sobih Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2009 Trudno o więsze ciach!o niż te ramki co kupiles. Zapuść memtesta... Sproboj w singlu, sproboj ustawic na 800 CL5 - moooze cos pomoze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian34 Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2009 Akurat pamieci sprawdzalem na rozne sposoby. Wymienialem tez na sztuki z innego komputera w ktorym od dawna dobrze dzialaja. Nic to niestety nie pomoglo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2009 Wymieniać można ale nie napisałeś na co... Zarzuć zwykłego niezawodnego Goodrama - jak to nie pomoże to płyta na serwis. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacub10 Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2009 na mojej płycie np pamieci idą wiecej jak mam dzielnik 1:1 osiągam PL 7 przy 1066 a jak mam inny dzielnik i pamieci idą na 940Mhz to musze miec PL 10 bo innaczej nie da rady bsody resety Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boruteczko Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2009 (edytowane) Witam. Ustawiłem tryb Turbo na 30%, ale w OCCT, nawet w największym "stresie" widzę co najwyżej 2% zwiększenia taktowania procesora. Liczyłem, że tryb Auto pozwoli na przechodzenie od underclockingu do o/c (+30%/-50%), kiedy naprawdę tego będzie trzeba. Niby, kiedy CPU się "nudzi" Max Power Saving Mode obniża zegar, ale nie do ustawionych -50%, ale do -33% i czy faktycznie steruje tym EPU, czy też sam procesor ? Minimalne wskazania OCCT to 2000GHz. Czy EPU nie działa prawidłowo, czy może jest to zwykłe naciąganie i nie jest możliwe osiągnąć dzięki takich wyników ? Edytowane 1 Grudnia 2009 przez Boruteczko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dari555 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 (edytowane) Pozwoliłem sobie założyć temat otej płycie, bo takowego jeszcze nie ma. Miałem wcześniej płytę Gigabyte DS3L i tam kręciłem swojego Q9550 stabilnie w granicach 3.7 Ghz. Zmieniłem płytę na tą asusową P5QD Turbo (bo ma niby lepsze zasilanie) i tu mam problem. Pamięci OCZ Blade 1150 nie chcą iść wyżej jak 800 Mhz i to przy timingach 5551824, wcześniej na Gigabyte DS3L chodziły 980 Mhz na 4441520. Co jest nie tak? Czyżby to stara przypadłość nielubienia się Asusa z OCZ? zmieniałem już napięcia, dzielniki i nic nie pomaga.... maxymalnie mogę na tej płycie wyciągnąć 8,5 x 400 (3,4Ghz) i to jeszcze czasami niebieski ekran wyskoczy po kilku godzinnej grze. Jeśli to ewidentnie wina gryzienia się pamęci z płytą to jaki pamiątki powinny dobrze współpracować z tą płytą? A może płyta uwalona? proszę o pomoc.... Edytowane 4 Grudnia 2009 przez dari555 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 (edytowane) Napięcia ? Jak dla mnie za słaby zasilacz. Dla quada i gtx'a 22A (mniej niż 300W) na 12V to za mało. Edytowane 4 Grudnia 2009 przez Zieger69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dari555 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 Napięcia ? Jak dla mnie za słaby zasilacz. Dla quada i gtx'a 22A (mniej niż 300W) na 12V to za mało.Własnie też o tym myślałem, czyli spóbować podmienić zasilacz? Qrcze na P35 DS3L było w porządku, czyli Asus P5QD Turbo bierze wiecej prądu? przecież p45 jest wykonane w mniejszej technologi, czyli w teorii powinno brać mniej prądu niż P35.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 Do całego zestawu ten zasilacz jest za słaby. Jakie masz napięcia w biosie, gdy coś podkręcasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dari555 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 (edytowane) Do całego zestawu ten zasilacz jest za słaby. Jakie masz napięcia w biosie, gdy coś podkręcasz. Zmierzyłem napięcie 12V miernikiem we wtyczce do napędu i w zalezności od stresu wacha się od 11.54V do 12.02V pozostałe w biosie raczej bez wahań... Edytowane 4 Grudnia 2009 przez dari555 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 Ale konkretnie jakie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacub10 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 moim zdaniem 11,54 jak pokazuje miernik to trochę za mało - nie powinno schodzić poniżej 11,90 na mierniku i nie powinno skakać tak jak podałeś ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dari555 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 moim zdaniem 11,54 jak pokazuje miernik to trochę za mało - nie powinno schodzić poniżej 11,90 na mierniku i nie powinno skakać tak jak podałeś ;)Też mi się tak wydaje, wkurzyłem się i kupiłem Corsair vx550w (myślę że wystarczy), jak założę i otestuję to dam znać czy pomogło, tagan pójdzie do żyda... hehe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacub10 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 ten zasilacz co podajesz to posiada tylko jedną linie 12v - hmmm ciekawe jak to się zachowa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 I dobrze, że posiada jedną linię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacub10 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 (edytowane) a dlaczego dobrze ?? lepiej więcej linii jak ma wiecej urządzeń które pobierają z tej lini prąd :) ale powinien sobie poradzić :) w końcu to Corsair sorry za Ofa Edytowane 4 Grudnia 2009 przez yacub10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dari555 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2009 a dlaczego dobrze ?? lepiej więcej linii jak ma wiecej urządzeń które pobierają z tej lini prąd :) ale powinien sobie poradzić :) w końcu to Corsair sorry za Ofa No to weekend spędziłem na testach i jestem rozczarowany, nie zasilaczem, a płytą. Zasilacz fajny cichutki, trzyma napięcia. Problem z pamięciami się powtórzył, czyli maxymalnie Q9550 C1 poszedł na 3,4 (8x400), jak dam 405 to za jakiś czas blue screny, nawet bez OC kilka razy pojawił mi się Blue screen, czyli albo chyba płyta ASUS P5QD TURBO jest walnięta, albo nie lubi bardzo OCZ Blade 1150. Dzisiaj idę ją wymienić, bo mają jeszcze drugi egzemplarz w sklepie, ale jak będzie to samo to koniec mojego małżeństwa z ASUSEM. Przypominam że na moim wysłużonym Gigabyte DS3L te pamiątki poszły na 1200 Mhz i to na napięciu 2V, czyli pewnie jeszcze był zapas.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacub10 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2009 ten model płyty to trochę biedniejsza wersja, do pełnego asusa p5q a nie mówiąc o p5q PRO czy p5q-e troche jej brakuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dari555 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2009 Możesz mi wyjaśnić dokładnie w czym płyta za 450 zł(P5QD TURBO) jest biedniejsza od p5q, p5q PRO czy p5q-e ? i jak różnice wpływają na kompatybilność z pamięciami i osiągi płyty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2009 (edytowane) W zasadzie to nie wiem co to jest za twór, bo nawet na stronie Asusa go nie ma. Chłodzenie ma słabsze. Nie ma przycisków power/reset na pcb. Tylko jedno złącze PCI-E x16, jedna sieciówka (wiem, to nie wpływa na osiągi, ale odpowiada na Twoje pytanie w czym jest biedniejsza). Może nie dać rady quadowi powyżej fsb 400 Jest praktycznie taka sama jak P5Q Turbo, która wyszła później niż te napisane powyżej. Ta z "D" możliwe, że jest po prostu okrojona. W ogóle jest jakoś mało kondziorów (przy sekcji zasilania procka) w porównaniu np. do mojej P5Q-E. Możliwy też konflikt OCZ z Asusem. Generalnie P45 do wysokich osiągów pamięci nie bardzo się nadaje. Bardziej X38/X48 Edytowane 7 Grudnia 2009 przez Zieger69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian34 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2009 Plyte wymienilem na nowa. I zalamka, objawy te same. Naprawde nie wiem co w tej sytuacji robic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dari555 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2009 Dzięki za wyjaśnienie, ;) Tak na szybko sprawdziłem ten drugi egzemlarz i z marszu na auto pamięci mi poszły na 1333 (2V) timingi 55518, a procek na 3,6 8 x 450. Czyli miałem poprostu wadliwy egzemplarz płyty. ASUS i to takie rzeczy mu się przytrafiły??? coś chyba szczedł na psy... walczę dalej, zobaczę co uciągnę... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2009 (edytowane) Każdemu przytrafiają się błędy, nawet najlepszym. Nawet w płytach za 1600 zł. były problemy :] Zdaj relację jak Ci idzie, bo temat coś zamarł od rzeczowych postów. //edit Oczywiście w temacie o Quadach. Edytowane 7 Grudnia 2009 przez Zieger69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacub10 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 pokaż na ile stać tego quada C1 :) no i pytanie czy ta płyta ma w ogóle regulacje napiec GTL ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dari555 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 Pewnie że ma, w porównaniu do starego Gigabyte na P35 to mnogość ustawień mnie przeraża, dzisiaj zasiądę po pracy i spróbuję iść wyżej niż 3,6 Ghz (8x450) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arroyo Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 @dari555 A czemu dajesz temu Quadowi mnożnik 8x ? Jak płyta pozwala ci zrobić FSB=450 to na mnożniku 8,5 zrobisz ponad 3,8 GHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dari555 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 (edytowane) Dawałem mu na początek taki i niższy mnożnik, aby pamięci wyciągniąć wyżej bo chciałem sprawdzić na ile pójdą na tej płycie, bo na tamtej uszkodzonej nie chciały przekroczyć 805, a na tym egzemplarzu już zobaczyłem 1333 Mhz... :) Jak na razie to OC wygląda tak: Niestety na 8,5 x 450 to nie przechodzi ORTHOS i INtel Burn Test, muszę chyba pobawic sie napięciami... yacub10 niestety jednak regulacji napięć GTL chyba nie ma, bo nie widzę tego w biosie, jest regulacja jakiegoś mnożnika GTL.... Edytowane 8 Grudnia 2009 przez dari555 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacub10 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 no to powiem ci ze mnie nie bez ustawień GTL nie udało sie wycisnąć wiecej jak 3,7 z groszami :) wiec musiał bys sprawdzić na innej lepszej płycie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dari555 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 Czyli mam rozumieć że moje stabilne 3,74 jak na C1 i tą płytę to dobry wynik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacub10 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 moim zdaniem bez regulacji GTL to tak :) a jak temperatury sie kreują ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...