yacub10 Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2010 moim zdaniem normalna sprawa -musiał byś reklamować w momencie zakupu płyty otworzyć przy sprzedawcy i obejrzeć - wybrać inny model :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arroyo Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2010 Ustaw: MEM Voltage = 2.1V NB Voltage = 1.15V lub 1.2V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vagos Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2010 Dziękuję za pomoc, jednak sprawdzę czy wszystko jest ok dopiero jutro. Czy pańskim zdaniem, powinno byś wszystko ok?? Zaraz wpisze te ustawienia w BIOS'ie Pozdrawiam. Właśnie gdy podkrecałem NB Voltage i MEM Voltage, to w Memory Over Voltage jak ustawiłem na 2.1V to swiecilo sie na czerwono, czy mozliwe jest to, ze ramy sie moga spalic lub cos z plyty glownej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arroyo Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2010 @vagos Nie ma szans na spalenie. Standard DDR2 mówi, że moduły powinny być zasilane napięciem 1,8V ale w praktyce 95% producentów pamięci zaleca zasilanie napięciem 2,1V lub wyższym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 Z resztą na pamięciach jest napisane jakie trzeba dać napięcie. 8GB ram to trzeba dość wysoko podnieść vNB, tak jak napisał Arroyo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paull Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 Witajcie, Jestem nowym uzytkownikiem Forum, i tak na prawde generalnie mlodzikiem jesli chodzi o korzystanie z forow internetowych. Rok temu zakupilem sobie sprzet komputerowy, wszystko osobno. Czyli plyta glowna, procek, pamieci, zasilacz. Od tamtego czasu mam problem ze sprzetem, z ktorym nie potrafie sobie poradzic. Problem wyglada nastepujaco, w momencie korzystania z komputera w sposob standardowy, czyli World, internet, filmy, komputer dziala normalnie. Natomiast jezeli chce uruchomic jakakolwiek gre, po jakims czasie tekstury sie wysypuja, a nawet czasem dochodzi do zawieszenia sie komputera. Czasem podczas przegladania zdjec ekran monitora co jakis czas mruga. Oto dane mojego sprzetu: PLYTA GL- ASUS P5Q - PROCESOR- INTEL CORE QUAD 9400, - RAM- CORSAIR DOMINATOR 2x 2GB 8500, - GRAFIKA- GIGABYTE 9800 GT (GV-N98TOC 512H) - ZASILACZ CORSAIR 750W, - SYSTEM OPERACYJNY- MS WINDOWS XP PROFESSIONAL SP3. Wczesniej mialem plyte tez ASUSA P5Q SE i dzialo sie to samo. Pamieci tez zmienialem z OCZ na te wyzej wymienione. Bawilem sie w update biosa, karty graficznej oraz plyty glownej- nic nie pomoglo. Najgorsze dla mnie to to, ze to sie dzieje w roznych odstepach czasowych, nieregularnie. Probowalem na grach NEVERWINTER NIGHT 2, FALLOUT3, SIM CITY 4, WORLD OF CONFLICT, DRAGON AGE. Wszystkie gry jak i system operacyjny sa legalne. Myslalem ze to problem zasilacza (wczesniej mialem 500W), zakupilem mocniejszy i nadal jest to samo. Potem myslalem ze to grafa, wiec kupilem prosta grafe ATI i tez to samo sie dzieje. Grafa wlasciwa - czyli 9800gt - byla w serwisie i nie stwierdzili zadnej usterki. Po woli brakuje mi pomyslow. Prosze pomozcie!!!! Pawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Energizer1 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 Witam jak w temacie co uruchomienie wykrywa nowy procesor, nawet po restarcie biosu i ustawieniu wszystkiego na default. Co może być ? http://www.fotosik.p...9a2522eba9.html mam takie coś przy każdym uruchomieniu nie pomogła wymiana baterii na nową i zmiana biosu na starszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 1. Nie ten dział. 2. Link nie działa. 3. Wrzuć najnowszy bios i ustaw go dobrze. 4. Sprawdź ustawienie zworki CLEAR_CMOS na płycie. 5. Wyciągnij procka i załóż jeszcze raz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacub10 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 potwierdzam ullisses'a :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeretyK Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 (edytowane) Mój problem w końcu sie rozwiązał. Po zabawie z 8gb ram nie mogłem ustabilizować kompa do poprzednich wartości czyli 500x8 @ 1,3V. Włączał się i był stabilny ale tylko raz, po restarcie trzeba było resetować bios. Zacząłem podawać już 1,5V na mostek az tu pewnego dnia komunikat o odzyskiwaniu biosu. Wykonałem operacje bios z najnowszego który po drodze wgrałem zmienił się w 0603. Efekt : 4Ghz 1,3V VTT 1,2, PL 1,5V 500FSB VNB 1,22V i wszystko śmiga jak za dawnych dobrych czasów . Edytowane 12 Stycznia 2010 przez HeretyK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Energizer1 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 Wykonałem operacje bios z najnowszego który po drodze wgrałem zmienił się w 0603. Efekt : 4Ghz 1,3V VTT 1,2, PL 1,5V 500FSB VNB 1,22V i wszystko śmiga jak za dawnych dobrych czasów . Czy ja mogę wgrać ten bios 0603 do mojej P5Q ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 (edytowane) Pawnowie posiadam teraz płyte Asusa P5q Se2 i mam pytanie: gdzie w biosie się włącza opcje aby mnożnik był na sztywno ustwaiony (nie ważne czy obciążony jest procek czy nie). I jakiego strapa ustawić przy e5300 ? I przy okazji zapytam: jakiej temp nie przekraczać na e5300 w obciążeniu ? Edytowane 21 Stycznia 2010 przez yuucOm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 (edytowane) Wyłącz EIST i C1E. Masz trochę za długi sig. Edytowane 21 Stycznia 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 Chyba wszystkie P5Q mają taki sam BIOS? A co do temperatur - heee na rdzeniach 80ºC ;) Na socketcie <60ºC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 Ale EIST nie moge znaleźć w biosie. Thx za screena Orgiusz ;p Ogólnie dzięki panowie ;d. Na chypcika: e5300@3,4 47 max temp a socket 39 ujdzie w tłoku. Jutro jakieś normalne OC zacznę ale narazie muszę ogarnąć. Neo2 mi padła.. a myślałem ze to proc. No nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2010 Mam pytanko. Wie ktoś może jak wyłączyć złącze IDE ? Wcześniej miałem nagrywarkę na tej zacnej grubej taśmie, ale wiadomo, trzeba było wymienić na coś z SATA. No i od tamtej pory przy włączaniu kompa informuje mnie o niepodpiętym twardym dysku. Idzie to jakoś rozwiązać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2010 Musisz w biosie wyłaczyć kontroler Marvella odpowiadający za obsługę IDE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2010 Dzięki bardzo. Wcześniej tego nie widziałem, a to kwestia dwóch kliknięć ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ydale Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Panowie pomocy mam płytę p5q premium jeden dysk na ide jeden na sata i bez problemu widać je w biosie dostałem ostatnio nagrywarkę Samsung SH-S203N i system ją widzi nagrywa odczytuje ale w biosie jej nie widać. Ustawiam bootowanie z napędu (w opcjach wyboru mam dyskietkę, dysk twardy ale tylko ten na ide, oraz cd-rom) zapisuje i lipa płyta bootowalna na 100% nie startuje) wyskakuje tylko "reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and pres a key" nawet przy starcie widać ekran z dwoma pozycjami dyski a dvd nie. bios w wersji 2001 za stary? przez to nie mogę odpalić windowsa z płyty. Stary napęd liteon śp. na ide działał elegancko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacub10 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 wypnij dyski i zostaw samą nagrywarke i zobacz co bedzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 29 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2010 Zastanawiam się nad dokupieniem jeszcze 2gb ramu (narazie nie planuje zmieniać platformy i przechodzić na ddr3) I mam pytanie , czy tryb dual będzie działał z trzema kośćmi? Dokupowałbym również A-Daty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oswaldini Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2010 Panowie PC Probe II nie pokazuje mi tylko napięcia CPU, +3,3 +5 +12. W opcjach nie ma możliwosci włączyć innych. Na screenach widziałem jednak ze potrafi je odczytywać, co jest ?? Potrafi ktoś podpowiedzieć ?? Mobo P5Q PRO, Win7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ardianz Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2010 witam, pomimo wielu prób i czytania różnych tematów i artykułów mam problem z oc sprzętu z sygnaturki. Otóż mam takie ustawienia w biosie: Ai Overclock Tuner - Manual Cpu Ratio - 9x Fsb Frequency - 400 PCIE Frequency - 100 FSB Strap to North Bridge - 333 Mhz Dram Frequency - 901mhz DRAM Timing Control - Auto (5-5-5-15) Cpu Voltage - 1,20 V Cpu GTL - 0,63 V CPU PLL Voltage - 1,5 V FSB Termination Voltage - 1,20V Dram Voltage - 2.10 V NB Voltage - 1,20 V SB Voltage - 1,20 V PCIE Sata Voltage - 1.5 Loadline: Enabled Spectrum: Disabled CPU Skew - Auto NB Skew - Auto CPU Margin: Optimising Cpu Ratio Setting - x9 C1E support - Disabled Max CPUID Value Limit - Disabled Intel Virtualzation Tech - Disabled CPU TM Function - Disabled Execute Disable Bit – Disabled czyli na mnożniku 9 i fsb 400 działa na 3,6ghz, ale przy takich samych ustawieniach (tylko ratio 8x i fsb 450) komp już nie wstaje :/ a jak wstanie i wszystko jest dobrze to po ponownym restarcie nawet do biosu nie dochodzi :/ zwiększanie napięcia na procu nawet do 1.3v nic nie daje, nie mówiąc już o 4ghz bios najnowszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lws Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2010 witam, pomimo wielu prób i czytania różnych tematów i artykułów mam problem z oc sprzętu z sygnaturki. Otóż mam takie ustawienia w biosie: Ai Overclock Tuner - Manual Cpu Ratio - 9x Fsb Frequency - 400 PCIE Frequency - 100 FSB Strap to North Bridge - 333 Mhz Dram Frequency - 901mhz DRAM Timing Control - Auto (5-5-5-15) Cpu Voltage - 1,20 V Cpu GTL - 0,63 V CPU PLL Voltage - 1,5 V FSB Termination Voltage - 1,20V Dram Voltage - 2.10 V NB Voltage - 1,20 V SB Voltage - 1,20 V PCIE Sata Voltage - 1.5 Loadline: Enabled Spectrum: Disabled CPU Skew - Auto NB Skew - Auto CPU Margin: Optimising Cpu Ratio Setting - x9 C1E support - Disabled Max CPUID Value Limit - Disabled Intel Virtualzation Tech - Disabled CPU TM Function - Disabled Execute Disable Bit – Disabled czyli na mnożniku 9 i fsb 400 działa na 3,6ghz, ale przy takich samych ustawieniach (tylko ratio 8x i fsb 450) komp już nie wstaje :/ a jak wstanie i wszystko jest dobrze to po ponownym restarcie nawet do biosu nie dochodzi :/ zwiększanie napięcia na procu nawet do 1.3v nic nie daje, nie mówiąc już o 4ghz bios najnowszy ustaw Cpu Ratio Setting - x9 / FSB Strap to North Bridge - auto teraz ustawiaj Fsb Frequency - 400 i pilnuj by nie przekroczyć max wartosci własnych pamiątek np.Dram Frequency - 901mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ardianz Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 wszystkie v, FSB Strap to North Bridge,Dram Frequency all auto 6x 450 (nawet do biosu nie wszedł) 6x425 (restarty w windzie tak 30s. po zobaczeniu pulpitu) 6x400 (czy 6x400 czy 9x400 zawsze stabilnie cpu v 1.2) więc raczej wall proca od 400-424 (fsb frequency) :/ płyty głównej i ramów raczej nie podejrzewam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NuKeR Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 (edytowane) szybka podpowiedz: nic na auto. Na AUTO to sie laski podrywa w remizie =] jak dla mnie podbij vNB. Moze byc stanowczo za malo dla pamieci 2x2GB i odposc GTL'e nic ci nie dadza przy tak niskim FSB. Edytowane 3 Lutego 2010 przez Vdrop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2010 Witam. Trafiłem okazję i kupiłem pogwarancyjną płytę P5Q PRO, jednak oprócz wygiętego pinu cpu (który dało się łatwo wyprostować) znalazłem na płycie uszkodzony fizycznie (ukruszony) komponent. (fotka nie moja) Widać na nim część loga Realtec i napis Realtek ALC1200, więc audio (mam dźwiękówkę na pci, więc nie problem). Pytanie, czy jeśli ten uszkodzony chip będzie powodował jakiekolwiek problemy w działaniu płyty (oprócz braku audio oczywiście) to czy można go po prostu wylutować ? Czy stanowi on jakąś integralną część obwodu i bez niego nie da rady ? Płyta fajna i szkoda, żeby się zmarnowała :( pzd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moe Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2010 (edytowane) ustaw Cpu Ratio Setting - x9 / FSB Strap to North Bridge - auto teraz ustawiaj Fsb Frequency - 400 i pilnuj by nie przekroczyć max wartosci własnych pamiątek np.Dram Frequency - 901mhz ustaw strapa na auto a pozegnasz sie z plyta. do autora - nie wydaje ci sie ze 1.2 to troche za malo jak dla 3.6ghz? Vdrop ja mam 4gb, fsb ~ 417 i vnb na 1.18 :) Edytowane 4 Lutego 2010 przez moe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2010 No więc udało się, płyta ruszyła bez większych problemów :) Tak to wygląda: Na niebiesko uszkodzony element. Od razu wyłączyłem audio w biosie, ale chip i tak jest "pod prądem",bo grzeje się do ok.40C. Kolejne pytanie, zaznaczyłem na czerwono element, który grzeje się dość bardzo (>70C), a kondensatory nad nim >50C i są to najgorętsze elementy na płycie. Sprawdzi/wie ktoś czy to normalne ? Czy może ma to coś wspólnego z uszkodzonym chipem audio ? Ponawiam też pytanie, czy można go wylutować bez dodatkowych skutków ubocznych dla płyty. Czy może zabezpieczyć go tylko przez np:zalanie klejem, czy jakimś lakierem do elektroniki ? pzd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ardianz Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2010 (edytowane) ustaw strapa na auto a pozegnasz sie z plyta. do autora - nie wydaje ci sie ze 1.2 to troche za malo jak dla 3.6ghz? Vdrop ja mam 4gb, fsb ~ 417 i vnb na 1.18 :) powyżej 3,6 nie chce ruszyć nawet na 1,35 (a między 1,2 a 1,35 to jakaś różnica powinna być) poprzednio miałem 8200 i o niebo lepsza sztuka była czasami mam tak, że po zapisaniu opcji w biosie i automatycznym resecie płyta nie zapamiętuje ustawień (być może bateria winna ?) i w biosie i w cpuz pokazuje domyślne ustawienia przy 9x425 nawet nie ma boota, przy 410 widzę pulpit i reset, nawet na mnożniku 6x 400 to w sumie max (no może te 5-7 więcej da radę ale za mała różnica żeby się bawić skoro przy 410 nie daje rady) Edytowane 5 Lutego 2010 przez Ardianz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...