::snoopy:: Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 Mam 2 dyski. Osobno na jednym jest Windows XP. Na drugim Kubuntu Linux. Normalnie działam na Widozie ale czasem chcę podziałać na linuxie, a niechce mi się odłączać zasilania o dysku z WinXP. Linuxa instalowałem osobno, bez udziału hdd z WinXP. Jak zrobić abym po włożeniu dysku (w kieszeni) z kubuntu wyświetliło mi menu wyboru systemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 Dopisz odpowiednie linijki z Windows do Grub (bo chyba taki jest tam boot manager) lub dodaj Windows przy pomocy odpowiedniego narzędzia w systemie - nie pamiętam nazwy, ale jest gdzieś w menu. Przy czym bootowanie w bios wtedy trzeba ustawić w pierwszej kolejności na dysk z Linuksem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 Wiekszosc biosów płyt głównych ma funkcję boot menu i wystarczy wcisniecie odpowiedniego Fx zeby wybrac dysk z którego ma bootowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 27 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2008 (edytowane) Dopisz odpowiednie linijki z Windows do Grub (bo chyba taki jest tam boot manager) lub dodaj Windows przy pomocy odpowiedniego narzędzia w systemie - nie pamiętam nazwy, ale jest gdzieś w menu. Przy czym bootowanie w bios wtedy trzeba ustawić w pierwszej kolejności na dysk z Linuksem. Jakie linijki (z boot.ini) i do jakiego pliku w linuxie ? :wink: No i tak: Wystarczy że zmienię botowanie w biosie i odpalam ten system który chcę, ale trochę to uciążliwe tak za każdym razem, więc chcę dodać do GRUB'a możliwośc odpalenia XP'ka. W necie narazie nie znalazłem jak wyświetlić boot menu na mojej płycie. Poszukam w manualu. (Epox 8RDA3I) Edytowane 27 Maja 2008 przez ::snoopy:: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 27 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2008 http://www.gentoo.org/doc/pl/handbook/hand...ap=10#doc_chap2 Boot menu zwykle podpięte jest pod F8 lub F11/F12. Wyłącz logo producenta w biosie i wtedy podczas startu kompa na ekranie będzie na gole napis "Press Fx to boot menu" albo jakoś podobnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven18 Opublikowano 27 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2008 musisz wyedytować plik menu.lst Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 Mam problem z instalacją programów. (Kadu i XMMS) Próbując w Dodaj/Usu ń Programy jak też z Adepta wyświetla mi taki komunikat: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 31 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2008 Kadu powinno śmigać. Natomiast XMMS nie jest wspierany już. Wybierz Audacious - to jest praktycznie ten sam odtwarzacz. Spróbuj tak: http://www.kadu.net/w/Pobierz:Ubuntu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 1 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2008 Instalowałem tak jak podane było w tym linku. Ale nie trybi :? Coś nie tak z grupami, rootem mam ale nie rozumiem o co chodzi. Tutaj fragment z konsoli: "... Czy chcesz kontynuować [T/n]? T UWAGA: Następujące pakiety nie mogą zostać zweryfikowane! kadu-common kadu Zainstalować te pakiety bez weryfikacji [t/N]? t Pob: 1 http://ppa.launchpad.net hardy/main kadu-common 0.6.0.1-0ubuntu1~ppa2 [688kB] Pob: 2 http://ppa.launchpad.net hardy/main kadu 0.6.0.1-0ubuntu1~ppa2 [1234kB] Pobrano 1922kB w 6s (293kB/s) dpkg: syntax error: unknown group `root' in statoverride file E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (2) root@em-desktop:/home/em# " Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 A zalogowany jesteś na root'a? Po co? Sudo załatwia sprawę. Instaluj ze zwykłego konta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2008 A czy jest jakaś różnica między instalowaniem z poziomu root a poprzedzeniem polecania komendą sudo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 8600GT Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2008 sudo to tak jakby admin... więc różnicy niema, tylko trzeba każdą komendą poprzedzać "sudo" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...