Skocz do zawartości
::snoopy::

2 Dyski - Windoza I [brzydkie określenie na linuksa]

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 2 dyski. Osobno na jednym jest Windows XP. Na drugim Kubuntu Linux. Normalnie działam na Widozie ale czasem chcę podziałać na linuxie, a niechce mi się odłączać zasilania o dysku z WinXP. Linuxa instalowałem osobno, bez udziału hdd z WinXP.

Jak zrobić abym po włożeniu dysku (w kieszeni) z kubuntu wyświetliło mi menu wyboru systemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopisz odpowiednie linijki z Windows do Grub (bo chyba taki jest tam boot manager) lub dodaj Windows przy pomocy odpowiedniego narzędzia w systemie - nie pamiętam nazwy, ale jest gdzieś w menu.

Przy czym bootowanie w bios wtedy trzeba ustawić w pierwszej kolejności na dysk z Linuksem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopisz odpowiednie linijki z Windows do Grub (bo chyba taki jest tam boot manager) lub dodaj Windows przy pomocy odpowiedniego narzędzia w systemie - nie pamiętam nazwy, ale jest gdzieś w menu.

Przy czym bootowanie w bios wtedy trzeba ustawić w pierwszej kolejności na dysk z Linuksem.

Jakie linijki (z boot.ini) i do jakiego pliku w linuxie ? :wink:

No i tak: Wystarczy że zmienię botowanie w biosie i odpalam ten system który chcę, ale trochę to uciążliwe tak za każdym razem, więc chcę dodać do GRUB'a możliwośc odpalenia XP'ka. W necie narazie nie znalazłem jak wyświetlić boot menu na mojej płycie. Poszukam w manualu. (Epox 8RDA3I)

Edytowane przez ::snoopy::

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Instalowałem tak jak podane było w tym linku. Ale nie trybi :? Coś nie tak z grupami, rootem mam ale nie rozumiem o co chodzi. Tutaj fragment z konsoli:

"...

Czy chcesz kontynuować [T/n]? T

UWAGA: Następujące pakiety nie mogą zostać zweryfikowane!

kadu-common kadu

Zainstalować te pakiety bez weryfikacji [t/N]? t

Pob: 1 http://ppa.launchpad.net hardy/main kadu-common 0.6.0.1-0ubuntu1~ppa2 [688kB]

Pob: 2 http://ppa.launchpad.net hardy/main kadu 0.6.0.1-0ubuntu1~ppa2 [1234kB]

Pobrano 1922kB w 6s (293kB/s)

dpkg: syntax error: unknown group `root' in statoverride file

E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (2)

root@em-desktop:/home/em# "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi