Skocz do zawartości
ath

Intel Atom

Rekomendowane odpowiedzi

No to nawet nie trzeba dodatkowej grafiki (chyba, że ta integra będzie miała słabą jakość obrazu), tylko samego Celerona E1200 i mamy super sprzęt do HD :) No tylko, że Atom bierze jednak "trochę" mniej tych watów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie haczyk tkwi tutaj:

Also on display was a DG45FC board (codename "Fly Creek"). The G45 chipset has rather nice X4500HD integrated graphics, supporting High Def H264 and VC-1 decoding in hardware.

Mi sie taka koncepcja bardzo podoba - wlasnie zaczynam sie rozgladac za czyms malym, ladnym i niedrogim zeby podlaczyc do kina domowego i ogladac anime w HD :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

YEAH!

To jest to

Zrodlem filmu byl HDD rozumiem.

Tak jak napisane na youtube w configu; jakiś WD 320GB 3,5cala sata.

Ed. Co do tego, że u ryby się cięło na atomie to Devil wydedukował, iż pewnie ryba jechał na jakimś lapie z zasilaniem bateryjnym, a nie podłączonym pod prąd przez co może obniżył sobie taktowanie i działał jak działał...

Edytowane przez matiz__

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dual core Atom still Q3 2008

Almost everyone who wants to buy Atom CPUs has reported massive shortages that are expected to last through the rest of the quarter, but at the same time Intel is telling everyone that Atom 330, a dual core Atom with 8W TDP is still on schedule for Q3 2008 introduction.

The Q3 2008 has just started today and it will finish with the last day of September so Intel has quite some time ahead for the introduction, but a Q3 2008 launch doesn’t actually mean that there will be many dual core Atoms around.

As we managed to prove, Atom is not good for everything and even dual core will have a tough time against low end Celerons, especially in Video and multimedia encoding and therefore it will be interesting to see how the market accepts the desktop Atom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ath; jakby wypuścili tego dualcore'a na nowszytm chipsecie (usb mi brakuje) i jakimś X3100 gpu to bym nie narzekał, fajnie byłoby mieć DVI.

A wracając do mojej konstrukcji, przejściówka nadal nie doszła wiec zrobiłem sobie sam, z przelotki 4pin->8pin, ucięte po 4 pin w tej 8ce, wyjęte kable z 4ki i włożone do molexa -> działa!

Po 2tyg przyszła kość ramu, co 2GB to 2GB. Więc nadszedł czas na uporządkowanie w obudowie(?) i złożenie do kupy.

Wszystko się trzyma jak powinno, również tak działa, a przy tym źle nie wygląda.

Domek kompika ma 30x30cm, zmieściłby się w środku jeszcze napęd, tylko po co :lol:

Aha, chwilowo zrezygnowałem z wentyla 12cm. Został ten z GPU(trochę piszczy i ten z zasilacza( cichszy od HDDków); temperatury wyglądają następująco(przy zamkniętej obudowie).

Zdjęcie wnętrza w załączniku.

post-153772-1214931973_thumb.jpg

post-153772-1214931988_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakbyś z tego zasilacza wymontował wentylek, to myślisz, że by się obraził ? ;]

No i na chipsecie też jest niezbędny, czy tylko tak profilaktycznie ?

Od tego w zasilaczu głośniejsze są dyski, więc jego zostawię w spokoju. Natomiast tego z chipsetu usunę, jak zmontuję jakieś lepsze chłodzenie na cpu i chipset.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a według mnie atom to nie trafiony pomysł biorąc pod uwagę wydajność via nano tylko że wynalazki tego typu w polsce będą miały ceny z kapelusza podobnie jak większość produktów via w polsce

Sam atom to trafiony produkt bo jest jakiś zbyt na taki sprzęt (komputerki Asus z atom i Linux) ale u nas jak dotychczas cena/dostępność tego

typu sprzętu była nieciekawa. Od dawna można kupić tego rodzaju sprzęt przykładowo z AMD Geode LX800 (500Mhz) ale nawet

nikt nie próbował tego sprzedawać w Polsce (poza drogimi płytkami VIA).

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx...N82E16813153096

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzial ktos plytke atoma z portem lan 1gbit ?

Do Atoma to chyba jeszcze nie powstała ale są nawet z dwoma takimi portami

do Core Solo Mobile Processor :

http://www.jetway.com.tw/jw/ipcboard_view....me=J9F2-Extreme

Tu znajdziesz więcej tego rodzaju sprzętu realnie możliwego do nabycia:

http://www.newegg.com/Store/SubCategory.as...d-CPU-VGA-Combo

Mnie najbardziej podobają się płytki pasujące do zasilacza od laptopa

bo to najlepsze rozwiązanie do zachowania ciszy i małych rozmiarów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko ładnie ale brakuje jakiegoś wyjścia wideo np. S-Video.

A może jest jakaś przejściówka VGA-S-Video? Lub inny model płyty z tym prockiem?

Czy ktoś sprawdzał jego energooszczędność przy normalnej pracy (net/office) i przy pełnym obciązeniu (kodowanie wideo) i z jakimi podzespołami ?

Jak ktoś przetestuje niech napisze wyniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko ładnie ale brakuje jakiegoś wyjścia wideo np. S-Video.

A może jest jakaś przejściówka VGA-S-Video? Lub inny model płyty z tym prockiem?

Czy ktoś sprawdzał jego energooszczędność przy normalnej pracy (net/office) i przy pełnym obciązeniu (kodowanie wideo) i z jakimi podzespołami ?

Jak ktoś przetestuje niech napisze wyniki.

Co znaczy energooszczędność? Jeśli chodzi o pomiar zużywanej energii to gdzieś za granicą przy 1 napędzie 5,25 i jednym dysku 3,5' i pełnym obciążeniu mieli zużycie na poziomie 38W.

Wracając do mojej konstrukcji, na procesorze wylądował zalman niebieski (wachlarz), na chipsecie nie ma już wentylatora (został sam oryginalny radiator), w zasilaczu nie ma obudowy(góry i 2 boków) i wentylatora w górną część obudowy wmontowałem fandera 120mm @low. Odpadł już jeden dysk 160GB, kupiłem 250GB 2,5', Została jeszcze 320 3,5' ale ona również niedługo wyleci.

W załączniku widać jak zmieniły się temperatury, obecnie w stresie nie widziałem więcej niż 51' C z czego jestem zadowolony. w Załączniku temperatury idle.

post-153772-1215263202_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co znaczy energooszczędność? Jeśli chodzi o pomiar zużywanej energii to gdzieś za granicą przy 1 napędzie 5,25 i jednym dysku 3,5' i pełnym obciążeniu mieli zużycie na poziomie 38W.

Wracając do mojej konstrukcji, na procesorze wylądował zalman niebieski (wachlarz), na chipsecie nie ma już wentylatora (został sam oryginalny radiator), w zasilaczu nie ma obudowy(góry i 2 boków) i wentylatora w górną część obudowy wmontowałem fandera 120mm @low. Odpadł już jeden dysk 160GB, kupiłem 250GB 2,5', Została jeszcze 320 3,5' ale ona również niedługo wyleci.

W załączniku widać jak zmieniły się temperatury, obecnie w stresie nie widziałem więcej niż 51' C z czego jestem zadowolony. w Załączniku temperatury idle.

Pisząc energooszczędny miałem na myśli ile Watów pobiera w róznych konfiguracjach (zależnie od rodzaju HDD 3,5' / 2,5' i DVD standard czy Slim i jaki zasilacz).

Jak masz możliwość podaj ile twój pobiera Watów (przy normalnej pracy i przy pełnym obciążeniu).

Edytowane przez Toma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wykorzystujesz kiedykolwiek prędkość takiej sieciówki?

ja wykorzystuje ;) nie ma jak przesyłać pliki po lanie 60-80mb/s (przynajmniej tak działa między stacjami - z atomem zobaczymy) :P - zresztą 1gbit sieciówka już wrzucona na pci teraz tylko wszystko zmontowac i postawic :) Edytowane przez Raptor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ta platforma nada się do postawienia jakiegoś serwera na linux ?

Ogólnie chodzi mi o postawinie samby, ftp, może jakis soft do p2p :rolleyes: ?

U mnie takie coś chodzi na P2 266...

Szkoda ze ta płytka ma tylko jedno pci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisząc energooszczędny miałem na myśli ile Watów pobiera w róznych konfiguracjach (zależnie od rodzaju HDD 3,5' / 2,5' i DVD standard czy Slim i jaki zasilacz).

Jak masz możliwość podaj ile twój pobiera Watów (przy normalnej pracy i przy pełnym obciążeniu).

Jeśli szukasz konfiguracji o ekstremalnej oszczędności to chyba

nic lepszego nie ma niż opisane poniżej przez Daniel Paepcke

na JetWay J8F9-P-LF AMD Geode LX800

Na dokładkę bezgłośne.

http://www.newegg.com/Product/ProductRevie...N82E16813153096

Bo 5W w idle i 7W load będzie trudno pobić czemuś działającemu jako serwer.

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli szukasz konfiguracji o ekstremalnej oszczędności to chyba

nic lepszego nie ma niż opisane poniżej przez Daniel Paepcke

na JetWay J8F9-P-LF AMD Geode LX800

Na dokładkę bezgłośne.

http://www.newegg.com/Product/ProductRevie...N82E16813153096

Bo 5W w idle i 7W load będzie trudno pobić czemuś działającemu jako serwer.

Fajne (jeszcze mniejszcza płyta od Intela) ale za dużo powodów przeciw:

1. Brak Sata

2. Pamięci drogie

3. Zasilacz z obudową za 300zł minimum

4. I cena min 3x droższa od Intela z Atomem 1.6 GHz

5. Dostępność (tylko z drugiej ręki i to nie u nas)

Za tą cenę kupiłbym np. Artigo i to u nas (bez HDD i Ramu)

http://www.allegro.pl/item394924343_nowosc..._itx_fv_gw.html

Edytowane przez Toma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

1. Bark Sata

2. Pamięci drogie

3. Zasilacz za 200zł minimum

4. I cena min 3x droższa od Intela z Atomem 1.6 GHz

5. Dostępność (tylko z drugiej ręki i to nie u nas)

...

1. to jest wada jeśli chcesz podłączyć urządzenie SATA

(SATA pobiera więcej prądu niż PATA a nie o to tu chodzi)

2. Fakt że pamięci SO-DIMM DDR są droższe ale do tego i tak nie włożysz więcej niż 1 GB.

3. Założenie fałszywe bo zasilacz kupisz dużo taniej przykładowo za 40 zł

http://www.allegro.pl/item390521217_k269_z...p_notebook.html

4. Wyjdzie drożej niż atom przy obecnych cenach ale będzie 100% pasywnie

chłodzone, bezgłośne i nie do pobicia jeśli chodzi o energooszczędny

serwer lub dostęp do netu.

150$+ 40 zł zasilacz to dużo mniej nawet z 1GB RAM niż 1300 zł za VIA ARTIGO

5. Dostępność w Polsce na razie praktycznie żadna i to jest istotna wada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. to jest wada jeśli chcesz podłączyć urządzenie SATA

(SATA pobiera więcej prądu niż PATA a nie o to tu chodzi)

2. Fakt że pamięci SO-DIMM DDR są droższe ale do tego i tak nie włożysz więcej niż 1 GB.

3. Założenie fałszywe bo zasilacz kupisz dużo taniej przykładowo za 40 zł

http://www.allegro.pl/item390521217_k269_z...p_notebook.html

4. Wyjdzie drożej niż atom przy obecnych cenach ale będzie 100% pasywnie

chłodzone, bezgłośne i nie do pobicia jeśli chodzi o energooszczędny

serwer lub dostęp do netu.

150$+ 40 zł zasilacz to dużo mniej nawet z 1GB RAM niż 1300 zł za VIA ARTIGO

5. Dostępność w Polsce na razie praktycznie żadna i to jest istotna wada.

Czyli jednym słowem nie ma co gadać o czymś czego nie da się kupić u nas.

Pozostał Intel D945GCLF z Atomem 1.6GHz za 200zł

A pozostałe rzeczy mam i nie muszę wydawać kasy oprócz obudowy jakiejś mini-ITX (ceny koszmarne).

HDD Seagate SATA 500GB (stan idle 8W operating 11W).

Ram DDR2 533MHz 512MB (docelowo 1GB).

Zasilacz 300W od P4.

Napędu optycznego nie planuje instalować chyba że jest jakaś możliwość podłączenia tej płyty pod TV.

Znalazł ktoś informację ile pobiera sama płyta z prockiem?

Edytowane przez Toma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jednym słowem nie ma co gadać o czymś czego nie da się kupić u nas.

Pozostał Intel D945GCLF z Atomem 1.6GHz za 200zł

A pozostałe rzeczy mam i nie muszę wydawać kasy oprócz obudowy jakiejś mini-ITX (ceny koszmarne).

HDD Seagate SATA 500GB (stan idle 8W operating 11W).

Ram DDR2 533MHz 512MB (docelowo 1GB).

Zasilacz 300W od P4.

Napędu optycznego nie planuje instalować chyba że jest jakaś możliwość podłączenia tej płyty pod TV.

Znalazł ktoś informację ile pobiera sama płyta z prockiem?

Załóżmy, że ten zestaw z testu zagranicą pobierał 38W. Dysk 3,5' - 8-11W, napęd 5,25' - ok 10W wiec około 18-20W z ramem. Wychodziłoby, że sama płyta pobiera 10-15W - na chłopski rozum.

Dysk 2,5' - 2-3W

Napęd slim - 5-7W

Więc na tych 'małych' częściach zysk jest znaczny.

Każde urządzenie USB - jakieś x -5W.

Więc obecnie mój komp ciągnie 20W mobo z ramem, dysk mały 3W, duży 10w, 4xUSB 20W, wychodzi, że maksymalnie 55W zaokrąglając, ale wiadomo, że USB ciągle maxa nie bierze jak się nie korzysta w czytnika kart, drukarki, dysku zew. Myślę, że idle jest to jakieś 35-40W, ale to sucha teoria. W biosie jeszcze można LPT, dzwiek, com wyłączyć - pewnie jakiś zysk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie mam Pentium III 1Ghz, jako serwer i do sciagania, mam podpiete w nim na pci karte 1gbit i druga 4x sata, do tego 4x dyski sata, sieciowka 1gbit jest wykorzystywana w 100% i to jest podstawa dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to w koncu jest z filmami HD? działa czy nie działa na atomie??

Ja się narazie zastanawiam czy składać pc do neta/filmów/muzyki na Atomie..

Myslałem na atomem jako pc pasywnym ew. jakiś wentyl 12cm na 5v. Co myślicie o uzyciu jako Hdd Jakiejś karty/pendrive? jeśli nie to zostaje tylko jakis hdd 2,5... Co do obudowy to nad tym troszkę myślałem i w moim przypadku chyba upchnął bym wszystko w moim ''normalnym pc'' z racji tego że mam big towera to nad zasilaczem spokonie bym upchnął atoma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi