Skocz do zawartości
Daniel Wieszczycki

Wyciszaliście Kiedyś Switcha? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Bo ja będę musiał. Nabyłem rackowego Linksysa SRW2016. I jak włączyłem do prądu, to mi żona zaczęła krzyczeć z drugiego pokoju, żebym nie odkurzał, bo już późno :) To ma byc switch do home/small office? Chyba, że dom ma głęboką piwnicę!

Atrakcje o głośności startującego Boeninga zapewniają dwa wiatraczki 40x40x20. Aż się cała szafa trzęsie...

No i teraz muszę kupić coś na wymianę.

Najlepiej z regulacją obrotów, bo switch oczywiście tego nie przewiduje... ale takiego ja nie znalazłem :(

Znalazłem takiego Papsta:

http://www.cooling.pl/papst-4122-40x40x20-...odukt,1753.html

ale droga cholera...

I takiego Scythe mini:

http://www.cooling.pl/scythe-mini-kaze-ult...ukt,483624.html

Brać tego mini? 3500 rpm, 19,56 dBA

A Papst 6000 obr. i 18 dBA? Kurcze dwa razy szybszy i cichszy? Ale w końcu to Papst...

Oprócz tego, szukam dwóch innych nietypowych wentyli i tu mam naprawde problem, bo nigdzie nie ma niczego porządnego.

Potrzebuję 70x70x15 oraz 80x80x15 Nie mogą być grubsze... Macie jakieś pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Heh, skądś to znam ;)

Takie bydle potrzebuje pewnego chłodzenia - regulację obrotów możesz zrobić tylko z czujnikiem temp. jeśli nie chcesz go ugotować lub doświadczyć nieoczekiwanych zachowań. Brałbym też Papsta, jako że to Merc wśród wentylatorów (trwałość) - nie liczyłbym jednak na 18dBA, prędzej będzie coś koło 20-22 przy max obrotach.

Jeśli kupiłeś tego switcha do domu, żeby rozdzielić łącze na 2 kompy (:)) - wtedy będzie się "nudził" i możesz spróbować czegoś prostszego i tańszego (czyli np. scythe i ręczna regulacja). Regulator: Zalmana FanMate lub odpowiednik Pentagrama - tani i można go łatwo upchnąć wewnątrz urządzenia.

ps. Pentka można bardzo prosto przerobić na "pół-automat" (zalmana pewnie też, ale nigdy go nie rozbierałem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Papst - wiekszy przeplyw.

A moze lepiej "lekko" zmodyfikowac switcha na 80mm wentylatory? [;

Co do 80x80x15 przychodzi mi do glowy tylko jedna rzecz - ZM-OP1

Dzieki za tego Zalmana! Nie znalazłem go, a będzie jak ulał do takiego malutkiego zasilaczyka od Asusa :)

Modyfikować switcha na wentylatory 800 się nie da... :) Wziąłem Papsty.

A switch jest do zrobienia szybkiej sieci w mieszkaniu na (teraz) 5 komputerów, plus Nbox, plus Amplitiuner, plus bramka VOIP. A docelowo ma wylądować w domu i obsługiwać mini sieć na mini osiedlu (3 domy). Więc jest po prostu kupiony z zapasem, przyszłościowo.

Edytowane przez Daniel Wieszczycki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowałem Zalmanka w zasilaczu Asusa i jest super. Cichutko a wieje wystarczająco.

Natomiast switch nadal wyje, mimo Papst'ów. Już da się wytrzymać, ale nadal jest to najgłośniejszy element. Dałem nawet regulator obrotów, ale jednak ja te malutkie wiatraczki się przykręci, to już nie wieją prawie w ogóle.

Zamówiłem te Scythe i jeszcze znalazłem jakieś Sharkoony, co to niby 16dBA mają. Zobaczymy. W razie czego, po prostu stracę gwarancję i zrobię otwór w dolnej części obudowy i dam tam 9tkę Fandera. Będzie i cisza i chłodno...

Edytowane przez Daniel Wieszczycki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi