Skocz do zawartości
pacyk

Bardzo Cichy Komputer Do Gier

Rekomendowane odpowiedzi

to mój pierwszy post na forum ppc więc witam wszystkich.

Jako że lubię mieć ciszę w pokoju, mój nowy komputer ma być godnym [tj. conajmniej tak cichym] następcą mojego wysłużonego pieca

więc z ESC biorę:

Procesor:

Intel Core 2 Duo E8200 /2.66GHz, 6MB, 1333MHz, BOX/ - 485zł [komputer do gier, proc oczywiście do o/c ~3,6ghz]

485 zł

Asus P5K PRO - [8faz, super wygląd, świetne o/c , jedynie niefortunnie umieszczone złącze 24pin ale przeboleje]

320 zł

Mushkin 2GB (2x1GB) PC800 CL4 HP x2 - [tu mam problem, pamięci tak potaniały, że wybór duży ale myślę że mushki są ok]

320 zł

Western Digital 320GB 7200rpm 16MB cache SATAII [3200AAKS] - [ma być cichy i tyle]

179 zł

Gainward GeForce 8800GTS 512MB DDRIII /256bit/ HDTV 2xDVI - [najtańszy referent]

679 zł

Pioneer DVR-212 SATA (black) - [podobno b. dobra]

105 zł

Corsair 520W [CMPSU-520HXEU] - [odpinane kable]

299 zł

=2387zł

sprzęt z cooling.pl

Noctua NH-U12P - 209zł [cisza, wydajność]

Antec Performance One P182 - 499zł [świetna buda dla silencera]

Arctic Cooling Accelero S1 rev. 2.0 - 69zł [na grafikę]

Scythe Himuro - 69zł [nie jestem pewien odnośnie tego, w coolingu nie ma SQD, ale sądze że i tak lepszy będzie mój bitumenbox, który zabił dźwięk barki 10]

Zalman ZM-STG1 - 25zł [mam i sobie chwalę]

2x Noctua 120x120x25 NF-S12 - 154zł [ do wentylacji budy, chyba że nie trzeba ]

2x Scythe Slip Stream 120mm 1600rpm - 58zł [do zasiłki i na accelero, nie spoci się ten corsair?]

=1083zł

razem:

3470zł - wszystko

3401zł - bez himuro

3247zł - bez himuro i wentyli noctua'y (?)

bardzo proszę o rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to mój pierwszy post na forum ppc więc witam wszystkich.

Jako że lubię mieć ciszę w pokoju, mój nowy komputer ma być godnym [tj. conajmniej tak cichym] następcą mojego wysłużonego pieca

więc z ESC biorę:

Procesor:

Intel Core 2 Duo E8200 /2.66GHz, 6MB, 1333MHz, BOX/ - 485zł [komputer do gier, proc oczywiście do o/c ~3,6ghz]

485 zł

Asus P5K PRO - [8faz, super wygląd, świetne o/c , jedynie niefortunnie umieszczone złącze 24pin ale przeboleje]

320 zł

Mushkin 2GB (2x1GB) PC800 CL4 HP x2 - [tu mam problem, pamięci tak potaniały, że wybór duży ale myślę że mushki są ok]

320 zł

Western Digital 320GB 7200rpm 16MB cache SATAII [3200AAKS] - [ma być cichy i tyle]

179 zł

Gainward GeForce 8800GTS 512MB DDRIII /256bit/ HDTV 2xDVI - [najtańszy referent]

679 zł

Pioneer DVR-212 SATA (black) - [podobno b. dobra]

105 zł

Corsair 520W [CMPSU-520HXEU] - [odpinane kable]

299 zł

=2387zł

sprzęt z cooling.pl

Noctua NH-U12P - 209zł [cisza, wydajność]

Antec Performance One P182 - 499zł [świetna buda dla silencera]

Arctic Cooling Accelero S1 rev. 2.0 - 69zł [na grafikę]

Scythe Himuro - 69zł [nie jestem pewien odnośnie tego, w coolingu nie ma SQD, ale sądze że i tak lepszy będzie mój bitumenbox, który zabił dźwięk barki 10]

Zalman ZM-STG1 - 25zł [mam i sobie chwalę]

2x Noctua 120x120x25 NF-S12 - 154zł [ do wentylacji budy, chyba że nie trzeba ]

2x Scythe Slip Stream 120mm 1600rpm - 58zł [do zasiłki i na accelero, nie spoci się ten corsair?]

=1083zł

razem:

3470zł - wszystko

3401zł - bez himuro

3247zł - bez himuro i wentyli noctua'y (?)

bardzo proszę o rady.

Procek - OK

Plyta do uspienia. Jak juz chcesz koniecznie Asusa to wez P5K-E lepiej rozmieszczone gniazdo 24-pin.

Pamieci - tutaj kazdy ma "swoje moje" ale chcesz muchy to bierz muchy

HDD - jesli cisza i szybkosci to Samsung F1 320GB lub 640GB (500-tka to porazka)

Karta - ta karta jest ok najtanszy referent ale mozna go kupic taniej juz ponizej 650 PLN ale chcesz w esc.pl to twoj wybór

DVD - ok

Zasilka - jest bardzo cicha i nie potrzebuje Fan Swapa. ja sobie kupilem Chiefteca CFT-560-12C (jest bez plomby i wsadzilem tam Scythe S-Flex 1600 obr./min. pod kontrola panela Scythe Kaze Master).

Wentyl na proca - OK, ja mam TR'a 120 Extreme + Noctua'e NF-P12

Obudowa - mam ja jest swietna, dobrze fabrycznie wyciszona poza wentylami, od razu je wywalilem i mam wszedzie Scythe S-Flex'y, typ lozyska pozwala na prace w poziomie bez skutkow ubocznych.

Chlodzenie grafy - brado dobre mam tez u siebie + 12 cm Scythe S-flex zalozony na opaskach zaciskowych.

Dyskow nie wyciszalem

Pasta - jak grzebiesz czesto to ok. Jak nie to lipa bo lubi sobie wysychac i po polowie roku lub wiecej jak zechcesz cos przy procu porobic to przy zdjeciu chlodzenia mozesz sie zdziwic z deka. Ja sobie chwale AS5 a od wczoraj jade na wynalazku IC Diamond Carat 7 - pasta diamentowa nie wiele gorsza od CLP i duzo lepsza od STG1, OCZ, AS5. Ale nakladanie jej to katorga. Poprostu ciasto. KUR*** mnie w piatek strzelała, nawet nie pomoglo trzymanie strzykawki z nia w goracej wodzie (taki pomysl ktos podal ze niby bedzie rzadsza) *Uja Wafla taka rzadka. Ale nic to poradzilem sobie z nia ale troche to trwalo.

Wentyle do budy - lepsze sa P12 niz S12 (jezeli chcesz tyle kasy wydac na wentyle) ja mam wszedzie Scythe S-Flexy tez nie tanie (7 szt. po 50 PLN) jedynie na procku mam Noctue P12.

Wszystkie wentyle pod kontrola Scythe Kaze Master black

jak bedziesz chcial sie cos jeszcze dowiedziec to pisz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie zestaw dobry:) Uwzględnij rady disastera3.MOBO jeżeli asusa to już dorzuć te kilka zł to P5K-E:) Ogólnie to płyta godna polecenia:) Ram możesz <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> też OCZ Platinum rev2 ale Muszki będą spoko i za pewne dużo lepsze OC jeżeli takowe wchodzi w gre:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz robić fanswapa,to kup taką zasiłkę co nie ma plomby żebyś gwarancji nietracił.Polecił bym np.Chiefteca Cft-560w.Buda ok,nie wiem czy jest sens kupować te Noctuy,które są naprawdę drogie.Zamiast nich Scythe S-flexy,b.dobre łożyska i kultura pracy też.Nie bież himuro,a tą kasę dołóż do Hr-03 na grafikę.Accelero w pasywie może nie podołać.Chociaż jeśli będziesz miał w budzie wentyle na przodzie i tyle to może.Zależy ile Ci kasy zostanie.Buda i cooler na procka ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz robić fanswapa,to kup taką zasiłkę co nie ma plomby żebyś gwarancji nietracił.Polecił bym np.Chiefteca Cft-560w.Buda ok,nie wiem czy jest sens kupować te Noctuy,które są naprawdę drogie.Zamiast nich Scythe S-flexy,b.dobre łożyska i kultura pracy też.Nie bież himuro,a tą kasę dołóż do Hr-03 na grafikę.Accelero w pasywie może nie podołać.Chociaż jeśli będziesz miał w budzie wentyle na przodzie i tyle to może.Zależy ile Ci kasy zostanie.Buda i cooler na procka ok.

przeciez napisal ze do accelero bierze wentyl 12cmm :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi