rafa Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 Dokladnie, ja podkręcałem dla kumpla PQ5 pro i 500 przekroczyłem spokojnie zmieniając V na NB, VTT i GTL. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userr Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 (edytowane) Stabilnie to smiga mi przy 550mhz wiec plyta az taka zla nie jest a przeciez nie jest to jakis wysoki wynik. Chlopaki krecili wyzej. Znane sa wyniki 570-590. Ekstrema 600 ... Nic nowego nie napisze - u mnie najbardziej pomoglo bawienie sie GTLami .. poprostu na wyczucie a jak przeczytasz moje posty to zobaczysz dokladnie jakie ustawienia mam... A ja bez ironii zachęcam Cię do przeczytania mojego postu a potem odpowiadania. Pytanie było skierowane do użytkowników P5Q PRO. Ja wiem i czytałem, że Deluxe leci wyżej. A mi chodzi konkretnie o wersje PRO a ona już tak wysoko nie lata. Dokladnie, ja podkręcałem dla kumpla PQ5 pro i 500 przekroczyłem spokojnie zmieniając V na NB, VTT i GTL. Powiadasz, że tylko zmieniałeś Vnb, Vtt i GTL tak ? A długo testowałeś stabilność bo mi też bootuje powyżej 500 ale stabilności nie złapię nawet na 480. A inne ustawienia jak miałeś ? U mnie ustawienia wyglądały tak: FSB - 470 - orthos stable ------------- Vcpu - 1.16875 GTL - 0.61x PLL - 1.56 FSB - 1.20 -> 1.24 Pomogło !!! DRAM - 2.10 NB - 1.20 SB - AUTO SATA - AUTO FSB - 475 - orthos stable ------------- Vcpu - 1.16875 GTL - 0.61x PLL - 1.56 FSB - 1.24 -> 1.26 Pomogło !!! DRAM - 2.10 NB - 1.20 -> 1.24 NIC SB - AUTO SATA - AUTO FSB - 480 - test ------------- Vcpu - 1.16875 GTL - 0.61x PLL - 1.56 FSB - 1.26 -> 1.28 NIC -> 1.30 NIC DRAM - 2.10 NB - 1.20 -> 1.26 NIC -> 1.30 NIC SB - AUTO SATA - AUTO Edytowane 23 Września 2008 przez userr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 Może spróbuj wyższe vcpu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userr Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 Może spróbuj wyższe vcpu? Nie, Vcpu i tam ma zapas. Mnożnik to 7. Ale dawałem więcej żeby to wykluczyć i nadal nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 (edytowane) Hej. Słuchajcie bo mam taki problem. Czasem Vista 64bit Home Premium nie bootuje mi sie. Nie mam zadnego RAIDu itp. Normalnie system postawiony na F1 Samsungu. I problem w tym ze czasem jak leci paseczek ładowania windy to po kilku sekundach dioda dysku przestaje swiecic, dysk pracowac i musze resetowac albo powerem wylaczac kompa. Staje sie to dla mnie bardzo irytujące poniewaz nie moge normalnie wlaczac kompa ;/ Dysk mam ustawiony w tryb AHCI no i nie wiem co jeszcze moge wam napisac. Pamieci sa stabilne proc tez (nie podkrecone nic). Czasem dopiero wejscie do biosu i zapisanie ustawien (pomimo ze nic nie zmienialem) pomaga uruchomic kompa. Sam juz nie wiem bo to dziwna przypadłosc. Moze kontroler Sata na mobo nie jest za bardzo kompatybilny z Vista 64bit. Musialbym instalowac XPka zeby sprawdzic czy on nie ma problemow z bootowaniem ale to w sytuacji gdy mam juz Viste bylo by troche niezreczne. No chyba ze zle szukam przyczyny ;> Aha i dodam ze dzieje sie tak od samego poczatku zainstalowania windy. A zaczelo sie to dziac jak kupilem P5Q-E i F1 640GB, wiec to chyba w jednym z nich lezy przyczyna. Edytowane 23 Września 2008 przez Symbian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 Asus sobie w kulki leci ;/ na ich stronie nie widze driverów do P5Q-E... ma ktoś namiary na sterowniki do P5Q-E do: chipsetu, sieciówki do Visty x64? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flashh Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 Asus sobie w kulki leci ;/ na ich stronie nie widze driverów do P5Q-E... ma ktoś namiary na sterowniki do P5Q-E do: chipsetu, sieciówki do Visty x64? TUTAJ wydaje sie ze wszystko jest - tzn widze tez stery do x64 visty wszystkie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stopro Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 Witam Zwracam się do użytkowników p5q. W idle obserwuję wysoką temp mobo 46*C. Asus Probe wywala mi alerta, że jest za wysoka. Jak to jest u Was? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuma Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 Witam Moja konfiguracja: E8400 ( incoming: thermalright tru black ) Asus P5Q Deluxe OCZ Reaper cl5 2x2GB 1066 Corsair HX620W Modular Asus Radeon x300 ( incoming: EVGA 8800GT 1GB ) 2x250GB Samsung nagrywarka DVD Więc dopiero zaczynam zabawę w OC mam kilka pytań ponieważ po przegooglowaniu i przeszukaniu kilku for dyskusyjnych nie znalazłem odpowiedzi na następujące pytanie: Moje pamięci ostawiłem w biosie na 1066 a w Cpu-z pokazuje mi że działają na 533.3 MHz Czy mógłbym mi ktoś podać linka na podstawie którego mógłbym stwierdzić co ustawiłem źle. Ewentualnie jak powinienem ustawić je w biosie. Pozdrawiam Szuma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TigerA1 Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 533x2=1066 więc wszystko gra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuma Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 Dzięki za szybka odpowiedź. Pozdrawiam Szuma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 Witam Zwracam się do użytkowników p5q. W idle obserwuję wysoką temp mobo 46*C. Asus Probe wywala mi alerta, że jest za wysoka. Jak to jest u Was? U mnie też tak było, wywaliłem całego Asus Probe'a. Nie wiem czy to wina zamontowanego pasywnego chłodzenia, czy wady w czujniku temperatury, ale pomimo wysokiej temperatury NB, komputer mi chodzi stabilnie :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olympus Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 witam mam procek e8400 jak zmienic ustawienia mnoznika wyswietla mi x6 2ghz czy mnoznik sie zmienia wraz ze wrostem obciazenia, czy tez stale jest x6? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 :mur: technologia SpeedStep intela obniża mnoznik w idle, zeby żało mniej prądu wałkowane 666tysięcy razy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 U mnie też tak było, wywaliłem całego Asus Probe'a. Nie wiem czy to wina zamontowanego pasywnego chłodzenia, czy wady w czujniku temperatury, ale pomimo wysokiej temperatury NB, komputer mi chodzi stabilnie :).Wystarczyło zmienić temp alarmową w programie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 (edytowane) Wystarczyło zmienić temp alarmową w programie... Tak zrobiłem na początku, ale po reinstalacji systemu nawet się nie trudziłem, żeby spowrotem instalować ten program, jest zasobo-żerny i ogólnie nie przypadł mi do gustu, wole Real/Core Temp. Tak a'propo, który program do mierzenia temp. na procku jest najbardziej miarodajny, wszystkie trzy (Asus Probe, RealTemp, CoreTemp) podają różne wartości w kolejności rosnącej. Dla bezpieczeństwa przyjałem za prawdziwe odczyty z CoreTempa (pokazywał najwyższe temperatury), jak to naprawdę jest ? Edytowane 25 Września 2008 przez Matthaios84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 Na XS twierdzą że RealTemp jest najbardziej "real" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 (edytowane) Na XS twierdzą że RealTemp jest najbardziej "real"To fajnie, bo pokazuje najnizsze temp;) Wie ktos jak ustawic i jakie znaczenie maja te parametry pamieci: DRAM Staric Read Control DRAM Read Training Mem. OC Charger Ai Clock Twister Ai Transaction Booster Szczegolnie interesuje mnie ta ostatnia, bo z tego co wyczytalem moze dac nawet 15% kopa naszym pamieciom a to juz nie byle co;] Edytowane 25 Września 2008 przez Powerslave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pgaz Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 (edytowane) Witam, Mam problem z podkręceniem powyżej 9x430. Mój zestaw: e8400 p5q pro 2x1gb Kingmax Corsair HX520W Napięcia ustawiam póki co wysokie bo nie mogę w ogóle zbootować systemu. CPU 1.45 NB 1.4 RAM 2.0 2.1 2.2 Timingi ustawiłem i pamięci chodzą na 1066: 5-5-5-18 tRFC 45 tRRD 10 tWR 6 tWTR 10 tRTP 10 tWTP 11 tak jak zaleca Kingmax. GLT próbowałem zmieniać jednak jakoś bez skutku. Czytając wielu osobom udaje sie podkręcić bez większych problemów do 4.0 ale czy na Kingmax'ach ? HELP :huh: Edytowane 25 Września 2008 przez Pgaz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 Czytając wielu osobom udaje sie podkręcić bez większych problemów do 4.0 ale czy na Kingmax'ach ? HELP :huh: Sprawdz moje ustawienia, 4050MHz poszlo bezproblemowo: vcpu 1,352 gtl 0,63 pll 1,5 fsb 1,4 nb 1,4 sb 1,1 dram 2,0 pamieci ida na 900MHz 5-5-5-15, reszta auto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pgaz Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 Niestety Vista nie wstała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RYBA86 Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 Witam, a ja mam jeszcze pytanie nawiązując do PCI-Ex 2.0. Wiem, że jeśli płyta obsługuje 1.0 a karta graficzna 2.0 to będzie działać. Ale wole się upewnić czy jeśli płyta obsługuje 2.0 a karta graficzna 1.0 to czy będzie działać ? :D Wiem, że pcie 2.0 jest kompatybilne wstecz, ale wolę się upewnić :D Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojzuk Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 mam taka sprawe: w benchmarku Lavasys EVEREST Cache & Memory Benchmark nie wyświetlaja mi się informację na dole takie jak, memory bus, memory type, chipset oraz motherboard jak to naprawic? specyfikacja w sygnaturce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irastlynn Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 (edytowane) mi też się nie wyświetlają, ale o grafice - trzeba aktualizować everesta A ja mam takie trochę z innej beczki pytanie - jakie są nominalne ustawienia napięcia na mostkach i tym podobnych? (gtl,pll) Gdzie to sprawdzić? Jakim programikiem? sprzęt: E8400 Asus P5Q SE\R GEIL 2GB DDR II 800 Dual Ultra PC2 6400 CL4 HD4850 Chcę się zabierać za podkręcanie, a opcja "Auto" chyba temu nie służy. I jak podkręcę FSB to RAM także pójdzie w górę czy mogę to sobie sam ustawiać jak mi się podoba? (na starym kompie kręciłem jedną szynę i szło wszystko w górę - płyta główna,procek,ram) Edytowane 25 Września 2008 przez Irastlynn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plastekk Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 Wodował ktoś p5q-e? Bo lipne ma rozstawienie pcb. Pci-e i pci blisko siebie a oba porty mam zapełnione. Musi mi wejść na sb mcw30. Ktoś wie czy bez problemu tak podpasuje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magus Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 (edytowane) wlasnie zabieram sie do montazu kompa z plyta p5q-e w roli glownej i zauwazylem ze miedzy radiatorem(tym ktory jest osobno),a w zasadzie miedzy ta czarna tasma termoprzewodzaca, a mosfetami jest jakas folia :blink: co to moze byc mam sie jej pozbyc?(linki do fotek ponizej) i jeszcze jedno czy ktos montowal karakorum tak aby cooler byl od strony ddr'ek? bo zaczepy wlaza w ten sposob troche na te miedziane radiatory :mur: zalezy mi na jak najszybszej odpowiedzi, z gory thx http://img264.imageshack.us/my.php?image=dsc01135cx9.jpg http://img401.imageshack.us/my.php?image=dsc01137rk3.jpg PS. z karakorum jakos chyba sobie poradze brzeszczot w reke i do przodu, ale ta folia mnie troche rozwalila plzzzzzzzz help! :mur: :mur: Edytowane 27 Września 2008 przez magus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Ta folia to jest na kazdej mobo. Niby ma pomagac w odprowadzaniu ciepła z mosfetow ale nie wiem czy czasem bardziej nie przeszkadza :P W kazdym razie mobo jest na gwarancji i nie kombinowalem z tym. A jak przerobisz Karakoruma to prosze o fotki jak to wyszlo. Ciekawi mnie jak bardzo musiales "wykastrowac" go z finow :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magus Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Ta folia to jest na kazdej mobo. Niby ma pomagac w odprowadzaniu ciepła z mosfetow ale nie wiem czy czasem bardziej nie przeszkadza :P W kazdym razie mobo jest na gwarancji i nie kombinowalem z tym. A jak przerobisz Karakoruma to prosze o fotki jak to wyszlo. Ciekawi mnie jak bardzo musiales "wykastrowac" go z finow :D bez sensu jest ta folia:/ dlaczego nie ma jej pod innymi radiatorami, po co tam jest skoro jest juz tasma termoprzewodzaca, czy ona sie jakos przyklei do tych mosfetow jak sie rozrzeja? bo jak na razie to radiator sie normalnie odgina na tych sprezynkach, nie trzyma sie tych mosfetow w sensie przyklejenia donich <_< no nic zostawie tak jak jest skoro nic sie nie stanie dziwi mnie jeszcze jedno dlaczego ta folia nei jest widoczna np tu: http://my.ocworkbench.com/2008/asus/P5Q-E_..._QX9770/g2a.htm (3 fotka od gory) ?? nie czaje :mur: a to linki z brzeszczotowania zapinek, troche je skrocilem i powinno wejsc tak jak chcialem: http://img509.imageshack.us/my.php?image=dsc01138dy8.jpg http://img246.imageshack.us/my.php?image=dsc01139gf4.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 wlasnie zabieram sie do montazu kompa z plyta p5q-e w roli glownej i zauwazylem ze miedzy radiatorem(tym ktory jest osobno),a w zasadzie miedzy ta czarna tasma termoprzewodzaca, a mosfetami jest jakas folia :blink: co to moze byc mam sie jej pozbyc?(linki do fotek ponizej) i jeszcze jedno czy ktos montowal karakorum tak aby cooler byl od strony ddr'ek? bo zaczepy wlaza w ten sposob troche na te miedziane radiatory :mur: zalezy mi na jak najszybszej odpowiedzi, z gory thx http://img264.imageshack.us/my.php?image=dsc01135cx9.jpg http://img401.imageshack.us/my.php?image=dsc01137rk3.jpg PS. z karakorum jakos chyba sobie poradze brzeszczot w reke i do przodu, ale ta folia mnie troche rozwalila plzzzzzzzz help! :mur: :mur: A nie lepiej obrocic karakorum o 90*? Ja tak zrobilem i sprawdzało się świetnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magus Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 A nie lepiej obrocic karakorum o 90*? Ja tak zrobilem i sprawdzało się świetnie. jak obrocic o 90*? mi chodzilo o to zeby cieple powietrze lecialo na tyl budy tam gdzie bedzie cooler wyciagajacy je Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...