johhnny Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 (edytowane) Jako ,że planuje zakup nowej konfiguracji a nie jestem jakiś super zaawansowany w dobieraniu komponentów (chociaż laikiem też nie jestem) proszę o ocenę zestawu który złożyłem i ewentualne sugestie. Z góry dzięki. Core 2 Duo E7200 /2.53GHz, 3MB, 1066MHz, BOX/ - 369zł ASUS P5K PRO - 320zł A-data 2GB (2x1GB) PC800 CL4 Extreme Edition - 140zł TwinTech GeForce 8800GT XT 512MB DDRIII HEATPIPE /256bit/ HDTV 2xDVI - 539zł (tu się najbardziej zastanawiam, ponieważ zależy mi na ciszy oraz wydajności) WD Caviar 320GB 7200rpm 16MB cache SATAII [3200AAKS] - 179zł Całość: 1547zł i w tej kwocie chciałbym pozostać. Reszta czyli: zasilacz, obudowa, nagrywarki CD i DVD zostawiam ze starego kompa. Zasilacz to DELTA DPS-400MB-1 A 400W. Edytowane 22 Maja 2008 przez johhnny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 Nic dodać, nic ująć. Jeśli wyskrobiesz kasę to radzę 4 gb ramu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johhnny Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 (edytowane) No narazie mnie nie stać na 4GB poczekam trochę może jeszcze potanieje ram. A tak to komp ma służyć głównie do grania ale nie w jakiś wielkich rozdzielczościach , do netu i normalnej pracy. Jeszcze mam takie pytania co do grafy: jak głośne jest chłodzenie na niej bo zależy mi na ciszy i traktora nie chce ?? i czy będzie ona kompatybilna z tą płytą którą wybrałem bo na benchzone w teście pisali, że nie ze wszystkimi płytami działa ta karta??? Edytowane 22 Maja 2008 przez johhnny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damianglo Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 Dysk moglbys zmienic na samsunga F1 320GB w apollo po 180zl, wiele osob go poleca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 Ja bym zasnatowił sie nad tym Asusem na rzecz DFI BloodIron... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 No jeśli będzie duże OC to BloodIron wskazany, ale jak OC na poziomie 3GHz-3,5GHz to IMO nieopłacalny zakup :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 No jeśli będzie duże OC to BloodIron wskazany, ale jak OC na poziomie 3GHz-3,5GHz to IMO nieopłacalny zakup :PA to niby dla czego? Bo jest tańsze? Bo ma lepsze rozmieszczenie elementów? Nie rozumne czemu niby nieopłacalne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johhnny Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 (edytowane) Patrzyłem na tego blood iron'a i stwierdzam ze strasznie uboga ta płyta nie wiem jak się na niej podkręca ale chłodzenia to ona prawie nie ma no i ma 4 fazy tylko co do podkręcania w przyszłości q6600 może być mało, a co do OC to będzie ono pewnie na poziomie maks 3.5-3.8 zależy jak procek się uda. Edytowane 23 Maja 2008 przez johhnny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 Weź spójż jeszcze jakie te 4 fazy są... Jak wyposażenie jest Ci potrzebne to zobacz jeszcze DFI LanParty DK-35 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 Patrzyłem na tego blood iron'a i stwierdzam ze strasznie uboga ta płyta nie wiem jak się na niej podkręca ale chłodzenia to ona prawie nie ma no i ma 4 fazy tylko co do podkręcania w przyszłości q6600 może być mało, a co do OC to będzie ono pewnie na poziomie maks 3.5-3.8 zależy jak procek się uda. Wątpie aby te 8 faz w Asusie P5K pro były lepsze od tych 4 w DFI ;] Płyta wygląda biednie i nie pozornie ale ma sporo do zaoferowania i IMO będzie sprawiała mniej problemów niż ten Asus. Quada na niej spokojnie podkręcisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 potwierdzam, w porownaniu do Blood Irona to z tym Asusem to mozesz do pracy/szkoly pod pachą chodzic. Jak juz tak bardzo sie uparles na Asusa to juz lepiej wez wersje P5K-E ale wtedy to juz DFI DK P35 mozesz miec a wtedy Asus to juz wogle startow nie ma. Reasumujac. Chcesz plyte w kwocie do 320 PLN to Blood Iron zagwaranuje Ci najlepsze OC. Mimo ze brzydszej plyty nie widzialem (choc przepraszam jak patrze na Gigaszity to mnie rowniez na wymioty zbiera) ale o gustach sie nie rozmawia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MILANS Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 Zarówno DFI jak i ASUS śa dobrym wyborem. DFI ma co prawda mniej faz, ale za to lepszych od ASUSa. Daje to mniej wiecej porównywalne możliwości. ASUS ma lepsze zintegrowane audio, oraz lepszy support. Lepiej kręcą się też na nim pamięci, chociaz przy 1250 zaczyna się robić ściana. Jest on jednak droższy. Miałem obie ale mój głos jest na P5K PRO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johhnny Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 (edytowane) Jednak zostanę przy Asusie bo za nim stoi to, że już pewne doświadczenie w asusach mam i będzie mi łatwiej zacząć, a do DFI zniechęca mnie to że jest brzydka , że nie wszystkie kondensatory są polimerowe, ma gorszą dźwiękówke a ja głównie korzystam ze zintegrowanej. A tak poza tym to nie będę podkręcał jakoś ekstremalnie jak dobije na tym procku do 3,5GHz to już będzie aż nad to ;) Teraz tylko mam dylemat co do karty graficznej bo chciałbym przedewszystkim cichą i wydajną 8800GT a ten Twintech chyba za cichy nie jest. Prosiłbym o polecenie jeszcze jakiejś grafy do 540 zł na 8800GT warunkiem jest żeby miała ciche chłodzenie. Edytowane 24 Maja 2008 przez johhnny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 Jak chcesz mieć ciche 88GT to kupujesz najtańszą wersję z 512MB pamięci i montujesz Accelero + 120mm Acutake lub Fander ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...