bartek46op Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 Odpowie mi ktos? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 dobra płyta nowy chip ,bierz ,choc wydajniejsza jest x38 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 No wiadomo ale drozsze :D dobra dzieki wezme albo P5Q Pro albo P5Q-E zalezy ile pieniedzy mial bede Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tajfo Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 (edytowane) BETA BIOSY P5Q PRO Beta 1004 ASUS P5Q-E 1003 Beta Bios ASUS P5Q Deluxe 1102 Beta Bios Wypróbowałem ten do P5Q PRO dodaje jakąś opcję do CPU. EDIT: Dziwne ale nie mam już dual bootów po odłączeniu mobo od prądu na beta 1004 :gitarzysta: Edytowane 31 Lipca 2008 przez Tajfo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 (edytowane) Wejdzie na mobo Karakorum lub HR-01? O, widze że plyta ma TPM! ^^ TPM Trusted Platform Module (TPM) system, which can securely store keys( for encryption/ decryption), digital certificates, passwords, and data. A TPM system also helps enhance network security, protects digital identities, and ensures platform integrity. (źródlo: Asus) BitLocker w Viście ma funkcję szyfrowania z wykorzystaniem TPM, bez żadnych kluczy pinów i zbędnego badziewia :) płyta sobie przechowuje klucze Edytowane 31 Lipca 2008 przez bartek46op Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 Jakie max stabilne FSB robią te płyty na domyślnych ustawieniach i bez podnoszenia napięcia chipsetu i ile to napięcie wynosi standardowo ? Bo gdzieś czytałem (forum xtreme systems chyba), że P5Q Pro nawet 400 MHz nie robi bez zmiany napięcia. Jakoś nie mogę w to uwierzyć i dlatego pytam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin3112 Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 Jakie max stabilne FSB robią te płyty na domyślnych ustawieniach i bez podnoszenia napięcia chipsetu i ile to napięcie wynosi standardowo ? Bo gdzieś czytałem (forum xtreme systems chyba), że P5Q Pro nawet 400 MHz nie robi bez zmiany napięcia. Jakoś nie mogę w to uwierzyć i dlatego pytam. Nie wiem jak się sprawuje p5q-pro ja mam p5q-e i zrobiłem 430 mhz bez żadnego wysiłku i żadnego zmieniania napięć. Prawdziwego podkręcania nie robiłem jeszcze bo mam słabe pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matas Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 Wejdzie na mobo Karakorum lub HR-01?Ja mam (a wlasciwie mialem) PRO i nie bylo problemow z HR-01. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 @marcin3112 O dzieki za info :) Jak sie ogolnie plytka sprawuje, da sie w biosie polapac? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin3112 Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 @marcin3112 O dzieki za info :) Jak sie ogolnie plytka sprawuje, da sie w biosie polapac? :D Płytka sprawuje się bardzo dobrze, ale jak już napisałem wcześniej nie podkręcałem na maxa bo jeszcze pamięci mam słabe. W biosie można się połapać ale ja nie mam bladego pojęcia co robią niektóre opcje więc zostawiam je domyślnie. Żeby wszystkie kombinacje wypróbować trzeba trochę czasu poświęcić. A oto moje przymiarki do podkręcania http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=394987 - zrobiony bez wysiłku, w zasadzie tylko magistralę ustawiłem. A to najlepszy wynik jaki znalazłem w necie na P5Q-E http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=378621 - 622 fsb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tajfo Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 Jakie max stabilne FSB robią te płyty na domyślnych ustawieniach i bez podnoszenia napięcia chipsetu i ile to napięcie wynosi standardowo ? Bo gdzieś czytałem (forum xtreme systems chyba), że P5Q Pro nawet 400 MHz nie robi bez zmiany napięcia. Jakoś nie mogę w to uwierzyć i dlatego pytam. Heh dobre ja na P5Q PRO i wszystko na AUTO oprócz napięcia pamięci zrobiłem 460 stabilne :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin3112 Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 Heh dobre ja na P5Q PRO i wszystko na AUTO oprócz napięcia pamięci zrobiłem 460 stabilne :lol2: Wcale się nie chwalę wynikiem, tylko napisałem ile podkręciłem. Wiadomo że dla tych płyt fsb powyżej 400 to żaden problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 Ale jakie na tych płytach jest domyślne napięcie chipsetu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9920 Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 Ale jakie na tych płytach jest domyślne napięcie chipsetu ?W wersji PRO mam 1.1V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 ASUS P5Q Deluxe 1102 Beta Bios -porazka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maax990 Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 ASUS P5Q Deluxe 1102 Beta Bios -porazkato samo co 1103 na p5q3 1201 za to super,ciekawe kiedy u was sie takie cacy pojawi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 o ile w ogóle :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tunio Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 Komp chodzi stabilnie, fajne temp itd (othos ponad godzine i si, wiecej nie mam czasu narazie) ale podczas restartu nie chce wstac. Uruchamia sie na defaultach, laduje profil i smiga stabilnie. Restart i w kolko to samo. Kiedys pomagalo na to podniesienie V nb? A teraz? V nb i tak w miare wysokie, mam juz 43C na plycie. Co radzicie zmienic? Moje ustawienia: Cpu ratio - x8 Fsb Frequency - 500Mhz PCIE Frequency - Auto FSB Strap to North Bridge - 333 Mhz Dram Frequency - 1000 Mhz DRAM CLK Skew on Channel A1/A2/B1/B2 DRAM Timing Control - Manual pIerwsze 4 timingi mam - 5-5-5-15 Cpu GTL Voltage Rference (0/2) - 0.640 Cpu GTL Voltage Rference (1/3) - 0.630 CPU PLL Voltage - 1,6V FSB Termination Voltage - 1,2V Dram Voltage - 2.2 V NB Voltage - 1,40 V NB GTL Voltage Reference - 0.580 SB Voltage - 1,10 V PCIE Sata Voltage - 1,50 V CPU Skew - 400 NB Skew - 200 ADvanced -> Cpu Configuration Cpu Ratio Setting - x8 C1E support - Disabled Max CPUID Value Limit - Disabled Intel Virtualzation Tech - Enabled Disabled CPU TM Function - Disabled Execute Disable Bit - Enabled Disabled Intel C-STATE Tech - Enabled Disabled Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 (edytowane) 1201 za to super,ciekawe kiedy u was sie takie cacy pojawi A co takiego ma? Testowałem trochę P5Q-E na poważniej i mobo sprawuje się super na subzero *C. Nie ma zadnych dziwnych akcji, socket i sekcje zasilania można zalewać do bólu - mobo po wysuszeniu dalej działa. Napięcia na E8400 przy 1.85V są ok. Lepsze chłodzenie NB umożliwiło mi pokonanie bariery 1420MHz na memkach (na AC wyżej się nie dało). Uff, czas się w końcu przespać :razz: PS: na PL10 można zrobić każde FSB. Z PL9 kicha totalna :( Tunio: Sprawdź Skewy 300/100 i vNB 1.3V. Jak nie pomoże to spróbuj bootować z niższego FSB i dociągać automatycznie w windowsie. Edytowane 31 Lipca 2008 przez kretfr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 podnieś FSB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 BTW co to sa te PL10, PL9 etc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tunio Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 BTW co to sa te PL10, PL9 etc? Dokladnie przylaczam sie do kolegi?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin3112 Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 Dokladnie przylaczam sie do kolegi?! Cytat z anandtech "Static Read Control Delay, sometimes referred to as Performance Level, is a primary MCH "timing" value and has a rather significant impact on memory read performance as well as overall memory access latency" http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showd...?i=3156&p=5 - to co prawda recenzja innej płyty ale są powyjaśniane niektóre terminy, w płytach P5Q są podobne opcje w biosie. Chodzi o opóźnienia w dostępie do pamięci, w najnowszych chipsetach intela nazywa się to performance level, im niżej tym większa wydajność, ale oczywiście przy niskich wartościach trudno osiągnąć wysokie fsb, żeby lepiej podkręcić trzeba PL ustawiać na wyższe wartosci. Performance level jest jednym z ważniejszych ustawień na płytach z chipsetami intela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tunio Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 Cytat z anandtech "Static Read Control Delay, sometimes referred to as Performance Level, is a primary MCH "timing" value and has a rather significant impact on memory read performance as well as overall memory access latency" http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showd...?i=3156&p=5 Performance level jest jednym z ważniejszych ustawień na płytach z chipsetami intela. Wow:D Zmienilem i PL9 nie idzie PL10 poszlo i Everest odczyt pamieci wzrosl 8850mb/s do 9511mb/s ! :D MISTRZ :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 Przy chwilowej pracy bez oc nie trzeba ruszać tej wartości? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tachion Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 Tunio na fsb daj 1.30 nb 1.36 na pll tez 1.56 mozesz dac bartek46op jesli chodzi o pl to warto dac nizej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 Przy chwilowej pracy bez oc nie trzeba ruszać tej wartości? Przy codziennej pracy lepiej dać wyższe PL i mieć więcej mhz. Ustaw najniższą wartość, jaką możesz ustawić stabilnie przy swoim FSB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 5 sierpnia jade po plyte i procka i wtedy to zamontuje a o/c bede niedlugo potem bo czekam na chlodzenie :) wiec pytam co mam zrobic po wlozeniu procka oprocz ustawienia timingow pamieci i voltage :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valdikrk Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 (edytowane) Witam Już tydzień próbuje podkręcić pamięć na P5Q Deluxe i zawsze kończy się to BS lub nie nie przechodzi postu. Proszę o pomoc co zmienić w ustawieniach mój sprzęt: P5Q Deluxe Quad 6600 OCZ DDR2 PC2-8500 Reaper HPC 4GB Ustawienia: Cpu ratio - x9 Fsb Frequency - 356 PCIE Frequency - 100 FSB Strap to North Bridge - 333 Mhz Dram Frequency - 1066 Mhz Cpu GTL Voltage Rference (0/2) - 0.640 Cpu GTL Voltage Rference (1/3) - 0.630 CPU PLL Voltage - 1,6V FSB Termination Voltage - 1,2V Dram Voltage - 2.2 V NB Voltage - 1,40 V NB GTL Voltage Reference - 0.580 SB Voltage - 1,10 V PCIE Sata Voltage - 1,50 V CPU Skew - 400 NB Skew - 200 DRAM Static Read Control - Emabled DRAM Read Training - Disabled MEM. OC Charger - Enabled Advanced Menu -> Cpu Configuration C1E support - Disabled Max CPUID Value Limit - Disabled Intel Virtualzation Tech - Disabled CPU TM Function - Disabled Execute Disable Bit - Disabled Intel C-STATE Tech - Disabled Edytowane 1 Sierpnia 2008 przez valdikrk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 No to moze napiszesz jeszcze jakie timingi ustawiasz skoro to jest problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...