tlusty25041 Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 no dobra jezeli sie procek skonczyl to trudno ale czy ta plyta da rade przy wyzszym fsb gdzies czytalem ze fsb 500 to raczej jest jej max czy tak jest w rzeczywistosci bios oczywiscie uaktualniony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 14 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2009 Mam ogromną prośbę, mógłby mi ktoś zmierzyć dokładnie jaka jest wysokość radiatorka na NB ? Będę wdzięczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 14 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2009 W którym modelu ? Wiesz P5Q Pro ma inny radiator od P5Q-E. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 14 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2009 no dobra jezeli sie procek skonczyl to trudno ale czy ta plyta da rade przy wyzszym fsb gdzies czytalem ze fsb 500 to raczej jest jej max czy tak jest w rzeczywistosci bios oczywiscie uaktualniony Poczytaj wątek od początku i/lub użyj szukajki w tym temacie a wszystko będzie jasne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 14 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2009 W którym modelu ? Wiesz P5Q Pro ma inny radiator od P5Q-E. Eh zapomniałem napisać. Chodzi mi o P5Q-E. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thelama Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 Witam, czy na P5Q PRO zmieści się następujący zestaw: PENTAGRAM KARAKORUM i OCZ REAPER 2x2 1066Mhz bez większych problemów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 Powiem Ci, że radiator od Karakorum praktycznie przylega do pamięci. No może jest mała przestrzeń około 5 mm. Możliwe, że te OCZ nie wejdą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thelama Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 ale mówisz o takim ustawieniu kiedy wentylator jest skierowany w dół i tak jakby wszystko idzie na szerokość? Wyczytałem w tym temacie że ktoś piłował te zaczepy żeby nie wchodziły na zasilanie i wtedy można było dowolnie ustawiać karakorum, tylko z drugiej strony bałbym się że za mało 'mięsa' mi zostanie i tym samym chłodzenie może mi 'wystrzelić z płyty' PROSZĘ O WYPOWIEDZI OSÓB POSIADAJĄCYCH PODOBNA KONFIGURACJE LUB DOŚWIADCZENIE W TEJ SPRAWIE. Przypominam zestaw: p5q pro, karakorum, ocz reaper 2x2 1066Mhz Przy okazji czym rózni się P5Q-E od PRO, bo różnica w cenie 20 zł ( wiem ze zasilanie jest w obu 8 faz ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 (edytowane) Bardziej rozbudowane chłodzenie płyty, trzy sloty PCIE x16, dodatkowe przyciski on/off i reset na płycie, oraz lepsza zintegrowana dźwiękówka, wydaje mi się jeszcze, że w P5Q Pro jest tylko jedna karta sieciowa, podczas gdy w P5Q-E są dwie. Edytowane 15 Lutego 2009 przez Matthaios84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tunio Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 (edytowane) Ktore pamieci polecacie do zestawu z podpisu. Glownie chodzi o wysokie FSB (konfig z podpisu po wstawieniu dodatkowej pamieci stracil stabilnosc i wyglada ze to wina pamieci) Corsair XMS2 4GB (2x2GB) DDR2 1066MHz CL5 Geil 4GB (2x2GB) PC1066 CL5 ultra Sa to jedyne pamiec z QVL asusa, ktore jakos mi pasuja. Jakies opinie i spostrzezenia?? Edytowane 16 Lutego 2009 przez Tunio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 co i jak mam ustawić (tylko ust. mobo), aby otrzymać stabilne FSB w postaci 450 (chodzi np. o napięcie mostka) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 Nie istnieją gotowe ustawienia - każdy egzemplarz jest inny (jak procki, pamięci, grafy, ...) i trzeba samemu eksperymentować. Możesz zacząć od Vnb 1.4v i w razie możliwości zejdziesz niżej. Vfsb (VTT) też trzeba na czuja zacząć i korygować w razie potrzeb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NuKeR Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 Spotkal sie moze ktos czysm takim lub podobnym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moe Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 Spotkal sie moze ktos czysm takim lub podobnym? u mnie to sie dzialo na strapie 400 - moja plyta go nie trawi - zaraz przed ladowaniem systemu jest ten ekran Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NuKeR Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 (edytowane) no dokladnie w tym momencie=/ tylko tyle ze pojawil sie diabel nagle - wczesniej go nie bylo =/ Edytowane 16 Lutego 2009 przez Vdrop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moe Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 (edytowane) no dokladnie w tym momencie=/ tylko tyle ze pojawil sie diabel nagle - wczesniej go nie bylo =/ nie wiem jak ci pomoc bo u mnie po hard resecie biosu to ustepowalo. wiem tez z wlasnego doswiadczeniu ze te plyty sa ulomne i jak masz poustawiane napiecia manualnie to licz ze jej bedzie odpierd..... jedyne co mozesz zrobic to spuscic procka sporo w dol, zmienic strapa i za pare dni zobaczyc czy sie "naprawila" . mozesz tez sprawdzic te same zegary na innym mnozniku albo vtt dac na auto. glupie ale skuteczne. i jak pisalem wczesniej - moja sztuka nienawidzi strapa 400 i sie na nim rzadko kiedy zabootuje a jak juz wstanie to chodzi bez problemow wiec tez sie mozesz tym pobawic. Edytowane 16 Lutego 2009 przez moe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 W jakie VTT mam celowac przy FSB 450? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobras Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 ale mówisz o takim ustawieniu kiedy wentylator jest skierowany w dół i tak jakby wszystko idzie na szerokość? Wyczytałem w tym temacie że ktoś piłował te zaczepy żeby nie wchodziły na zasilanie i wtedy można było dowolnie ustawiać karakorum, tylko z drugiej strony bałbym się że za mało 'mięsa' mi zostanie i tym samym chłodzenie może mi 'wystrzelić z płyty' PROSZĘ O WYPOWIEDZI OSÓB POSIADAJĄCYCH PODOBNA KONFIGURACJE LUB DOŚWIADCZENIE W TEJ SPRAWIE. Przypominam zestaw: p5q pro, karakorum, ocz reaper 2x2 1066Mhz Przy okazji czym rózni się P5Q-E od PRO, bo różnica w cenie 20 zł ( wiem ze zasilanie jest w obu 8 faz ) Mam zestaw P5Q-E plus karakorum wentylatorem od dołu plus OCZ Reaper. Wszystko sie miesci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moe Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 W jakie VTT mam celowac przy FSB 450? zobacz najmniejsze ale wydaje mi sie ze 1.2 powinno byc ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thelama Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 a jak wygląda kwestia OC / kompatybilności P5Q PRO z OCZ REAPERAmi na 1066Mhz bo z tego co teraz czytam ( przeraziłem się ) to ramy ciężko współpracują z tą płytą :/ Czy najnowszy BIOS rozwiązuje jakoś te problemy? Które pamięci są najlepsze do P5Q PRO ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banzai Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 Witam, interesuje mnie jak płyty z serii p5q ustawiają napięcie na MEM, NB i FSB, podnoszą czy obniżają V względem ustawień biosu, ich monitoring jest niestety lipny a nie mam miernika żeby sprawdzić. Wgrałem dzisiaj do P5Q-E bios od P5Q Deluxe i P5Q Premium myśląc że pojawi się dodatkowy monitoring tych napięć jednak się zawiodłem a wszystkie programy typu Everest czy Pc Probe pokazują to co jest w biosie czyli praktycznie nic ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razorex2 Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 Na NB minimalnie zaniża, na MEM zawyża dosyć znacznie. Kiedyś widziałem fajne zestawienie, teraz nie moge znaleźć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 Witam, interesuje mnie jak płyty z serii p5q ustawiają napięcie na MEM, NB i FSB, podnoszą czy obniżają V względem ustawień biosu, ich monitoring jest niestety lipny a nie mam miernika żeby sprawdzić. Wgrałem dzisiaj do P5Q-E bios od P5Q Deluxe i P5Q Premium myśląc że pojawi się dodatkowy monitoring tych napięć jednak się zawiodłem a wszystkie programy typu Everest czy Pc Probe pokazują to co jest w biosie czyli praktycznie nic ;)Gdyby to było takie proste to każdy by to robił... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banzai Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 Gdyby to było takie proste to każdy by to robił... Ale jednak wersja Dlx czy Premium powinna mieć dostęp do odczytu takich wartości. Na P5E też nie każdy zmienia bios od Rampage Formula a właśnie po zmianie biosu pokazują się te wartości. Czyli pewnie jest podobnie jak w P5E, NB zbliżone do ustawionego, FSB sporo zaniża a pamięci podwyższa o jakieś 0.07v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sosen Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 Powinna ale u mnie nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
u96aro Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 Witam mam pytanko czy plyty z seri p5q nadaja sie do o\c quadow? Chcialbym q9650 wkrecic tak powiedzmy do 4 ghz, do tego pamieci Corsair TWIN2X4096-8500C5DF w sumie 8 gb i mysle nad plytami p5q deluxe lub premium tylko nie wiem ktora lepsza (jakie sa roznice) i ktora by sie bardziej nadawala , jesli w ogole sie nadaja..no chyba ze p5q3 na ddr3 ?Prosze o pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 Do quadów teoretycznie powinny byc lepsze wszystkie z 16 fazami zasilania. W praktyce jednak podstawowy model sobie z tym poradzi bo większośc zależy od danego egzemplarza CPU. Weź tez pod uwage Maximus II Formula - to tak jakby troche zmieniona P5Q. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
u96aro Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 A prosze mi powiedziec czym sie rozni deluxe od premium ? czy jest miedzynimi jakas znaczaca roznica oprocz ilosc wejsc sata, i ilosci wejsc lan etc ? Ktora lepsza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razorex2 Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 (edytowane) Premium to najwyższy model. Weź pod uwagę Maximusa tak jak napisał rafa A tak poza tym - pierwszy LINK do forum z google (dotyczy Premium w porównaniu do Deluxe) Edytowane 23 Lutego 2009 przez razorex2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 (edytowane) Witam mam pytanko czy plyty z seri p5q nadaja sie do o\c quadow? Chcialbym q9650 wkrecic tak powiedzmy do 4 ghz, do tego pamieci Corsair TWIN2X4096-8500C5DF w sumie 8 gb i mysle nad plytami p5q deluxe lub premium tylko nie wiem ktora lepsza (jakie sa roznice) i ktora by sie bardziej nadawala , jesli w ogole sie nadaja..no chyba ze p5q3 na ddr3 ?Prosze o pomoc :) P5Q3 sobie daruj. Żadna rewelacja. Monitoring napieć też fatalny. Edytowane 23 Lutego 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...