Skocz do zawartości
OKITOKI

MSI K7N2 - kontra - ASUS A7V8X - czy cos innego ???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, podaje temat jako ciekawostke, testowalem obydwie plyty:

MSI K7N2 na nForsie u mnie NIE DZIALALA !!!!! :(

Plyta podnosila sie raz na 20 podniesien - w dodatku jesli juz wstala to wariowala - pamieci w twinie chodzily na 200 MHz lub 233, innym razem 266, zadko na 400 MHz - ciekawostka - testowalem dwie plyty, zachowywaly sie identycznie - nawet nie chcialy wejsc do biosu. Pamiatki nie pasowaly ??? Oto ich spec. na nalepkach: PC3200U 30440-A1 / M368L3223DTM-CC4/256MB DDR PC3200 CL3, na kosciach: SAMSUNG 250 / K4H560838D-TCC4. Na identycznych kosciach sa robione KINGSTONY !!! Wyprowadzcie mnie z bledu jesli sie myle, ze sa to jakies badziewia !??

Zmienilem z polecenia "fachowca" na KT400 w wresji ASUS A7V8X - mialo byc stabilnie, swietnie, sprawdzony chipset itd.... Hmmm - dziala, wyniki jak w stopce, ale to chyba szczyt mozliwosci. Nie ma mozliwosci uzyskania FSB 200MHz - nie podnosi sie i juz. Maxymalnie uzyskalem 180 x 12,5 przy otwartej obudowie ok. 55*C wg Sandry. ASUS zaniza temperatury (najnowszy BIOS) do 40*C - PARANOJA 8O

Pytanie :?: Czy zmienic na ASUS A7N8X, czy bedzie sie podnosil tak jak MSI :?: :cry: czy Soltek, Epox - co do ch.... wybrac :?: - co by sie troche pobawic :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh po prostu trafiles na felerny egzemplarz MSI zdarza sie najlepszym. Nie wiem jakiego "fachowca" sluchales ale... jesli chodzi o A7V8X to asus dal ciala i to bardzo ostro. Mialem ta plyte przez dwa czy trzy tygodnie. Wcale nie bylo az tak stabilnie jakbym tego oczekiwal/oczekiwalem w biosie zanizal temp i to bardzo mocno (jak juz to zdazyles zauwazyc) sprawdzalem na kilku biosach na wszystkich to samo pono a7v8x nie lubia nolnejmowych zasilek ja mialem tego farta i moj asus przetrwal ale kilku osobom z forum padl po pierwszym starcie i dlugoby tak wymieniac. Moje zdanie jest takie wymien tego asusa na Abita NF7 jesli nie mozesz dostac to na Epoxa 8rda(+) albo po prostu na tego MSIka to naprawde swietne mobos

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do A7V8X mam juz tez kiepskie zdanie,

ale zasilek trafilem niezly - Q-TEC 400W - trzyma temp +/- 2%

MSI chetnie - znajomemu robilem na 845PE - chodzi jak zloto, dlatego sam zdecydowalem sie na MSI tyle ze na nForsie - i qpa - zmienialismy zasilacze, pamieci, procesory na dwoch plytach - objawy sie nie zmienialy, plyty nie wstawaly !!! - a procek, zasilka, pamiatki uzywam do tej pory (jak w stopce) - JAKI WIEC POWOD Z MSI ??? - chetnie bym do niej wrocil !?

Mam jednak (chyba) mozliwosc wymiany na ASUSA a7N8x lub solteka lub moze epoxa (w sklepie w ktorym kupowalem dotychczas) - co wiec ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie to zdecydowanie epox!!! Te Asusy nowe maja dwufazowe zasilanie co powoduje straszne przegrzewanie sie tranzystorkow a co za tym idzie czeste/czestsze palenie plyt :evil: sam stalem przed tym wyborem wybralem epoxa i nie zaluje :P :D

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...