Skocz do zawartości
PsychoMan

Jaki Zasilacz?

Rekomendowane odpowiedzi

No więc. Wymieniłem w swoim kompjuterze grafikę z GeForce FX 5500 na 7300GT pod AGP, ale wydajność właściwie nie wzrosła. Wydaje mi się, ze powodem tego jest słaby zasilacz, który nie może wystarczajacej mocy dostarczyć. Karta ta ma dodatkowe złącze 6-pinowe i dodany jest do niego rozgałęziacz na dwa molexy, niestety mogłem podłaczyć tylko jednego z tych molexów, bo więcej wolnych nie miałem.

Takwięc pomyślałem, że możnaby mocniejszy zasilacz kupić.

Mój sprzęt to:

Athlon 2500+ (Barton)

512MB RAM

2x80GB Western Digital

Nadgryzarka DVD i napęd Combo (oba LiteOn)

Płyta główna ASUS A7V8X-X

No i karta Palit 7300GT Sonic GDDR3 256MB

Widziałem przy niektórych zasilaczach takie złaczka 6-pinowe PCI-Express i się zastanawiam czy to właśnie coś takiego mógłbym do tej karty podłaczyć, bo jeśli nie, to aż 6 molexów potrzebuję.

Aha, no i cena to max 100zł.

Z góry dzięki za jakieś rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc. Wymieniłem w swoim kompjuterze grafikę z GeForce FX 5500 na 7300GT pod AGP, ale wydajność właściwie nie wzrosła. Wydaje mi się, ze powodem tego jest słaby zasilacz, który nie może wystarczajacej mocy dostarczyć. Karta ta ma dodatkowe złącze 6-pinowe i dodany jest do niego rozgałęziacz na dwa molexy, niestety mogłem podłaczyć tylko jednego z tych molexów, bo więcej wolnych nie miałem.

Takwięc pomyślałem, że możnaby mocniejszy zasilacz kupić.

Mój sprzęt to:

Athlon 2500+ (Barton)

512MB RAM

2x80GB Western Digital

Nadgryzarka DVD i napęd Combo (oba LiteOn)

Płyta główna ASUS A7V8X-X

No i karta Palit 7300GT Sonic GDDR3 256MB

Widziałem przy niektórych zasilaczach takie złaczka 6-pinowe PCI-Express i się zastanawiam czy to właśnie coś takiego mógłbym do tej karty podłaczyć, bo jeśli nie, to aż 6 molexów potrzebuję.

Aha, no i cena to max 100zł.

Z góry dzięki za jakieś rady.

Po pierwsze napisz jaką masz zasiłkę.

Po drugie, w mojej skromnej opinii zakup nowego zasilacza nic nie da.

Jeżeli jednak upierasz sie na wymianę zasiłki to dobrym wyborem będzie http://allegro.pl/item364182375_salon_chie...cie_gratis.html albo jakiś tagan z serii U01 np: http://allegro.pl/item364182645_zasilacz_t...v_2_0_330w.html.

To tyle z mojej strony.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie mam Codegena 350W.

Nie jest tak, ze się upieram, tak sobie poprostu wydedukowałem, ze zasilacz mógłby być przyczyną problemu. Być może sie mylę.

Podłaczenie molexa drugiego molexa nie pomogło, ale myślałem, że zasilacz poprostu za małą moc ma.

Edytowane przez PsychoMan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zasilacz jest winny a słaby procek i tylko 512MB pamięci. I koniecznie podaj jaką masz zasiłke.

EDIT

Zasilacz nie najwyższych lotów ale nie powinien ograniczać kompa.

Powiedz tylko czy podpiołeś dodatkowe zasilanie do grafiki bo z tego co napisałeś nic jano nie wynika.

Edytowane przez dzikidaniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie mam Codegena 350W.

Nie jest tak, ze się upieram, tak sobie poprostu wydedukowałem, ze zasilacz mógłby być przyczyną problemu. Być może sie mylę.

Podłaczenie molexa drugiego molexa nie pomogło, ale myślałem, że zasilacz poprostu za małą moc ma.

Wymiana zasiłki też się przyda jeżeli nie chcesz mieć fajerwerków :lol2: (chociaż też miałem codegena przez 4 lata i nawet dawał radę, ale cóż cuda sie zdarzają :lol2:

A tak poza tym to może to co napiszę będzie zbyt drastyczne ale.... opchnij wszystko co teraz masz (płyta+ram+procek+grafa), naprawdę nie warto dopłacać do przestarzałego sprzętu wiem to po sobie, niewielkim kosztem naprawdę można coś fajnego skombinować o wiele wydajniejszego od tego co masz

Pozdro

Edytowane przez faro666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi