Zulik Opublikowano 28 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2003 Witam no poradzcie cos prosze bo jestem newbi a chcial bym sobie zoptymalizowac komputer, mam Epoxa 8RDA+ 1700+@2400+ (12x166) napiecie na pamieciach 2,66 V, mam Kingstona na samsungach KVR333X64C25/512 jakie timing mam ustawic jak to sie patrzy wogole ?? p.s. czytalem troche postow na forum na ten temat ale chyba do tego problemu trzeba podejsc indywidualnie a bez wasze pomocy to lipa bedzie :( wiec bardzo prosze "no zjebka", "more answers" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adas01 Opublikowano 28 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2003 no ile da rady w dół. 2-2-2-5 jak da rady :Dno ile da rady w dół. 2-2-2-5 jak da rady :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 28 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2003 zgadzam sie z adasem01 schodz jak najnizej a jak zauwazysz siakies oznaki niestabilnosci wtedy zwieksz albo napiecie albo timingi. Moje osobiste zdanie jest takie iz nie oplaca sie krecic timingami pamieci bo daje to nikly przyrost wydajnosci a mozna stracic na stabilnosci ale wybor nalezy do ciebie pozdrav Lagier Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewy Opublikowano 28 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2003 tak na oko to w memory bandwith różnica jest około 5% a w cache and memory benchmark tylko przy większych bloczkach (1mb i w góre) to jaieś 20%-40% .Wszystkie test oczywiście w sandrze. Więc jeśli stabilność nie pujdzie ci w dół to czemu nie . zaraz zrobie testy w 3dmarku -, ciekawe czy będzie widac jakieś różnicę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 28 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2003 Lagier jest sens podnoszenia timingów na pamięciach.Ja naprzykłąd na tych kingstonach mam ustawione najbardziej agresywnie i jest spox.Wcześniej miałem elixiry (nie wiem jak te Twoje) to mogłem zapomnieć i niskich timingach.Aha rużnica 500 punktó w 3dmarku 2001 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 28 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2003 nie u mnie spox chodzily na 2-2-2-5 ale przy fsb 133 przy 166 lubialy wywalic czasem bluescreena w dla mnie 500 pkt w 3dmarq nie jest warte utraty bądź pogorszenia stabilności bo co tu duzo mowić zawsze gdy zmienijszymy timigi jestesmy bardziej narazeni na wszelkie bledy systemowe zwiechy itd. itp. A fumfel spojrz an to z innej strony czy jesli ja np.: w 3marq 2001 mam 13k z groszem to czy to 0,5k cos mnie zbawi/cos mi da chyba tylko pobicie rekordu ale zaloze sie ze w grach i tak roznicy nie zauwaze pozdrav Lagier Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewy Opublikowano 28 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2003 w 3dmarku różnica mała . Wiecie co , właśnie podkręciłem mojego procka do 2.6xp+ , przez magistrale(180) , poprzednio magistrala była 158 , mnożnik 12.5 a procek 2ghz . NAJŚMIEŚNIEJSZE JEST TO ŻE W 3DMARKU WYNIK SPADŁ MI O 350 3DMARKÓW , I TERAZ MAM 5250 . WIE KTOŚ MOŻE CO SKRANIŁEM (wiem że troche głópie pytanie :wink: )? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 28 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2003 to pewnie 3dmark swiruje ja nigdy nie ufalem temu benchmarkowi :D pozdrav Lagier Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 28 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2003 LAgier masz całkowitą racje :) I tak masz dużo marków :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 28 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2003 ale powiem szczerze ze pamietam jeszcze czasy a7v133 i sdramow gdzie kazda nanosekunda sie liczyla ;) :D :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 28 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2003 ale powiem szczerze ze pamietam jeszcze czasy a7v133 i sdramow gdzie kazda nanosekunda sie liczyla ;) :D :twisted:Zgadza się :) .U mnie tak jest dalej :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pzi Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 Wiecie co , właśnie podkręciłem mojego procka do 2.6xp+ , przez magistrale(180) , poprzednio magistrala była 158 , mnożnik 12.5 a procek 2ghz . NAJŚMIEŚNIEJSZE JEST TO ŻE W 3DMARKU WYNIK SPADŁ MI O 350 3DMARKÓW , I TERAZ MAM 5250 . WIE KTOŚ MOŻE CO SKRANIŁEM (wiem że troche głópie pytanie :wink: )? wcale nie takie goopie jakby sie moglo wydawac.... czyzby pamiec i proc przestaly pracowac synchronicznie... ? ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Utek Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 mam dokładnie to samo przy fsb 195 mam wynik słabszy niż przy fsb 185 proc i pamięć przestają pracować synchronicznie, jescze nei wiem jak to poprawić bo jestem w trakcie sesji, ale od poniedziałku wolne więc sie pobawie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerz Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 synchro/asynchro: U mnie w 3dmarku wynik tez spada przy ustawieniach asynchro. Imho lepiej troszke mniejsze fsb i synchro niz odwrotnie. Zauwazylem tez, ze wynik w sandrze dla pamieci przy cpu/ram 166/166 nie rozni sie od wyniku dla 166/200. a im wolniej pamieci tym , zapewne, lepsze timingi. Wiec zdecydowanie synchro :) timingi: jak sie da - obnizyc :) ale ZNACZACEGO wzrostu wydajnosci CALEGO systemu to moim zdaniem nie przyniesie 3dmark: u mnie takze wyniki w tym programie potrafia sie dosc znacznie roznic BEZ zmainy w konfiguracji kompa (12028, 12154, 12303(ten lubie najbardziej), 12240) Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 mam teraz 5-2-2 czy warto 4-2-2 lub 3-2-2 ustawic ( wszystkko na cl2 oczywiscie ) ?? czy sa takie timingi jak 4-2-2 ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 mam teraz 5-2-2 czy warto 4-2-2 lub 3-2-2 ustawic ( wszystkko na cl2 oczywiscie ) ?? czy sa takie timingi jak 4-2-2 ??? ktos na forum jezdzi na 3-2-2 :twisted: tylko nie wiem jaktam ze stability u niego :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...