Skocz do zawartości
Kamil91

Toshiba L40-17r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Jestem nowy, ale na forum nie raz znalazłem odpowiedź na nurtujące mnie pytania.

Tym razem mam problem, na który nie znalazłem odpowiedzi.

Laptop od wczoraj stoi u mnie na biurku, ale mam problem z instalacja systemu. Wrzuciłem płytkę instalacyjną, laduje się i wywala niebieski ekran błędu. No to myśle, że dysk jest na sata i grzebie w necie jakie sterowniki. Integruje je razem z systemem (za pomocą nlite) i znowu probuje zainstalować. No i znowu niebieski ekran (jeżeli ekran ten pojawia się pierwszy raz uruchom ponownie komputer...). No to myśle sprobuje stworzyc partycję fdiskiem, ale nie mam napędu dyskietek. No to tworze to programem na penie usb. Wszystko ładnie pięknie, ale pena wykrywa jako c i patrycja ktora sie tworzy to d, co najgorsze nie mogę jej sformatować. Ktos ma jakieś pomysły? Mam dostęp jeszcze do dwóch kompów więc wszystko moge zrobić (no prawie).

Edit:

Udało mi się stworzyc partycję c oraz ją sformatować. Niestety problem z instalacją jest nadal ten sam. Próbowałem nawet odpalić kubuntu z płyty i też się nie uruchomiło. Niebieski ekran pokazuje się w momencie gdy pisze na dole: "laduje pliki systemu windows nt" (lub cos w tym stylu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest laptop nowy czy używany? Rozumiem że "niebieski ekran" oznacza po prostu samoczynny reset laptopa?

Spróbuj wyjąć moduły pamięci i spróbować uruchomić kompa na jednej z nich. Jeżeli to nie pomoże to warto by było sprawdzić czy na innym napędzie się uruchomi.

Jeżeli laptop jest nowy to odsyłaj do serwisu.

Pozdrawiam.

PS: Możesz też zainstalować jakąś dystrybucję linuxa na pendrivie i spróbować odpalić laptopa. KLIK

EDIT: Najprawdopodobniej napęd jest je..nty ;-)

Edytowane przez AK-105

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie resetuje sie, ale pokazuje właśnie ten ekran. Z kompem jest raczej wszystko ok, bo na próbe zainstalowałem win 98. :angry:

lapek nowy, moduł pamięci jest tylko jeden (pojemność 1gb)

Edytowane przez Kamil91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie resetuje sie, ale pokazuje właśnie ten ekran. Z kompem jest raczej wszystko ok, bo na próbe zainstalowałem win 98. :angry:

lapek nowy, moduł pamięci jest tylko jeden (pojemność 1gb)

A stery do kontrolera dobre zintegrowałeś? Skąd je ściągałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stery na 100% dobre. Sprawdziłem cos jeszcze raz i okazało się, że nie może odczytać jednego pliku z instalki. Pojawiło się to dopiero po dobrym zintegrowaniu sterów sata. Jutro postaram się porzyczyć od kogoś inna instalkę i napisze co się będzie działo.

Edit: Sprawdziłem z ciekawości pamięć i wszystko jest ok. :sad:

Edytowane przez Kamil91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z góry przepraszam za posta pod postem.

Sprawdziłem kolejną instalke i nadal pokazuje się niebieski ekran (jak przy zrzucie pamięci). Dzieje się to w tym samym momencie gdy na pasku ladowania pisze coś o elementach windowsa nt. Wszystko wygląda na problemy z pamięcią, ale win 98 zainstalował się bez problemu i mem test nic nie wykazał. :mad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja proponuję wysłać laptopa do serwisu. Ewentualnie możesz do nich zadzwonić i zapytać się czy nie wiedzą jak zainstalować XP na tym laptopie.

Dla pocieszenia powiem ci że nie jesteś pierwszym który ma z tym problemy. Z tego co wiem przy instalacji visty nie ma takich problemów.

Pozdrawiam.

Edytowane przez AK-105

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi