OKITOKI Opublikowano 28 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2003 Witam ponownie - PORA NA PODSUMOWANIE !!! Po pierwsze DZIĘKI za tyyylee postow 8O :lol: Po drugie... - zaczne od poczatku: Od 3-ch tygodni bawie sie w o/c, jeszcze nie chce wchodzic w WC, wiec mialem dylemat - jaki cooler. Na gieldzie w wawie - kazdy sprzedawca zachwalal swoj towar... Chcialem cicho, wiec wybralem jakiegos ARCTIC COOLERA (duzego) z automatycznya regulacja obrotow (80zl)- szybko go wymienilem, bo grzal proca (bez podkrecania) do 60*C i wtedy wchodzil w obroty (tak ustawiony termistor). Wcisnieto mi SPIRA Whisper Rock III (40zl) - bylo cicho i chlodniej, ale to mnie jeszcze nie zadawalalo, wiec zakupilem ZALMANA 6000 (opisalem w pierwszym poscie) - w silent grzal, na fulla byl glosniejszy od SPIRA III, trzymal taka sama temperature. Niniejszym OBALILEM mit Zalmana - do o/c SIE NIE NADAJE !!! W koncu uruchomilem ten temat - nawet sie przyjal :wink: Na podstawie Waszych wypowiedzi (> 60 postow) - zakupilem jeszcze: SPIRA Falcon Rock II (55zl) i uwaga: COOLER MASTERA HAC-V81 (80zl) WYNIKI (procek jak w stopce - OBUDOWA ZAMKNIETA): SPIRE FR II (2500rpm): ASUS: 34*C, SpeedFun: 52*C i 57*C (stress po 3DM2001SE) - CISZA - NIE SLYCHAC !!!!! CM HAC-V81 (2700rpm): ASUS: 36*C, SpeedFun: 56*C i 62*C (stress po 3DM2001SE) - SLYSZALNIE GLOSNIEJ !!!!! CM HAC-V81 (4900rpm): ASUS: 31*C, SpeedFun: 49*C i 54*C (stress po 3DM2001SE) - ZAJEB.... GLOSNO !!!!! i tylko 3*C mniej niz SPIRE FR II UWAGA: przy otwartej obudowie temperatury spadaja o ok. 6-8*C No to narazie FalckonRockII prowadzi :D MOJ TYP TO: SPIRE FALCON ROCK II (po przetestowaniu 5-ciu wiatraków w tych samych warunkach !!!) * dla tych, ktorym nie przeszkadza glosnosc polecam jednak COOLER MASTER HAC-V81 - w koncu troche wydajniejszy :wink: ** po doprowadzeniu powietrza bezposrednio z zewnatrz SPIRE osiagnie temp. <50*C, COOLERMASTER <od Spire o 3-5*C, a ze bedzie buczal ......... :wink: *** jw. wdroze i podam wyniki, ale juz tylko ... SPIRE :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OKITOKI Opublikowano 28 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2003 Piszcie - jakich modeli uzywacie i jakie temperatury przy jakim O/C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 28 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2003 Co do tego zalmana to widocznie masz słabe "wiatry" w budzie :? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pzi Opublikowano 28 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2003 Spire Falcon Rock II (2500rpm) - temperatura ok. 41 stopni przy normalnej pracy w xp, spada do ok. 34 przy wlaczonym cpuidle :D obudowa zamknieta, kable IDE skrecone i w rurkach, zadnych dodatkowych wiatrakow, tempertaura w pokoju ok 20 stopni a jako ciekawostke: zasilacz mam jakis badziewny noname 250W i przez tydzien spokojnie uciagnal radka 9700 i mojego athlonka (wtedy sie zaczalem zastanawiac o co chodzi wszystkim, ktorzy koniecznie musza miec zasilacz chiefteca 350W zeby spokojnie wlaczyc komputer) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 Co do tego zalmana to widocznie masz słabe "wiatry" w budzie :? :) jak na big tower 2 wentylki na niskich obrotach to duzo za malo. O co chodzi Ci w temacie? o porownanie tych dwoch coolerow? czy o inne propozycje? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OKITOKI Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 Mysle, ze warto bysmy wpisywali swoje konfiguracje coolerow i ich wyniki - ulatwi to wybor wiatraka innym, takze mnie - bo nie jestem zadowolony ze swojego chlodzenia ;) Bedzie mozna porownac i wytypowac jakies dobre wentyle. Skladajcie swoje propozycje innych coolerow i podajcie swoje osiagi chlodzenia :) - jesli mozna oczywiscie ;) Moze ktos ma np. doswiadczenie z coolerami, chlodzonymi freonem ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 Titan TTC-D5TB w iddle okolo 45*C w stress okolo 50*C na tym co ponizej :D koszt wentyla 30 pln Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 ja na spire BigRock 5T060B1H3R on ma 4500rpm-4400rpm i na antku 1700XP JIUHB 0303@ 2200XP(wiecej plyta nie pozwala:[) mam np. jak siedze na necie i slucham muzy to mam 39C a w grach dochodzi do 42-43C, a buda to mala o p3 budka poniewaz duza w modernizacji i jest wentylowana jednym wentylem PANAFLO 5000rpm + regulator made kumpel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 ja na spire BigRock 5T060B1H3R on ma 4500rpm-4400rpm i na antku 1700XP JIUHB 0303@ 2200XP(wiecej plyta nie pozwala:[) mam np. jak siedze na necie i slucham muzy to mam 39C a w grach dochodzi do 42-43C, a buda to mala o p3 budka poniewaz duza w modernizacji i jest wentylowana jednym wentylem PANAFLO 5000rpm + regulator made kumpel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opolin Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 a ja mam 50-54 stopnie przy otwartej obudowie na boxowym collermasterze silent :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 Spire Falcon Rock II (2500rpm) - temperatura ok. 41 stopni przy normalnej pracy w xp, spada do ok. 34 przy wlaczonym cpuidle :D Tez mam tego coolera i potwierdzam wynik przy procu na 2100MHz nie przekroczylem 40 stopni (zamknieta obudowa). W stosunku wydajnosc/cisza/cena biorac pod uwage AC ten cooler rzadzi. Dal porownania w domu mam Volcano9 ktroy potrzebuje kolo 3600rpm zeby dorownac Spire. A halasuje dwa razy bardziej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernieball Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 TITAN TTC-D5T 1700+@2600+ w idle temp ok 45* stress 52-54* obudowa zamknieta i dodatkowy wentyl z tylu. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Druss Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 Ja mam to co w podpisie, po calonocnym dzialaniu mam temperature teraz 44 stopnie na tym volcano 6cu , koszt wiatraka to okolo 72zl, w stresie dochodzi do 50-51. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 Chłopaki piszcie więcej szczegułów !Czy buda zamknięta, temp w pokoju itp..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 ... Niniejszym OBALAM MIT ZALMANA ... czyli co w trybie SILENT byl glosniejszy od Spire - nie wierze :!: niema zadnych mitow o Zalmanie - on nie jest najwydajnieszy on jest bardzo cichy (w trybie SILENT) zreszta juz bylo o tym na odpowiednicm forum CHLODZENIE ze ten AluCu nie nadaje sie do @ :!: PS jak masz mozliwosc to pozycz od kogos Spire FalconRock/FalconRockII i potestuj bo jestem ciekawy jak na temp. wplywa ta miedziana wstawka - jakbys to robil to zeby testy byly wiarygodne to zakladaj ten sam wentylator na oba radiatory :!: oczywiscie chodzi o porownanie wynikow z Whisper Rock III Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_jaro_ Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 Jamicon 730 (miedziany) przy full load 42 stopni idle 37-38 stopni procek na 2200 1,8v przy wc mam: full load 37 stopni idle 33-34 stopni Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OKITOKI Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 Chłopaki piszcie więcej szczegułów !Czy buda zamknięta, temp w pokoju itp.....Bravo FumFel - wreszcie "zalapalo" - a myslalem, ze plame dalem w tem temacie ;) szczegoly, szczegoly, jeszcze raz szcz...... obudowa, ile dodatkowych wentyli, proc, o/c, pamiatki, grafa, CICHO czy GLOSNO, itd.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 Benek jak chcesz to ci pozycze tego FalckonRockaII. To naprawde fajny cooler. Ostro go u mnie zagluszaly 80mm wentyle puszczone na 7V. A nagrywara to juz wogole :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 spox :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OKITOKI Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 dla Benka: Zalman w trybie silent - przegrzewal, na full byl za glosny :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 Ja w budzie mam 2x80mm wentyle Thermaltake. Chodza normalnie na 7V albo na 12V(ale wtedy wymiata mi karty z kompa :D ) Temperatura w pokoju kolo 24stopni. Temperatura w budzie 28stopni. Wentyl na grafie glosny (zmieniam na BlueOrba). Cos jeszcze???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 Benek jak chcesz to ci pozycze tego FalckonRockaII. To naprawde fajny cooler. Ostro go u mnie zagluszaly 80mm wentyle puszczone na 7V. A nagrywara to juz wogole :Dtak zeby sie nim pobawic to nie trzeba bo sie bawilem :) chodzi o to zeby porownac w identycznych warunkach FalconRock II i Whisper Rock III - bo zauwaz ze maja prawie identyczne radiatory tylko roznia sie ta wstawka miedziana i cena i wlasnie chodzi o to czy warto placic ta wyzsza cene za ta wstawke a jak juz komus chcesz pozyczac to pogadaj z OKITOKI bo jak widze jest tez z Wa-wy i ma Whisper Rock III dla Benka: Zalman w trybie silent - przegrzewal, na full byl za glosny :(dlatego napisalem ze nie nadaje sie do @ :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 Mysle ze maja podobne osiagi. Ale podoba mi sie wykonanie tego Spire. Wydaje mi ze roznicy bedzie okolo 2-3 stopni. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amoniak Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 Miałem Zalmana 6000 AlCu :? - cichy ale nie wydajny :? Miałem TT Volcano 7 (bez plusa) głośny jak odkurzacz :( ale bardzo wydajny :D :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 A spire sa ciche i wydajne i co najwazniejsze dla wielu TANIE :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
case Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 HCC-002 , niezla suszarka , sprzedalem bo nie dalo sie wytrzymac . dosyc wydajny spire whisper Rock i falcon rock - super wiatraczki , ciche i wydajne teraz taki mam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 Stare dobre Volcano7 + fanmate (3000rpm) Wentylator lekko szumi ale nie przeszkadza. Obudowa otwarta z boku, bez dodatkowych wiatrakow. Temperaturka 35stopni w windowsie w grach do 41stopni Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 A moze by dodac ty jakas ankiete. Widze ze narazie Spire ma wielu zwolennikow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 CoolerMaster HHC-L61 (kiedyś SILENT ;) ) 7000 rpm Big tower, Athlon 1700XP+ @2,2GHz, buda koło grzejnika, na razie zero wentylacji, temp. w pokoju ok. 22,5 stopnia IDLE 45-46, STRESS 54 :!: ALE... To tymczasowo. Wcześniej takie same warunki, ale mała obudowa z wentylem wyciągającym i temp. IDLE koło 36 a STRESS max 44. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jordi23 Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 ja mam jakiegos titana nazywaja go grill, jest duzy i ma kratke metalowa nad wiatrakiem kreci sie 2800obr , w miare cichy i naprawde ladnie chlodzi w windowsie na podkreconym procku (1700+ @ 2600+ ) w normalnej pracy 37stp jak gram 41stp obudowa otwarta feel V modcoma Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...