Arczi Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Witam, mam nowego kompa od 6 dni, takze prosilbym o zerkniecie fachowym okiem na temperaturki. Z tylu i z przodu obudowy są wentylatory @ 1300RPM. Tak wiec: Procesor - podkrecony jest do 3,1GHz. Na procku siedzi Pentagram Karakorum @ 1500RPM. Kiedy chodze po necie, wlączony jest Konnekt, muza, antywirus, firewall itp, to CoreTemp pokazuje temp. od 28 stopni do 30 stopni. Natomiast kiedy pogram w cos z 2-3 godziny, to raz zdarzylo sie, ze mialem temperature 40 stopni, a tak odrazu po grze jest okolo 36-37*C. Po minutce odrazu spada do temp. w idle czyli 28-30*. Napiecie na procka, ktore ustawilem w biosie to 1,4v. Plyta glowna - w idle około 37-39*. W trakcie gry leciutko ponad 40*. RAMy - chodzą na 862MHz, timingi 4-4-4-12, napięcie ustawiłem na 2,04v. Ich temp. w zasadzie nie mam jak sprawdzic, ale mam dobry obieg powietrza w budzie, wiec mysle ze jest ok. Do tego standardowo są w radiatorkach. Grafika - są dwie wersje mojej grafy. CoolerMaster Heatpipe oraz CoolerMaster. Ja posiadam sam CoolerMaster (ta wersja suszarkowata), ale z perspektywą zmiany na Accelero S1 rev.2 + jakiś 120mm albo Turbo Module, wiec nie bylo sensu doplacac 80zł do HeatPipe. Temperatura grafy w idle to 47-49*. Po grze jest leciutko ponad 60*. Grafa nie kręcona. HDD - w idle 27-29*. Po grze podobnie. Bylbym wdzieczny gdybyscie sie wypowiedzieli na temat tych temperatur, czy są w porzadku i czy macie do tego jakies uwagi. Caly moj konfig w podpisie. Pozdro ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShDe Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 jak najbardziej ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Temperaturki można powiedzieć, że wzorowe ;) PS: Czym mierzyłeś temp. procesora? Bo mam nadzieję, że CoreTemp. Jeśli jednak nie, to podaj wynik z tego programu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Tak, temp. proca mierzone CoreTemp. Reszta to Everest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Co do grafy to zależy w jakiej grze, ale na bank nie w każdej masz 60'C ;) W Crysis na tej suszarce miałem 82'C :lol: Co do proca to nie wiem o co ty w ogóle pytasz . 37-40 'C w stresie ? Chłopie ja nieco mniej niż ty mam w IDLE, a w stresie dochodzi nawet do 70'C, więc nie ma się o co martwić. Ten Pentagram musi być naprawdę dobry, albo ten twój proc tak słabo się grzeje ;) Czas pomyśleć nad wymianą tego leciwego BOX'a :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 No to dzieki wielkie panowie :wink: Mam jeszcze pytanko jedno. Tutaj fotka mojego kompa: I teraz mam pytanko. Obecnie niestety jade na zintegrowanej dzwiekowce, takze w planach mam Audigy 2 ZS lub cos podobnego. Do tego na grafe z czasem chcialbym wrzucic Accelero S1 rev.2 + jakis 120mm lub Turbo Module. Czy to wszystko by sie zmiescilo ? Bo tak sobie mysle, ze nawet jesli dzwiekowke wlozylbym w ten najnizszy slot (ktory na zdjeciu minimalnie przykrywa czarna taśma od FDD), to przeciez na Accelero bedzie siedzial wiatraczek, ktory musialby brać skads powietrze, a tak prawie stykałby się z dźwiękową. Co o tym sądzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1xer Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 (edytowane) @Arczi włącz sobie coretemp i w nim enable logging, po czym pograj sobie troszkę, a następnie sprawdź w logach jaką faktycznie miałeś temp w stresie ;) Edytowane 21 Maja 2008 przez m1xer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 (edytowane) @Arczi włącz sobie coretemp i w nim enable logging, po czym pograj sobie troszkę, a następnie sprawdź w logach jaką faktycznie miałeś temp w stresie ;)Hehe nie zauwazylem wczesniej, ale te opcje mialem juz włączoną. Sporo tam tego jest :) Jakby co, to tutaj wrzucilem ten pliczek "Temp Log": http://www.speedyshare.com/292533745.html Edytowane 21 Maja 2008 przez Arczi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NPS Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 lepiej wklej pliczek po tym jak sobie pograsz w cos min godzinke, bo w tym co dales to prawie nic nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 (edytowane) lepiej wklej pliczek po tym jak sobie pograsz w cos min godzinke, bo w tym co dales to prawie nic nie ma.Ok, to ide męczyć w Dirta a potem wkleje pliczek :razz: Edit: Dobra, pogralem troche w ProStreet. Tutaj ten pliczek: http://www.speedyshare.com/522697563.html. Nie wiem za bardzo jak wyczaic jakie mialem wtedy temperatury, bo z tego co widze są 4 temperatury :| Dwie z Low Temp i dwie z High Temp :P Edytowane 21 Maja 2008 przez Arczi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...