Skocz do zawartości
MCTweak

Kilka pytań na temat upgradu

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem nowy na forum i na starcie zadam duuużo pytań.

1.Mam zamiar przeprowadzić porządny upgrade.Mam teraz Celerona 400 mhz 128mb ram Gf2 MX 400

hdd 6 GB ata/66 płyta jakieś <span style="color:red;">[ciach!]</span>o Soyo :( . Mam zamiar wymienić na 2 GHZ(420 PLN BOX) Celek 512 DDR 266(289 PLN) mhz

GF4 440 DDR TVout hdd 60GB,obudowa na jakąś czarną z zasiłką 300W.I mam na ten temat kilka pytań:Lepiej kupić Celka BOX czy samemu założyć radiator i wentyl(w przyszłości planowane WC)?Pamięci czy warto dopłacić kilkadziesiąt złotych różnicy między SDRAM a DDR 266?Rzecz następna:czy za cenę GF4 MX 440(244 PLN) kupi coś innego bardziej wydajnego?I na jakiej firmy decydować się kartę?

2.Rzecz najważniejsza jaką płytę wybrać pod tą konfigurację?Coś niedrogiego do 400 zeta.Tylko jeżeli się nie opłaca dopłacać na ddr to sdram.Oczywiście AGP i pare PCI.

I czy będzie mój nowy dysk będzie chciał działać razem z nowym?Nie jaką płytę wybrać

pod ten bajzel.

3.Gdzie podłączyć świetlówkę 12V?Do zasilacza,3pina czy gdzieś jeszcze indziej?

Jeżeli ktoś mi pomorzę to będę wdzięczny.

MCTweak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zamiar wymienić na 2 GHZ(420 PLN BOX) Celek

Nie szkoda Ci kasy na taki procesor?? Przecież Celeron 2GHz ma wydajność Durona 1,2 jeśli dobrze pamięta. BTW dlaczego odrazu się nastawiasz na Intela?? Na AMD zaoszczędzisz sopro pieniędzy...

I mam na ten temat kilka pytań:Lepiej kupić Celka BOX czy samemu założyć radiator i wentyl(w przyszłości planowane WC)?

Wszystkie radiatory dodawane do procesorów w wersji BOX są do niczego. Jeśli zamieżasz niedługo załorzyć WC to i może Ci taki coolerek wystarczy ale IMO 58-62*C to będzie średnia temp twojego CPU.

Pamięci czy warto dopłacić kilkadziesiąt złotych różnicy między SDRAM a DDR 266?

Zdecydowanie tak jeśli zalerzy Ci na płynności w grach. Zastanó się czy zamiast 266 które odchodzą już do lamusa nie zdecydować się na 333 lub nawet na 400...

Rzecz następna:czy za cenę GF4 MX 440(244 PLN) kupi coś innego bardziej wydajnego?I na jakiej firmy decydować się kartę?

GF4MX to kasa w błoto. Lepiej kup Radeona8500 lub Radeona9100. To tosamo tylko się inaczej nazywa.

Rzecz najważniejsza jaką płytę wybrać pod tą konfigurację?Coś niedrogiego do 400 zeta.Tylko jeżeli się nie opłaca dopłacać na ddr to sdram.Oczywiście AGP i pare PCI.

To zalerzy na co się w końcu zdecydujesz. Intel czy AMD...

I czy będzie mój nowy dysk będzie chciał działać razem z nowym?Nie jaką płytę wybrać pod ten bajzel.

Raczej tak. IMO nie powinno się nic dziać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Na twoim miejscu kupił bym sobie jakiegoś fajnego ANTKA np 1700+ 250zł lepsza wydajność niż jakiś tam Celek 2Ghz do tego jakiegoś radka 9100 bo te GF4MX to wielkie <span style="color:red;">[ciach!]</span>o no i do tego oczywiscie ram ale ONLY DDR teraz to tylko 333 bo jest o 20 zl drozszy niz 266 a lepszy :)

2. Jak bys kupował to co wyzej to jakas płytka na n-force

3. Do zasilacza

Taka konfiguracja byla by napewno lepsza niz ta ktora wymieniles.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W szkola mam komputer na Athlonie 1800+ ,ECS,GF 2 MX 400 256 mbram i na default benchmark wyciaga 1400 3d marks To tyle co mój złom który opisywałem kręcony na 450mhz.

MCTweak

Ale to tylko i wyłącznie wina GF2 MX który do tego jest na 64 bitowej magistrali, więc żaden procesor tu nie pomoże. A Athlon XP w grach wymiata każdego Celerona (na rdzeniu P4) nawet mocno podkręconego. Zresztą zobacz jakiekolwiek testy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gigabyte 7vax - 400zł (epox nie bo to niejest płyta dla początkujących)

Radeon 9100 - 400zł

Athlon 1.7XP BO - 250zł (bez problemu wykręcisz do 2.4xp)

512 ddr333 Samsung - 500zł

SB 5.1 Live! - 150zł ( opcjonalnie dla lepszego dżwięku )

Podsumowując za ok. 1650zł masz kompa na którym chodzą wszytkie gierki na maks detalach . Jeszcze jedno : co do karty grafiki to bym się troche wstrzymał (2mieś) , powód? Karty niedługo poważnie stanieją i kupisz sobie Radeona 9500pro - wtedy i doom3 będzie ci niestraszny

Zapomnij o celeronie. celek=shit . Tylko i wyłącznie ddr'y .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W szkola mam komputer na Athlonie 1800+ ,ECS,GF 2 MX 400 256 mbram i na default benchmark wyciaga 1400 3d marks To tyle co mój złom który opisywałem kręcony na 450mhz.

MCTweak

ROTFL a nie uwazasz ze AXP1800+ to troszku za duzo na tego gieforca2 mx???? Bo ja tak tutaj zaden procesor nie bedzie mial nic do gadki. Z reszta rzucajac taki teks zaloze sie ze masz zainstalowane jakies badziewne detki ja na ATH1000mhz i takimze GF2 MX400 wyciagalem bez mala 3k w 3dmarq 2001 to po pierwsze primo po drugie zas zaden celeq nie dorowna durniowi nie mowiac juz o athlonie (zreszta nie jedna osoba z forum juz to potwierdzila) po trzecie celeron 2ghz BOX na dzien dzisiejszy kosztuje okolo 400 pln podczas gdy antek 1700+ okolo 260 pln ktorego spokojnie wykrecasz na 2400+ albo i wiecej i to przy AC do tego jakas plytka do 400 pln powiadasz hmmm polecam MSI KT3V albo KT4V swietne mobos a jesli chcesz miec naprawde przyszlosciowa platforme dorzuc 50 pln i kup Epoxa 8RDA albo Solteka 7FRN na nforce 2 do tego 256/512 ramu (wybor nalezy do ciebie) a zamiast tego GF4 kupilbym jakiegos radka 9000 to moim zdaniem to byloby duzo lepsze rozwiazanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MCTweak

to komputer mojego szefa w pracy wyciaga 1300 3dmarkow (P4 1400mhz, gf2 mx400 i 128MB RIMM) 8O :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MCTweak

to komputer mojego szefa w pracy wyciaga 1300 3dmarkow (P4 1400mhz, gf2 mx400 i 128MB RIMM) 8O :lol:

heheheheh dobre dobre jak widac nie tylko antki sa do d.u.p.y ;) ;) :D :lol:

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobacz na posty wszystkich ludzikow i zobacz na jakim oni jezdza sprzecie,a o MX-ie to juz zapomnij to po prostu pieniadze w bloto,a poza tym np na www.wgk.waw.pl porownaj sobie ceny sprzetu jaki chcesz kupic z np odpowiednim do 1700Xp!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w zyciu nie bierz nowego celeraka to jest pokrojone i mozliwie nie wydajne najgorsze co mozna chyba kupic patrzac na stocunek cena/wydajnosc ten proc jest do pupy :wink:

XP i nic wiecej bez krecenia (nie bijta!) bedziesz mial lepiej niz na c2.0@2.7 a moze i wiecej

to zeby upewnic reszty juz sie dowiedziales wczesniej no chyba ze wszyscy sie mylimy i 4mx rox 8O

jak go wlazylem u mnie zamiast gf2pro to dostalem "kopa" +10% co za maszyna! :wink:

pozdro wszystkim w piatek 8)

z ciekawosci.. juz w domu czy jeszcze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TRH nie przesadzaj ten celek rozwala durona 1.2

moj na rdzeniu wilamette nie przekracza 51 stopni to tamten na northwood ma jeszcze mniej.. a i spokojnie moze by go podkrecic do 2.5

no a mx nie kupuj to kicha...no i lepiej athlona xp 1700+

chyba ze chcesz se pentium w przyszlosci

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, że na kompie w szkole masz 1400 3D marków to ewidentnie nie wina AMD, a zapewne zwalonego windowsa, braku driverów do ECS (na SIS, zapewne?), i cholera wie, czego jeszcze. Ja na defaultowych ustawieniach mojego kompa mam około 2600 punktów, a to ten sam sprzęt prawie.

Wcześniej miałem 2 kompy na intelu, i nigdy więcej, zwłaszcza celeronów pieprzonych. (420zł 2.0 BIG LOL) Dla przeciętnego użytkownika z akcentem na granie tylko AMD, a jeszcze jako bonus taka niska cena :)

Atomówki, MX400 mają, a przynajmniej powinny mieć szynę 128bit, ale większość ze sprzedawanych teraz (po cholere je jeszcze robią, nie wiem) ma 64 bit.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie szkoda Ci kasy na taki procesor?? Przecież Celeron 2GHz ma wydajność Durona 1,2 jeśli dobrze pamięta. BTW dlaczego odrazu się nastawiasz na Intela?? Na AMD zaoszczędzisz sopro pieniędzy...

Skąd wziąłeś takie dane??!??! Wydajność durona 1,2 to miał Tulipan 1,2, a w najgorszym wypadku 1,3! Zaś Celki 1,7 i 1,8 faktycznie nie miały wielkiego przyrostu wydajności do serii Tulipana, jednak 2.0 jest ma inne jądro (Northwood) i jest znacznie wydajniejszy. Wiadomo, że do P4 2.0 mu daleko, ale nie jest taki zły.

Wszystkie radiatory dodawane do procesorów w wersji BOX są do niczego. Jeśli zamieżasz niedługo załorzyć WC to i może Ci taki coolerek wystarczy ale IMO 58-62*C to będzie średnia temp twojego CPU.

Boxowy cooler od P4 też nie jest tak zły jak sądzisz. W którymś serwisie testowali go z innymi i nie wypadł nienajgorzej. Co do temperatury to nie zapominaj, że jest to intel i temeratury w granicach 60C na takim niepodkręconym procu nie uzyskasz. Norma to 35-40C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skąd wziąłeś takie dane??!??! Wydajność durona 1,2 to  miał Tulipan 1,2, a w najgorszym wypadku 1,3! Zaś Celki 1,7 i 1,8 faktycznie nie miały wielkiego przyrostu wydajności do serii Tulipana, jednak 2.0 jest ma inne jądro (Northwood) i jest znacznie wydajniejszy. Wiadomo, że do P4 2.0 mu daleko, ale nie jest taki zły.

ehhh... duren 1,2 = celeq 1,2???!!! na forum jest jeden kolo gengskigham (czy jakos tak) pamietam tez sie kiedys upieral ze celerony sa cool bo sie dobrze kreca itd. itp. teraz jezdzi na durniu (slabszym od owego celerona) kiedys sie wypowiadal na ten temat jaka to celerony maja wydajnosc jak chcesz sie dowiedziec to proponuje uzyc opcji szukaj. A tak BTW to prosty rachunek jesli mam bulic za celerona 2.0 400 zl to 100x wole zaplacic 300 za antka 2000+ (niech juz i tak bedzie dla porownania) do tego mobo na nforce 2 i taki celeron zostaje daaaaleko w tyle. Co innego jesli kolo ma zamiar w przyszlosci wrzucac P4 wtedy oki narazie moze sobie kupic celerona ale z jego wypowiedzi da sie odczuc ze P4 raczej nie bedzie wrzucac bo kompa chce zlozyc tanim kosztem a zeby byl wydajny (jak kazdy zreszta)

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...