mar101 Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2009 (edytowane) Witam jak pisalem wczesniej posiadam plyte p5q3 dlx wi fi@ap,pamieci OCZ XTC Platinum OCZ3P1600EB4G 2x2gb i pamieci te powinny pracowac na 1600 lecz pracuja na 1333,poradzono mi pozmieniac ustawienia pamieci gdy to robie na ustawienia jakie powinny byc sa zwiechy to jedna zecz a druga to to ze przy ustawieniu na 1600 pamieci automatycznie wzrasta mi bus speed do 400 co automatycznie robi mi procka na 3600 czy to normalne pozatym nie pokazuje mi napiecia bateri plyta przyszla 2 dni temu z servisu czy to normalne zeby tak sie dzialo prosze o szybka pomoc .Dziekuje z gory Edytowane 31 Stycznia 2009 przez mar101 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2009 (edytowane) FSB musi wzrosnąć do 400 żeby uzyskać 1600. Obniż mnożnik procesorowi. Jeżeli chodzi o 1600 to może w ogóle się nie udać - niestety. Możesz spróbować ustawić niskie Cl - tak koło 8-9 i 2T. Ustaw im tak z 1.8-1.9V. Dodatkowo podnieś V na NB 1.2-1.3. Taktowanie pamięci powyżej 1333 jest ogólnie problematyczne na P45. X48 lepiej tutaj się sprawuje. Dodam jeszcze, że pamięci OCZ REAPER 2x2 w ogóle nie działają stabilnie na tej płycie. Edytowane 31 Stycznia 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar101 Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2009 to jest ocz platynium jak pisalem wyzej i pamieci te sa polecane przez asusa plyta ta powinna pracowac na 1600 tak ma w opisie .chodzi mi to czy to normalne ze tak sie dzieje ze podnosi mi sie procek z 3ghz na 3.6 ghz i czy to normalne ze nie pokazuje napiecia bateri ani everestem ani aida32 bo jak to nie normalne to odnosze zaraz do servisu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2009 (edytowane) A co ma wspólnego bateria z pamięciami? jakieś błędy zgłasza bios podczas startu? Jak chcesz wiedzieć jakie jest V na baterii to wyciągnij ją i zmierz miernikiem. programy tego nie odczytują. Przecież napisałem, że FSB musi wzrosnąć aby uzyskać 1600. jak ustawisz w biosie RAMY na 1600 to ona ustawia FSB=400. To jest normalne! Napisz do ASUSA - może coś już wymyślili w tej kwestii. Zrób upgrade biosu - jeżeli jeszcze nie zrobiłeś. Edytowane 31 Stycznia 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2009 (...) AHCI sprawdzałem w biosie jest włączone w menadżerze urządzeń dysk podaje jako SATA więc skąd się tu bierze ata czyżby jakiś bug MS? po co chcę AHCI? choćby dla NCQ (czy jak to się pisze) Jak masz załączne AHCI w biosie to patrz tutaj, co jest. Na tym kompie nie instalowałem sterowników do sata. Jak jedziesz na Vistowych sterach to masz porty sata występujące jako ATA Channel Na tym kompie mam dwa mam dwa kontrolery sata (intel i jmicron). Tych ATA Channel było jeszcze więcej. Zainstalowałem stery (Intel Matrix Storage) kontrolera intela i te "lipne" kanały zniknęły. Zostały od jmicrona i "prawdziwy" IDE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobras Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2009 Koledzy podpowiedzcie mi gdzie włącza się c1e na P5Q-E. I drugie pytanie czy jak się to włączy to Vcore musi być na auto czy może być ustawione ręcznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 Jest taka opcja CPU settings bodajże i tam sa wszystkie ustawienia. Komputer nie może być podkręcony bo wtedy nie obniża napięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 ja ma takie pytanie, jak ustawić opcje płyty, abym mógł otrzymać stabilne FSB w postaci 450. :oops: (chodzi mi napięcie mostka i itp.) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar101 Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 (edytowane) Jacekcz otoz uwazam ze nie ma ale chodzilo o to ze plyta powinna byc sprawna calkowicie a nie ze cos nie dziala drobnostka oczywiscie.a apropos pamieci i tej plyty bylem w sklepie po dluzszych testach okazalo sie ze plyta jest do niczego dostalem chwilowo w zamian p5q3 zamiast p5q3 deluxe wi-fi@ap i musze ci powiedziec ze te pamiatki OCZ3P1600EB4GK Platinium EB chodza na niej na 1600 7 7 6 na 1.9v stabilnie bez zadnych kombinaci z innymi ustawieniami tylko 1600 tymingi i voltarz.Pozdrawiam Edytowane 1 Lutego 2009 przez mar101 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xrobcio Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 (edytowane) Witam, w pon lub we wt przyjedzie do mnie reszta sprzetu i miedzy innymi P5Q-E Co mnie interesuje? sterowniki...plytke dolaczona od asusa ladnie odrazu odloze na puleczke bo wole miec najnowsze;) Wiec w pierwszej kolejnosci bede instalowac te http://support.asus.com/download/download....SLanguage=en-us Jesli chodzi o system bedzie to Xp SP3. Wczesniej mialem chipset nForce 4 Ultra wiec sciagalem 1 paczke i mialem tam stery do chipsetu audio lanu dysku...Wiec dlatego urodzily mi sie te pytania:) Od samego poczatku w biosie wl AHCI. Dla wygody moge zintegrowac sterowniki nLitem ale w sumie formata robie sredio raz na miesiac:D wiec ze wzgledu na to ze co jakis czas sa nowsze sterowniki moze nie bede integrowac. Z LANem Chipstem Audio nie bedzie wtedy problemu, ale jesli chodzi o dysk? Bede uzywac jednego na SATA i jednego na ATA... Wiec jezeli nie mam FDD a bede mial wl AHCI to moge dograc te stery np pendrivem? Czy np na czas instalacji win AHCI wyl. i dopiero jak juz win bedzie gotowy do instalacji sterow najpierw zainstalowac stery do chipsetu a pozniej do dysku Intel® Matrix Storage Manager Driver i wl w BIOSie AHCI? bedzie dzialac? I jeszcze czym roznia sie Intel® Matrix Storage Manager Driver od Marvell 88SE6111 SATA Controller Driver V1.2.0.57 for Windows XP/Vista & 64bit XP/Vista. Marvell 6121 SATA Driver V1.2.0.57 for Windows XP & 64bit XP & 32/64bit Vista. Poniewaz na str asusa Intel® Matrix Storage Manager Driver jest w dziale OTHERS a np Marvell 88SE6111 SATA Controller Driver V1.2.0.57 for Windows XP/Vista & 64bit XP/Vista jest w SATA Raid mnie nie obchodzi:) Chce miec wszystkie najnowsze stery i wydajna platforme;) Edytowane 1 Lutego 2009 przez xrobcio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 (edytowane) Na pendrive sterowniki możesz podac tylko w Viście inowszych. XP przyjmuje tylko FDD... Chyba że płyta potrafi emulować fdd z pendrive za pomocą biosu ale zdaje się że PQ5-E tego nie potrafi. Intel® Matrix Storage Manager - to jest dla ciebie najważniejszy sterownik. Pozostałe sa do dodatkowego kontrolera Marwela a ten jest do chipsetu Intela. Kolejności z instalacją najpierw sys na IDE a potem przełączyć na AHCI warto spróbować jeśli żadna z typowych dróg nie jest możliwa. Edytowane 1 Lutego 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pixelik Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 witam czytam i czytam i nie moge sie doczytac jaka wersie P5Q oplaca sie wziac i czy fsb 500 nie jest dla niej problemem? mozecie mi powiedziec czy w biosie duzo sie rozni P5Q od P5Q-pro, P5Q-E ? i jak z FSB na tych modelach ? dzieki z gory:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xrobcio Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 Bierz P5Q-E Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razorex2 Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 (edytowane) Na mojej P5Q Pro FSB 500 to nie problem. Oczywiście -E to lepszy i zarazem droższy model. Edytowane 2 Lutego 2009 przez razorex2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pixelik Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 e byla tansza niz pro ale juz nie bylo wziolem pro;) i z tego co widze to szczegolami sie tylko rozni. ale narazie nie mam zastrzezen lepiej chodzi niz abit ip35-e Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razorex2 Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 No zgadza się, różnice małe, z tych zauważalnych na pierwszy rzut oka, to w -E 3xPCI-E i trochę lepszy system chłodzenia, tak mi się przynajmniej wydaje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 Dodatkowo dochodzą przyciski on/off i reset na samej płycie i lepsze zintegrowane Audio. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macias666 Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 czy na p5q pro 500 fsb na codzien bedzie katowaniem plyty ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razorex2 Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 Zależy na jakim napięciu. Jeżeli na w miare niskim to raczej nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macias666 Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 a jakie jest w miare niskie ? mozecie mi objasnic jak poustawiac napiecia ? teraz mam podniesione tylko napiecie na procku , a sa jeszcze jakies opcje fsb , pll etc... od niedawna jestem posiadaczem intela a na athlonie calkiem inaczej sie podkrecalo i nie moge sie odnalezc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 (edytowane) Napięcia trzeba dobrać doświadczalnie. Na start możesz dać na NB 1.35V bo przy 4x1GB może być bardzo potrzebne jesli mówisz o 500fsb. fsb - inaczej vtt - przydatne przy podkręcaniu procesora, czasem pozwala przesunąć granice tzw fsb wall pll - przydatne przy podkręcaniu quadów i też bardziej związane z fsb niż ogólną częstotliwością procesora Generalnie użyj szukajki przewertuj ten wątek bo przykłady ustawień były wiele razy podawane! Edytowane 3 Lutego 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miczq Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 Mam ktos na tych plytach (p5q pro/p5q-e) takie pamieci jak ja albo z tej serii? (corsair xms2 4x1gb) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moe Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2009 a jakie jest w miare niskie ? mozecie mi objasnic jak poustawiac napiecia ? teraz mam podniesione tylko napiecie na procku , a sa jeszcze jakies opcje fsb , pll etc... od niedawna jestem posiadaczem intela a na athlonie calkiem inaczej sie podkrecalo i nie moge sie odnalezc to uciekaj od tych plyt jak najszybciej - sprzedasz z niewielka strata jak jest prawie nowa a zaoszczedzisz sobie mnostwa klopotow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlywiN Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2009 Mam ktos na tych plytach (p5q pro/p5q-e) takie pamieci jak ja albo z tej serii? (corsair xms2 4x1gb) ja mam ale na P5Q-Deluxe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garrett76 Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 Witam Towarzyszy pancernych w Asusach... Czy GTX 260 core 216 maja podobne problemy z kondensatorami, jak pierwszy realase GTX'ów tej rodziny:]? Mam pq5-e w wersji niestety z wysokimi na oko kondensatorami, nie uśmiecha mi się wysyłać mobo na serwis zaraz po zakupie nowej grafiki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamaz222 Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 (edytowane) Witam. Wiecie moze co to jest za funkcja w biosie "CPU GTL Reference" na plytce P5Q PRO?? z gory dzieki Edytowane 11 Lutego 2009 przez kamaz222 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tlusty25041 Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 witam czy fsb 500 na p5q to juz jest jej max czy moze da sie jeszcze troche wyzej podejsc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 Procesor wyciągnie FSB 500+? Obniżałeś mnożnik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tlusty25041 Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 mnoznik poszedl w dol ale na fsb powyzej 500 komp nie wstaje pamieci odpalalem na 1040 mhz proc na 4500 mhz poszedl przy napieciu ok 1,45v gtl 0,63 pll 1,5v fsb 1,4v nb 1,4v nawet 1,55v sb 1,1v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 FSB wall procka pewnie a nie płyty. GTL i PLL pomagają głównie quad'om w fsb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...