Skocz do zawartości
slavok

Uzkodzona Cewka/dławik W Samsungu Hd300lj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam taki problem z dyskiem twardym, mianowicie ktoś chyba dzióbnął śrubokrętem w elektronikę dysku i się ukruszył kawałek cewki/dławika (nie wiem co to da element...) dysk niby na gwarancji ale odrzucili gwarancje z powodu uszkodzenia mechanicznego... w każdym razie sprawa przedstawia się tak, że dysk ma 300gb i szkoda by było marnować możliwość jego naprawy gdyż podejrzewam, że ta usterka to tylko ta ukruszona część którą można wymienić, wygląda to tak:

na obrazku widać tą ukruszoną część (taka okrągła beczka) wydaje mi się, że było na niej napisane 4R7 ale nie jestem pewien bo kawałek jest ukruszony.

I tu pytanie do Was drodzy forumowicze, co to za część, jak się nazywa, jaką ma wartość i gdzie to można kupić (może być sklep internetowy, na allegro nie znalazłem takiego czegoś)

czy mocowanie tego to tylko te dwie nóżki przylutowane po bokach czy może jest to jakoś jeszcze podlutowane od dołu?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc bo szkoda mi tego dysku a może wystarczy wymienić ten element i będzie działał.

Dysk to samsung HD300LJ czyli 300GB/7200/8MB/SATA

REV. A

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli dławik ma przejscie to dysk powinien "teoretycznie " ruszyc. Dlawik jest pewnie w sekcji zasilania wzmacniacza głowic MR. by "śmieci" z zasilania nie było na OP ampie.

Wartosc jego to 4.7uH.

Sprawdz czy płytka gdzies indziej nie dostała...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi