slavok Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 Witam mam taki problem z dyskiem twardym, mianowicie ktoś chyba dzióbnął śrubokrętem w elektronikę dysku i się ukruszył kawałek cewki/dławika (nie wiem co to da element...) dysk niby na gwarancji ale odrzucili gwarancje z powodu uszkodzenia mechanicznego... w każdym razie sprawa przedstawia się tak, że dysk ma 300gb i szkoda by było marnować możliwość jego naprawy gdyż podejrzewam, że ta usterka to tylko ta ukruszona część którą można wymienić, wygląda to tak: na obrazku widać tą ukruszoną część (taka okrągła beczka) wydaje mi się, że było na niej napisane 4R7 ale nie jestem pewien bo kawałek jest ukruszony. I tu pytanie do Was drodzy forumowicze, co to za część, jak się nazywa, jaką ma wartość i gdzie to można kupić (może być sklep internetowy, na allegro nie znalazłem takiego czegoś) czy mocowanie tego to tylko te dwie nóżki przylutowane po bokach czy może jest to jakoś jeszcze podlutowane od dołu? Będę bardzo wdzięczny za pomoc bo szkoda mi tego dysku a może wystarczy wymienić ten element i będzie działał. Dysk to samsung HD300LJ czyli 300GB/7200/8MB/SATA REV. A pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Velocity120 Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 Skoro dysk jest uszkodzony to raczej nie wystarczy wymienic tego elementu i bedzie dzialal poniewaz na zdjeciu widac ze jest tylko ukruszona obudowa a drut i rdzen wygladaja na dobry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 to nie jest obudowa tylko kubek ferrytowy i spełnia on swoją funkcję, dławik bez kubka ferrytowego niesprawny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 Jesli dławik ma przejscie to dysk powinien "teoretycznie " ruszyc. Dlawik jest pewnie w sekcji zasilania wzmacniacza głowic MR. by "śmieci" z zasilania nie było na OP ampie. Wartosc jego to 4.7uH. Sprawdz czy płytka gdzies indziej nie dostała... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...