Skocz do zawartości
pmp

Asus P5q/p5q-e/p5q Pro/p5q Deluxe/p5q Premium

Rekomendowane odpowiedzi

pl9 540

tak czas na tabalke :)

Przeczytałem cały wątek i zawsze jak się ktoś zapyta o różnice to dostaje odpowiedź, że tabelka wszystko wyjaśnia. Opierając się na "tabelce" to P5Q-premium i deluxe to jest to samo, podobnie jak P5QC, P5QPRO i P5Q. Tabelka przedstawia podstawowe różnice tylko.

Jakby ktoś zamieścił dokładne różnice i autor tematu uaktualnił pierwszy post to byłoby mniej pytań tego typu - na pewno to ułatwi czytanie i zmniejszy liczbę niepotrzebnych postów.

BTW widzę że większość jedzie na deluxe, o zwykłym p5q sa szczątkowe informacje i wypowiedzi :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy wymianie procka z E2160 na E8400 zastanawiam się nad zmianą mojego P5K PRO na P5Q PRO (ewentualnie P5Q-E).

Procka mam zamiar kręcić na coś koło 3,6 na szynie albo 400 albo 450.

Jest sens wymieniać, czy szkoda czasu i tylko nowy proc w socket i do roboty (ekm, uzyskania za free dodatkowych paru Mhz :P)

450 FSB P5K PRO powinno spokojnie pociągnąć, grzać obie będą się grzały podobnie (przynajmniej tak wynika z waszych opinii). Fanem liczenia Super-PI nie jestem więc wysoki PL mi nie przeszkadza.

Dodam, że windy mi się nie chce przeinstalowywać (dużo ustawień, których nie chce mi się przenosić). Nie po to się system tweakowało miesiąc, żeby teraz to od nowa robić.

Więc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy wymianie procka z E2160 na E8400 zastanawiam się nad zmianą mojego P5K PRO na P5Q PRO (ewentualnie P5Q-E).

Procka mam zamiar kręcić na coś koło 3,6 na szynie albo 400 albo 450.

Jest sens wymieniać, czy szkoda czasu i tylko nowy proc w socket i do roboty (ekm, uzyskania za free dodatkowych paru Mhz :P)

nie widze najmniejszego sensu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam prosbe do wlascicieli p5q - czy ktos moze zmierzyc odleglosc pomiedzy otworami mocujacymi radiator NB?

Jeżeli chodzi o zwykłą P5Q to odległość po przekątnej to 6,2 cm a po linii prostej to 5,25 cm

I wreszcie Asus zrobił montowany radiator NB na śrubki ;)

Edytowane przez kukacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero zaczynam przygode z P5q pro. Ale podoba mi się nic nie zmieniałem ustawiłem fsb na 450 i wskoczyło na E8400 4,05 GHz :rolleyes: nic nie zmieniałem wszystko na auto . Mam natomiast problem bo nie zmieniłem ustawienia na sacie na RAID i nie moge wejść do raidu o co chodzi? Przy botowaniu przytrzymuje CTRL + L i nie wchodzi mi do menu Zeby zrobić RAID0.??

Edytowane przez Mirkirst

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panowie

Mam problem ze swoim niedawno zlozonym konfigiem. Mam mobo P5Q-E i system Vista Ultimate x64 i mam problem z pakietem Asus'a Six Engine. Co kilka uruchomien systemu pakiet ten wywala mi przy starcie systemu blad w postaci "Can't load a AsIo.dll file" po czym przestaje dzialac. Ratunkiem jest wylogowanie lub restart. Probowalem przekopiowac na sztywno ta biblioteke do folderu System32 i pakietu Asusa, ale nie przynosi to pozytywnego skutku. Ktos mial podobny problem i wie jak go rozwiazac?

Dzieki za pomoc

--

Pozdrawiam

Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ustawiając fsb na 500 mam 8x500 reszta auto. Czego mam pilnować jeśli nic nie zmieniam i działa? Czy na NB też się podnosi samo napięcie?

Co plyta to inaczej, co procesor tez ...

U mnie natomiast samo podniesienie NB nie wiele dalo, oczywiscie podnioslem troche ale w stabilnosci nie odczulem tego specjalnie. Co najbardziej pomoglo w ustawieniu stabilnego fsb 550 to bylo napiecie FSB ale zeby to bylo stabilne to musialem przestawic GTL na manual ok 48-51% V FSB. Zreszta chyba na poprzedniej stronie zarzucilem moje ustawienia biosu i pare wskazowek co do tego. Teraz mam 7.5x550, orthos leci przez 12h i wszystko stabilne a wszystko za sprawa recznych ustawien GTL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedewszystkim nie miec napiec na auto,bo auto=zawyzone napiecie :)

fsb 550 24/7 niezly ponos :D

Edytowane przez 71proste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedewszystkim nie miec napiec na auto,bo auto=zawyzone napiecie :)

fsb 550 24/7 niezly ponos :D

Czy ktos z was zdejmowal radiator z NB i przesmarowywal pasta inna?

Pamietam za czasow nForce2 to pomagalo bardzo a mi zostalo jeszcze sporo liquidpro...

ale wole sie upewnic przed rozebraniem calego kompa czy to ma sens, co na to gwara itd?

btw:

71proste:

Ponos - bog bolu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i zaktualizowałem bios

i [gluteus maximus] :( dalej mam

pomóżcie nie wiem co robić :(

A ustawiałeś w Hardware Monitor pomiar obrotów na Ignored?

Na pewno podłączyłeś wentylator do CPU_FAN? :P

Edytowane przez kretfr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie walcze powoli caly dzien z Vista Ultimate 64 PL,

juz chyba 5 razy ja zainstalowalem i po zainstalowaniu jedengo ze sterownikow, podczas ladowania wyskasuje na sekundke blue screen.

Na poczatku myslalem ze to RAID, pozniej ze to sterowniki od chipsetu, teraz po restarcie po zainstalowaniu sterownikow dzwieku, blue screen.

Ze system jest swiezy to nawet nie ma punktu przywracania ...

Ktos mial problem z nasza mobo i Vista64 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałem CPU Fan >> Ignored i działa :) dzięki

Jeszcze jedno: da się wyłączyć ten komunikat przed bootowaniem: "Asus XPRESS Gate is not installed... etc etc"?

BTW. Ja mam Viste Ultimate 32bit i śmiga aż miło :)

Edytowane przez bartek46op

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałem CPU Fan >> Ignored i działa :) dzięki

Jeszcze jedno: da się wyłączyć ten komunikat przed bootowaniem: "Asus XPRESS Gate is not installed... etc etc"?

Przedostatnia zakładka (druga od prawej) i daj Express Gate na disabled.

Edytowane przez kretfr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi