TheNaturaT Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 na froncie jest HD i z kabelkami jest na bank ok ;/ ale jeszcze sprobuje je odpiac Po dluuuuugim wertowaniu google'a wkoncu udalo mi sie znaleźć źródlo problemu. Okazuje sie ze najslabszym ogniwem jest Microsoft. Nalezy zainstalowac łatke kb888111.exe ALE łatka nie dziala z SP3 i trzeba troche kombinować. Na kilku zagranicznych forach znalazlem podobne problemy ludzi z kartami Gigabyte, Asusa i kilku innych. Dla osob ktore mają podobny problem do mojego - odsyłam do poniższego linku. Zapewniam ze to pomoze :) Problem z dźwiękiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lokmenik Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 Witam. Czy ktoś spotkał się już tego typu niestabilnością. Złożyłem ostatnio znajomemu zestaw: Asus P5QL Pro, E7200, 2x2GB Patriot 800Mhz Geinward HD4750 zasilacz Chieftec GPS450 Problem polega na tym że po odpaleniu kompa mam częste zwisy - komputer zwyczajnie się zawiesza, a w głosnikach dziwne piski. Po odinstalowaniu sterów od karty muzycznej komp mi się nie zawiesił ale nie mogłem za długo sprawdzać z braku czasu więs stwierdzenie nie jest obiektywne. Dziwn sprawa. Oglądasz www i zwiecha. W grach się nie wiesza. Temperatury są na poziomie 40stC i ok 54 w stresie. Czy ktoś zna przyczynę takiego zachowania się tego sprzetu? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Sprawdź napięcie i timingi pamięci czy sa zgodne z SPD ew z tym co producent podaje na stronie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lokmenik Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Sądzisz, że płyta źle ustawia "domyślne" ustawienia timingów pamięci? - zobacze jak wgram od nowa system bo coś czuje że sie krzaczą jakieś sterowniki. Ale pamięci sprawdze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Bierzcie i jedzcie albo jedźcie ;) ASUS P5Q Deluxe BIOS build 1402 ASUS P5Q BIOS build 1307 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sosen Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Jakieś większe zmiany w biosie 1402 dla P5Q Deluxe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlywiN Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 kurcze jak szybko wychodza te biosy do P5Q ciekawe kiedy nowy do P5K-DLX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colin_MC Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Moja P5Q - zaliczyła zgon. Teraz czeka mnie m-c bez kompa, chyba że kupię sobie coś innego (nie wiem czy skuszę się na Asusa) Jakieś inne propozycje do 400zł (innych firm)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TigerA1 Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 trochę OT ale nie do końca... czy wiecie co to jest Linpack test z IBT (Intelburn Test) ? Na obecnych ustawieniach wywaliło mi ten błąd, czyli 90% passed ale nie przeszedł linpack test, ale innym razem normalnie przeszedł. I teraz nie wiem czy CPU niedowoltowany czy pamięć się sypie ? Na CPU bios: 1.2625 (real:1.323) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość razorex Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 (edytowane) Mozesz ustawic zeby testował tylko CPU. ... Na CPU bios: 1.2625 (real:1.323)na pewno? ;) Edytowane 8 Września 2008 przez razorex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Na CPU bios: 1.2625 (real:1.323) z takim zjawiskiem sie nie spotkalem,ewentualnie odwrotnie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Moja P5Q - zaliczyła zgon. Nie trać nadziei, moja P5Q-E też padła (zalanie wodą). U mnie martwa (nawet wiatraki sie nie krecily), w hurtowni to samo, a na serwisie za pierwszym razem odpalila :lol: Mam na sprzedanie P5Q-E jbc, szczegóły w dziale sprzedam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
X2382 Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Witam wszystkich użytkowników forum. Mam pytanie - czy płyta PQ5 Pro jest kompatybilna z Xeonem E3110? Na stronie z listą obsługiwanych procesorów Xeona nie ma... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość razorex Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Witam wszystkich użytkowników forum. Mam pytanie - czy płyta PQ5 Pro jest kompatybilna z Xeonem E3110? Na stronie z listą obsługiwanych procesorów Xeona nie ma... Tak jest kompatybilna Xeon E3110 = E8400. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
X2382 Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Dzięki za błyskawiczną reakcję, będę jednak drążył temat (w końcu nie mam zamiaru wydać blisko 1000 zł na sprzęt, który się ze sobą gryzie). Swoją twierdzącą odpowiedź opierasz na własnych doświadczeniach czy na zasłyszanych opiniach? Bo o tym, że E3110 == E8400 to ja też słyszałem, jednak strona Asusa zbiła mnie nieco z tropu. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ugiugi Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Na 1000000000000% działa na tej płycie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TigerA1 Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Mozesz ustawic zeby testował tylko CPU. na pewno? ;) na pewno to Kopernik nie żyje, a reszty trzeba się było domyśleć ale cóż ... nie wymagam oczywiście chodziło o 1.25625 testowałem na każdy sposób, jest stabilna, tylko w IBT wywala błąd raz na jakiś czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Bierzcie i jedzcie albo jedźcie ;) ASUS P5Q Deluxe BIOS build 1402 jakies nowości -pl 7 na FSB 550 ? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość razorex Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 (edytowane) na pewno to Kopernik nie żyje, a reszty trzeba się było domyśleć ale cóż ... nie wymagam oczywiście chodziło o 1.25625 testowałem na każdy sposób, jest stabilna, tylko w IBT wywala błąd raz na jakiś czas. Równie dobrze moglo chodzic o 1.3625 w biosie.. ale cóż.. jak to ktos okreslil nie wymagam.. koniec OT Edytowane 8 Września 2008 przez razorex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 jakies nowości -pl 7 na FSB 550 ? :wink:na to bym nie liczyl,wyglada na to,ze problem z pl jest nie do przeskoczenia,ale to tylko moje domysly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 wiem to raczej takie " pobożne życzenie " Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NuKeR Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Jakie macie wyniki testu pamieci w Everscie z tymi wysokimi PLami? =] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 zalezy na jakich ustawieniach ja na 4.3 Ghz i ramki 1220 cl 5 ,Pl 8 fsb 506 mam 10100 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meka Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 nie moge raida odpalic na P5Q-E. zainstalowem xp na dysku 1. 2 i 3 chcialem spiac w raid 0. ustawiam w biosie "Storage Configuration" na [Raid] potem ustawienia raid wybieram dyski wszystko niby OK ale winda sie nie laduje?? wczesniej zainstalowalem sterowniki wszystkie w xp i dziala na ustwieniu [iDE] WTF? Mialem wczesniej nForce i wszystko dzialalo bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 (edytowane) Mialem wczesniej nForce i wszystko dzialalo bez problemu.Tylko że to jest Intel a nie nVidia B-) Można próbować podmieniać sterowniki w działającej Windzie, do poczytania w tym poście. Jeżeli nie zadziała, to pozostaje Ci tylko reinstalacja Windy i albo podanie sterowników na dyskietce, albo spreparowanie sobie płytki instalacyjnej Windozy przy użyciu nLite - ja tak właśnie zrobiłem i wszystko pięknie bangla. Edytowane 9 Września 2008 przez katoda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tito_Divine Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 A ja mam pytanie odnośnie róznicy w wydajności na PL 8 i PL 10 (przykładowo) Czy warto zejść z PL10 na PL8 redukując taktowanie FSB z 550 na 450 - oczywiście w kontekście wydajności platformy? a może juz zejści z PL10 na PL9 jest na tym przykładzie opłacalne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 A ja mam pytanie odnośnie róznicy w wydajności na PL 8 i PL 10 (przykładowo) Czy warto zejść z PL10 na PL8 redukując taktowanie FSB z 550 na 450 - oczywiście w kontekście wydajności platformy? a może juz zejści z PL10 na PL9 jest na tym przykładzie opłacalne? superpi prawde ci powie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tito_Divine Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 superpi prawde ci powie ;) Wolałbym info od kogoś kto sprawdzał/odczuł. Jestem leniwy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meka Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 Tylko że to jest Intel a nie nVidia B-) Można próbować podmieniać sterowniki w działającej Windzie, do poczytania w tym poście. Jeżeli nie zadziała, to pozostaje Ci tylko reinstalacja Windy i albo podanie sterowników na dyskietce, albo spreparowanie sobie płytki instalacyjnej Windozy przy użyciu nLite - ja tak właśnie zrobiłem i wszystko pięknie bangla. XP zainstalowany na nowo sterowniki z CD p5q-e. chodzi o to ze jak przestawie w biosie na [Raid] to dyskow jakby nie widzi wogole (Expres gate tez nie dziala) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 XP zainstalowany na nowo sterowniki z CD p5q-e. chodzi o to ze jak przestawie w biosie na [Raid] to dyskow jakby nie widzi wogole (Expres gate tez nie dziala)Ja twój problem rozumiem tak: instalowałeś XPeka z ustawionym RAIDem? Nie. Podawałeś w trakcie instalacji, na samym początku, sterowniki do RAIDA? Nie. Więc logiczne, że jeżeli tej biednej Windzie, bez sterowników do RAIDa każesz nagle bootować się z nieznanego urządzenia, to ta biedna Winda wykrzaczy się i pokaże niebieski ekran - BTW, to samo będzie się działo jeżeli zmienisz tryb z IDE na AHCI, ale obejście tego jest o wiele prostsze i możliwe do wykonania dwoma kliknięciami myszy na działającej Windzie. Wymuś instalację sterowników do RAIDa wg. instrukcji podanej we wcześniejszym poście, a jeżeli nie pomoże to: 1. przygotuj sobie dyskietkę ze sterownikami do RAIDa. 2. w BIOSie włącz RAID, ale nie konfiguruj niczego - to zawsze będzie można zrobić później. 3. W trakcie instalacji, gdy instalator prosi o wciśnięcie F6 - zrób to i podaj sterowniki z dyskietki. Jeżeli nie posiadasz stacji dyskietek - czeka Cię spreparowanie przy uzyciu nLite płytki instalacyjnej ze zintegrowanymi sterownikami do RAIDa,m np. wg TEJ instrukcji 4. Jak już będziesz miał działającą Windę to możesz zacząć się bawić z tymi dwoma dyskami, tworzyć macierze itp. Jeżeli czegoś nie rozumiesz to pisz na PW, wieczorem (po 18:00) powinienem być dostępny na GG/Skype. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...