Skocz do zawartości
pmp

Asus P5q/p5q-e/p5q Pro/p5q Deluxe/p5q Premium

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich na tym forum :razz: Otóż posiadam płytę główną Asusa P5Q Deluxe i teraz w związku z tym mam pytanie: czy jak wsadzę GTX 280 do drugiego slotu niebieskiego PCI Express na tej płycie to czy karta graficzna będzie mi działać z prędkością 16 razy? z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

potrzebuje wgrać starszy bios na płytę główną ale on ma 2MB wiec nie wejdzie na FDD można go nagrać na CD i z dosu da sie kozystac z CD. Pendrive nie mam teraz w pobliżu. Mam bios 1201 wydaje sie byc stabilny ale 445x9 procek potrzebuje wiecej V do stabilnej pracy. W biosie 803 1.3V a na 1201 1.33V

PL zmiana na mniejsze daje dużego kopa wydajności ale 9 to chyba max na 8 i fsb 445 mam reset

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HeretyK, jesli nie masz problemów ze stabilnoscia, zadnych bluee, resetów, spróbuj tak jak radzi mensir67pl przez Asusa Update, zrób tylko backup biosu po flashowaniu zeby sprawdzic czy wszystko poszło cacy i wilkosc pliku jest taka jak powinna byc.

Witam wszystkich na tym forum :razz: Otóż posiadam płytę główną Asusa P5Q Deluxe i teraz w związku z tym mam pytanie: czy jak wsadzę GTX 280 do drugiego slotu niebieskiego PCI Express na tej płycie to czy karta graficzna będzie mi działać z prędkością 16 razy? z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :rolleyes:

Raczej plyta nie ma drugiego slotu niebieskiego, jest tylko jeden. Zapewne chodzi Ci o czarny... było strone lub dwie wczesniej, oj nie ładnie.

Jak wsadzisz do czarnego bedzie chodzic x8, niebieski x16.

A wogóle witaj :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

mam pewien problem z temperaturą rdzeni procesora E8400. Posiadam P5Q-E bios 0803 + chłodzenie Karakoruma. Temperatura CPU, jak widać, jest 31*C (1650rpm) za to rdzeni 40-54*C. To jest normalne? Może źle jest pasta nałożona?

Na początku też myślałem że pasta jest nierównomiernie rozłożona lub warstwa jest zbyt gruba.. Zdjąłem boxa i wszystko gra, idealnie rozprowadzone! Obróciłem więc chłodzenie o 90st myśląc, że może jest nierównomierne dociśnięte i tym razem będzie dobrze, ale dalej to samo :(

Czy to możliwe że czujniki sa uszkodzone lub co gorsza jeden z rdzeni? :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co mi wiadomo to znaczna część serii 8x00 miała z***ane czujniki temperatur

A jesli to prawda to czy taka usterka kwalifikuje sie na gwarancję? Miał może ktoś taki przypadek?

Skoro jeden z czujników zawyża temp to po prostu brać pod uwagę ten z niższą temp i ogólną temp np z biosa, a przy OC tamten pomijać i się nim nie przejmować? :P

:wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z moją P5Q pro.Mianowowicie jak juz chodzi to chodzi . Z niczego nie wywala orthosa przechodzi a jak chce uruchomić kompa ponownie to lipa po porstu raz pójdzie raz nie. Musze wyłączyć zasilanie i pare razy przycisk power wtedy wraca do defaultowych ustawień. Co może byc przyczyną? dodma ze niezależnie czy zrobie OC procka czy nie i tak potrafi się nie uruchomić ponownie. Reset też nie pomaga wiatraki się kręcą i to na tyle obrazu nie wyświetla? Miałem bios 703 1004 1104 i to samo.

Jutro zrobie test bo przychodzi mi do głowy jeszcze jedno. Płyta nie lubi Raid0.Sprawdze na pojedyńczym dysku co będzie.

Edytowane przez Mirkirst

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Znow mam problem - tym razem z odczytem temperatury z czujnika procesora na plycie w wersji "E". Otoz podczas pracy w IDLE (internet + muzyka) procesor Q9450 wg SpeedFana i Probe2 pokazuje 43 stopnie (kazdy ze rdzeni - podobnie od 43 do 44). Po kilku godzinach takiego lekkiego obciazenia glowna temperatura CPU wzrasta nagle w ciagu sekundy do oszalamiajacych 122 stopni !!! (slownie: stu dzwudziestu dwoch stopni) Celsjusza i utrzymuje sie na takim poziomie. Co ciekawe - temperatury poszczegolnych rdzeni to dalej 43-44 stopnie. Dopiero ponowny rozruch kompa przywraca odczyty do pierwotnego stanu (wg BIOSu 44 stopnie). Co ciekawe podczas tego naglego wzrostu temp. nie obserwuje zadnych niestabilnosci w pracy komputera - dalej wszystko dziala jak dzialalo. Otworzylem obudowe by sprawdzic czy BOXowy cooler dobrze dociska sie do procesora. Radiator jest wowczas cieply, ale nie goracy. Co to moze byc? czujniki wariuja, czy faktycznie proc sie wykrzacza?

Edytowane przez Pawel80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam taki problem.Posiadam plyte p5q3 DELUXE pamiec 2x1024 GSKIL 1333 KARTA GRAFICZNA 9800 GTX .Niemoge w zaden sposub wgrac win wista dzieje sie tak od poczatku jak kupilem te karte przy wgrywyniu wisty poprosu sie zawiesza aha dysk samsung 500 GB;WINDOWS XP WGRYWA SIE NORMALNIE NIE JEST TO WINA VIST PROBOWALEM 3 ROZNYCH PLYT.prosze o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi