic nie ma.

Ok, to ide męczyć w Dirta a potem wkleje pliczek :razz:

Edit:

Dobra, pogralem troche w ProStreet. Tutaj ten pliczek: http://www.speedyshare.com/522697563.html. Nie wiem za bardzo jak wyczaic jakie mialem wtedy temperatury, bo z tego co widze są 4 temperatury :| Dwie z Low Temp i dwie z High Temp :P

Edytowane przez Arczi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi