NuKeR Opublikowano 3 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 Zasilacz mam ocz 600 W tam jest jedna 20 + 2 pinowa wtyczka i 2x4 pinowa wtyczka o nazwie cpu 1 i cpu 2 czyli mam usunąć zaślepkę i wpiąć cpu 1 i cpu 2 ? 2x4pin = 8pin chyba kolega pisal =] wyjmij zaslpke i wepnij w obydwa. ja tak mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 Ustabilizowalem prace P5Q Najwiekszy problem jaki miala, to zalanczanie sie systemu ratunkowego przy nadmiernym OC. Po 8 szybkich resetach uruchamia sie Backoup biosu i mozna walczyc dalej - tyle ze na stock biosie. Dlatego tez na tym biosie walczylem i dotarlem do 550 FSB Vnb - 1.34 VPll - 1.8 Vfsb - 1.34 Vcore - 1.457 z multi 8.5 :) zadnej zabawy z GTL`ami w singlu!! - nie mialem dostepnej drugiej kosci :( PL naturalnie 13 :( wpisywany recznie powodzenia - moja mobo na sprzedarz, jesli ktos chce :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NuKeR Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 ja narazie utknolem na 510 chlodzenie NB mam kombinowane i nie chce sfajczyc czegos =/ ale jak tylko zloze pc do kupy jeszcze powalcze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pussik Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 (edytowane) Złożyłam w końcu kompa na nowej płycie. Czy nie ma jakieś jednj paczki instalacyjnej? Musze z różnych instalek instalowac drivery do P45, sieciówki, dźwiękówki, SATA, USB itd?? Jak odczytać temp proca w Windowsie? Everest mi nie wykrywa. Edytowane 5 Listopada 2008 przez Pussik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:Fallen Angel:. Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 (edytowane) Na płytce masz narzędzie: "Asus InstAll - Driver Installation Wizard" które instaluje wszystkie potrzebne stery, działa niestety dość wolno, więc lepiej się trochę "wysilić" i zainstalować wszystko samodzielnie. Temperaturę mierz najlepiej Core Temp'em 0.99.3 lub Real Temp'em. Twój CPU to 45nm, dlatego w obu programach aby odczyt był właściwy, Tj. Max musi być ustawiony na poziomie 100*C. Edytowane 5 Listopada 2008 przez .:Fallen Angel:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pussik Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 (edytowane) Dziękuje, może w najbliższych dniach obczaje ten programik. Miałam po prostu za starego Everesta i nowy pokazuj temp. Na Coolermasterze Hyper TX (taki tam cooler z heat pipeami) mam 50-60st. Płyta główna na dolnym, czarnym PCI-E ma tylko 8x? Jedyna wada jak do tej pory. Bo nie mam jak wentyla upchnąć i grafa ma 15st więcej w idle. :P Na razie bawiłam się w O/C proca i wyniki są niezłe. :D Q9450 stepping C1 Bez zmian napięć z defaultowych 333MHzx8=2,67GHz na 430x8=3,44GHz Przy zmianie napięcia z 1,2V na 1,31V wycisnęłam 475x8 = 3,8GHz EVEREST przy niekręconym produ power value pokazuje na poziomie 33W przy obciążeniu :P a przy tym o/c blisko 50W. Wyniki renderingu: Athlon XP Barton 2500+@2,4GHz 40min 19s Q9450@2,67GHz 6min 47,4s Q9450@3,8GHz 4min 42s Jak i gdzie zmienić mnożnik oraz napięcie procesora w Idle? W idle zmienia się mnożnik z 8 na 6. Edytowane 5 Listopada 2008 przez Pussik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 poradzilem juz sobie z ustawieniami jednak spotkal mnie kolejny denerwujacy problem po wylaczeniu kompa na pare godzin (noc), rano nie chce wstac, trzeba resetowac biosa bo pojawia sie komunikat o nieudanym Overclockingu..... ladowanie profilu i dopiero smiga... co robic??? powiem tylko ze OC jak najbardziej udane bo komp stabilny p5q deluxe - najnowszy bios Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 A ludzie sie dziwia dlaczego chce sprzedac to mobo....pomimo ze u mnie komp w zasadzie dziala 24h/7 U mnie wygalda to tak: np awaria pradu, wpadam po pracy mobo dead, 8xpower up/down - uruchamia sie bios backoup - restart biosa do STOCK, ponowne ustawianie mobasa/wczytanie z zapisum, uruchamianie. a juz sie wycwanilem i zamiast power wciskam szybko 8 razy RESET :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 dobrze wiedziec:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sisay1982 Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 Witam, posiadam p5q-e q9550 e0 i 4* patrioty 4-4-4-12 800 mhz na ustawieniach auto tylko zabawa napieciem procka i fsb windows wlancza sie przy napieciu 1.35 i czestotliwosc 3.8 (prthosa puszczalem olganoleptycznie na 10 minut) studiujac wczesniejsze topici ustawilem recznie Cpu ratio - x8.5 Fsb Frequency - 460 PCIE Frequency - Auto FSB Strap to North Bridge - Auto Dram Frequency - 930 czy tam 940 DRAM CLK Skew on Channel A1/A2/B1/B2 - Auto DRAM Timing Control - Manual pIerwsze 4 timingi mam - 5-5-5-15, dalej auto Cpu Voltage - 1,35 V Cpu GTL Voltage Rference (0/2) - 0.640 Cpu GTL Voltage Rference (1/3) - 0.630 CPU PLL Voltage - 1,6V FSB Termination Voltage - 1,2V Dram Voltage - 2,2 V NB Voltage - 1,34 V NB GTL Voltage Reference - 0.6 SB Voltage - 1,10 V PCIE Sata Voltage - 1,50 V CPU Skew - ps 400 NB Skew - ps 200 Advanced -> Cpu Configuration Cpu Ratio Setting - x8.5 C1E support - Disabled Max CPUID Value Limit - Disabled Intel Virtualzation Tech - Disabled CPU TM Function - Disabled Execute Disable Bit - Disabled Intel C-STATE Tech - Disabled Pl prubowalem przestawiac na 13-15, problem polega na tym ze na recznych powyzszych ustawieniach plyta ani drgnie, nie laduje sie nawet bios. Co zle robie??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:Fallen Angel:. Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 Jak i gdzie zmienić mnożnik oraz napięcie procesora w Idle? W idle zmienia się mnożnik z 8 na 6.Funkcja C1E obniża mnożnik oraz napięcie w idlu. Przy wyższym OC i podniesionym Vcore, niekiedy bywa, że włączenie tej funkcji powoduje niestabilność. W biosie możesz to wyłączyć, zakładka - Advanced->Cpu Configuration->C1E Support. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pussik Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 Jak wyłączyć tego 6-EPU Engine z traya? Co najadę, to wyskakuje dymek. :P W ogóle, tak rozreklamowali ten system oszczędzania energii, a on działa tylko przy niepodkręconych wartościach komputera. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 Wywal go z autostartu i tyle ;) Albo uninstall :> A w ogole to ja nie potrafie sobie wyobrazic osoby ktora chce podkrecac i narzeka ze jej komp nie moze miec wlaczonego EPU albo ze chce "oszczedzac srodowisko". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pussik Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 (edytowane) Bo ja przez w Idle bym chciała miec tryb oszczedzania. Komp w nocy bedzie ściągał wiec moz emiec nawet 30% mocy. Normalnie w Idle w dzień fjanie jakby miał z 70% lub normlani bez o/c. :) Ale podczas pracy to już mocny o/c :) No mniejsza o to. Czy ten tryb oszczędzania energii zużywa procesor lub mobo w jakiś sposób? Bo mi się to przełącza kilka razy na minute ;f Pracę w viewportcie czasami traktuje jako "stress" i podciąga zegary na kilka sekund. Radiator zrobiłam na gołe 12cie mosfetów na P5Q PRO, a one się mniej grzeją od cewek. Myśle, że dam gąbke termoprzewodzącą i z cewek też będzie odprowadzało ciepło. Ma to sens? :] Pomysł fajny mi się wydaje, bo radiator będzie odprowadzał ciepło płynące od dołu i z boku. :P PS: Zna ktoś defaultowe wartości napięć? Gdzie je sprawdizć? Np. mostka północnego, południowego i innych pierdół. ;/ Chce zwiekszyc o 0,1V a nie wiem ile wpisać. Napięcia defaultowe dla CPU GTL REF, FSb Termination, CPU PLL SB i PCIF SATA tez sie przydadzą. :) Edytowane 5 Listopada 2008 przez Pussik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turion64 Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 (edytowane) Jeżeli zrobie oc E8400 na tej płycie do 4ghz to przy wyłączeniu listwy od kompa (zawsze wyłączam po co ma żreć te pare watów,głośniki,monitor itd) za każdym razem mi komp nie wstanie i trzeba bedzie robic OC od nowa ? p5q pro Edytowane 5 Listopada 2008 przez Turion64 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sosen Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 Może komuś pomoże. Jak włączy się Bios recovery po nadmiernym OC. Wystarczy wyłączyć zasilanie od zasilacza. Po ponownym starcie u mnie jest ok:) Mam P5Q Deluxe i samo z siebie się tak nie robi – dopiero po większym OC, kiedy już nie ma stabilności. Dopóki jest stabilne OC wszystko jest ok u mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tachion Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 Witam, posiadam p5q-e q9550 e0 i 4* patrioty 4-4-4-12 800 mhz na ustawieniach auto tylko zabawa napieciem procka i fsb windows wlancza sie przy napieciu 1.35 i czestotliwosc 3.8 (prthosa puszczalem olganoleptycznie na 10 minut) studiujac wczesniejsze topici ustawilem recznie Cpu ratio - x8.5 Fsb Frequency - 460 PCIE Frequency - Auto FSB Strap to North Bridge - Auto Dram Frequency - 930 czy tam 940 DRAM CLK Skew on Channel A1/A2/B1/B2 - Auto DRAM Timing Control - Manual pIerwsze 4 timingi mam - 5-5-5-15, dalej auto Cpu Voltage - 1,35 V Cpu GTL Voltage Rference (0/2) - 0.640 Cpu GTL Voltage Rference (1/3) - 0.630 CPU PLL Voltage - 1,6V FSB Termination Voltage - 1,2V Dram Voltage - 2,2 V NB Voltage - 1,34 V NB GTL Voltage Reference - 0.6 SB Voltage - 1,10 V PCIE Sata Voltage - 1,50 V CPU Skew - ps 400 NB Skew - ps 200 Advanced -> Cpu Configuration Cpu Ratio Setting - x8.5 C1E support - Disabled Max CPUID Value Limit - Disabled Intel Virtualzation Tech - Disabled CPU TM Function - Disabled Execute Disable Bit - Disabled Intel C-STATE Tech - Disabled Pl prubowalem przestawiac na 13-15, problem polega na tym ze na recznych powyzszych ustawieniach plyta ani drgnie, nie laduje sie nawet bios. Co zle robie??? Powyzej pl to dziwne a wlasciwie czemu chcesz powyzej dawac przeciez czym mniej tym lepiej u ciebie z pl 10 spokojnie powinno mykac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sisay1982 Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 Wiem ze czym nizej tym lepiej, tylko jest wlasnie to powinno.... na manualu nie chce nawet bios wbic tylko nie wiem gdzie mam cos zle? gdzies za malo papu daje?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tachion Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 Sisay1982 a gtle jak dasz na auto niewiem ewentualnie zabawa nimi vtt daj moze na 1.24 oczywiscie nie przesadzac z tym z tego co widze to procka masz na 3.9 a pisales ze na 3.8 mykalo na auto moze tu lezy wina daj 450x8.5 a i strapa na 333 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sisay1982 Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 Dalem GTL na auto, pojawia sie bios w momencie pojawienia loga wczytujacego sie windowsa zwiecha, ewidentnie gdzies czegos za malo, podbijac dalej VTT(ile jest bezpiecznie)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 @Sisay1982 pll na 1,7 - 1.8 vfsb - 1.3-1.4 w zaleznosci od nerwow :D kupujcie ludzie lepsze plytki do swoich quadow....bo szkoda klockow i nas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NuKeR Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 @Zulus a probowales dawac PLL 1.9? ten PL 13 przy fsb ponad 505 to chyba standard szczegolnie dla kosci 2x2GB =/ tak wogole to plyta nie chciala ci isc wiecej niz 555 czy skonczyla sie kosc pamieci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pussik Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 Ja się mogę podpiac pod topic. Jechałam na defultowych napięciach (ustawiłam tylko 1,2V dla CPU, zbey nie podbijało) i dojechałam do 3,44GHz. Potem podbiłam CPU Voltage o 0,1V i dojechałam do 3,8GHz i teraz pod górke. Kolejne 0,1V (1,4V w sumie) dało mi 3,92GHz, następny krok to 4GHz i już nie mogę osiągnąć stabilności . Zmieniając jedynie napięcie procka odpala sie windows, 3dsmax i zacyzna renderować po czym nie wywala aplikacji jak przedtem, lecz BSOD lub reset kompa. Podbijanie innych napiec ma odwrotny skutek. Nigdy nie było lepiej, najgorsza opcja to było, jak komp w ogóle nie chciał wstać. ;f Lepszych płytek do swoich quadów.. no sorry ale ja za to dałam już 345zł! ;o ASUS P5Q PRO. Z tego co czytam powyżej to opisujecie opcje GTL (0/2) 0.64 i GTL (1/3) 0.63 ... ja ni mam tak zaawansowanego GTL. Mam zwyczajnie GTl i mogę wybrać [AUTO/0.65/0.63/0.61] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djtomas Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 jaki program najlepiej sprawdzi stabilność FSB? SP2004 orthos edition - test blend będzie ok? do tego jeszcze superpi potem poszłoby POzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pussik Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 Czemu w pierwszym poście topicu nie ma linków do aktualnych biosów. Może jakiś fajny zmodowany jest? :] Obecnie mam z czerwca jakiś 8.00.14 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NuKeR Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 Ja się mogę podpiac pod topic. Jechałam na defultowych napięciach (ustawiłam tylko 1,2V dla CPU, zbey nie podbijało) i dojechałam do 3,44GHz. Potem podbiłam CPU Voltage o 0,1V i dojechałam do 3,8GHz i teraz pod górke. Kolejne 0,1V (1,4V w sumie) dało mi 3,92GHz, następny krok to 4GHz i już nie mogę osiągnąć stabilności . Zmieniając jedynie napięcie procka odpala sie windows, 3dsmax i zacyzna renderować po czym nie wywala aplikacji jak przedtem, lecz BSOD lub reset kompa. Podbijanie innych napiec ma odwrotny skutek. Nigdy nie było lepiej, najgorsza opcja to było, jak komp w ogóle nie chciał wstać. ;f Lepszych płytek do swoich quadów.. no sorry ale ja za to dałam już 345zł! ;o ASUS P5Q PRO. Z tego co czytam powyżej to opisujecie opcje GTL (0/2) 0.64 i GTL (1/3) 0.63 ... ja ni mam tak zaawansowanego GTL. Mam zwyczajnie GTl i mogę wybrać [AUTO/0.65/0.63/0.61] Co do GTLi to zauwazylem ze im wiekrze vFSB tym mniejsze wartosci GTL daja stabilnosc =] przynajmniej u mnie tak jest na dwyrdzeniowcu nie wiem czy tak samo bedzie dla quada =] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 (edytowane) W piątek jadę kupić procka (płyta P5Q-PRO) i wciąż mam dylemat czy brać 8400 czy jakiegoś fajnego Quada Najbardziej co mnie wkurza to że wziąłem 2x2GB Adata 800'tki i nie idą wyżej niż 900. Mogłem brać 1066. Widzę Pussik, że go ładnie wykręciłaś. Chociaż vCore dosyć wysokie ;) Edytowane 5 Listopada 2008 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pussik Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 (edytowane) No i pupa. Próbowałam zmieniać wszystko, opcja po opcji, czasem po dwie. Albo jest BSOD Albo twardy reset Albo zwis, że kursorem ruszyć nie można. Najłagodniejsza opcja to wysyp aplikacji. Jak pozmieniam za dużo napiec na + t nawet komp nie wstaje, lub sie zawiesza gdzieś przy ładowaniu. Wytłumaczy mi ktoś, co to jest FSB Wall? :P Zrobiłam update biosu z 0703 do 1406 - nie pomogło. Właśnie mi się przypomniało, że nie mam wszysktich kabli wpiętych do płyty. :) Mam "jedynie" 24+4pin oraz 4pin. Nie wyjmowałam zatyczki na kolejne 4pin, bo nie mam w obecnej zasiłce takiego kabla. Corsair 520HX ma wszystkie kable? :> Może też źle ulokowałam pamięci RAM? Jedna siedzi w żółtym slocie, a druga w czarnym. :> Edytowane 6 Listopada 2008 przez Pussik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NuKeR Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 (edytowane) 1 - Właśnie mi się przypomniało, że nie mam wszysktich kabli wpiętych do płyty. :) Mam "jedynie" 24+4pin oraz 4pin. Nie wyjmowałam zatyczki na kolejne 4pin, bo nie mam w obecnej zasiłce takiego kabla. Corsair 520HX ma wszystkie kable? :> 2 - Może też źle ulokowałam pamięci RAM? Jedna siedzi w żółtym slocie, a druga w czarnym. :> 1- Corsair 520HX 2 - jesli pamieci dzialaja w dualchanelu powinny znalesc sie w slotoch o jednym kolorze np zoltym =] Edytowane 6 Listopada 2008 przez Vdrop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 (edytowane) 1. fsb walll to granica procka - to jakie najwyzsze fsb moze osiagnac - u ciebie to bedze wzsoka wartosc 2. jakie masz chlodzenie panno - quad przy 4GHz to bdzie sporo ciepla 3. 300-400 PLN za mobo to sa smieszne pieniadze. tymbardziej jak sie do niego wsadza quada. poki tego nie zrozumicie, to kicha @Vdrop sam nie wiem. mysle ze kontroler pamieci padal - czyli mobo. same pamieci moglby wiecej pojsc - kiedys na 2.1Vmem lataly 1200 5-5-5-15 przy duzo mniejszym PL P5Q DLX kuleje a jej mlodszy pomit to sobie moge wyobrazic. Edytowane 6 Listopada 2008 przez Zulusman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...