KRISTERS Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 (edytowane) Witam! Posiadam sprzęt z sygnaturki i przeglądając allegro napotkałem na taką wydaje mi się okazje :) ,że procek e6300 kosztuje 160zł a e6400 - 190 i właśnie się zastanawiam nad kupnem jednego z nich. I zastanawia mnie z którym lepiej będzie współpracowała płyta GA P31 DS3L? Ostatnio kumpel ją kupił z e2160 i śmiga aż miło więc myśle że to dobry wybór tylko właśnie do Was pytanie ile max FSB wyciągnie ta płyta bo jak tek 400MHz to już dorzuce do E6400 bo ma większy mnożnik no i lepiej się podkręci tylko właśnie nie wiem czy opłaca się te 3dychy dorzucić? Bo chciałbym jak najtańszym kosztem zakupić płytę + procek bo wentyl narazie będzie standardowy od e2160 :D O i jak myślicie koleś w komisie daje mi za mojego proca i płytę 130zł to chyba nie za wiele czy raczej w miare? Dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam a i jeszcze jedno pytanie: jak bym nie podkręcał to i tak chyba miałbym duży przyrost wydajności podczas normalnej pracy (antywir, internet i [ciach!]ły)? bo zasilacz przy maksymalnym podkręceniu sprawdzałem miernikiem i bylo około 11,74V więc raczej ok a chyba ten mój athlon więcej pobiera prądu niż ten E6400? Edytowane 22 Maja 2008 przez marcin kowal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 Na P31-DS3L FSB 400MHz powin na osiągnąć, nawet troche więcej. Jaki procek wziąc zależy od Ciebie i od tego na ile chcesz go kręcić. Jak okolice 3GHz Ci stykną to weź tańszego. Ale jak chcesz najtańszym kosztem to zastanów się na E2160. W nich prawie w ciemno możesz kręcić na 3GHz. Co do komisu to mało daje bo wg mnie płyta ok 100zł jest warta więc za procek 30zł. IMHO potarguj się troche ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRISTERS Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 no to mam dylemat czy kupić ten E6400 http://www.allegro.pl/item364618338__intel...400_tanio_.html czy ten e2160 http://www.allegro.pl/item368042823_najtan...z_nowy_oem.html bo za takie ceny to oba się opłaca ale jak myślicie czy będzie opłacało się dorzucić 8dych do E6400? Bo ten tańszy to nie jest tak pewnie że pójdzie beż problemu na 3GHz przy dość niskim napięciu a też zależy mi na tym aby brał jak najmniej prądu bo zasiłka nie jest aż tak mocarna! A znowu E6400 to będzie mniej brał prądu i pewnie przy standardowym napięciu spokojnie na 3.2 pójdzie i kiedyś może na więcej niż 3.5 bo to jest chyba super procek :) To jak myślicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 A ile by procek musiał chodzić by te 60zł więcej prądy spalić? I na P31-DS3L nie powinno być problemu z OC ze wględu na dość wysoki mnożnik. O zasiłke się nie martw. PS czym mierzyłeś napięcia? I jakie miał skoki z przejśca z IDLE do LOWD?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRISTERS Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 nie o kase mi chodzi tylko właśnie o zasiłke napięcia mierzyłem miernikiem i w IDLE było 11,79 a w STRESIE 11,74 jak dobrze pamiętam ale na pewno było OK! i jak z moimi pamięciami będzie płyta współpracować? kumpel ma też goodram ale 800 choć myśle że powinna ale jak coś to do niego pójde i sprawdze. czyli jak doradzasz, czy ten za 108 byłby ok bo za browara dostane oryginalny od niego wentyl i wtedy cały zestaw wyjdzie kolo 305 a w wypadku z e6400 wyjdzie 390 więc sam nie wiem bo ten 6400 to chyba dużo lepszy proc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 Ja bym brał E2160. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRISTERS Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 dzięki daniel za odpowiedzi kupie raczej tego http://www.allegro.pl/item368042823_najtan...z_nowy_oem.html oj bedzie krecenie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 Możesz trafić na padake to sobie za wysoko nie pokręcisz :wink: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...