Skocz do zawartości
Mane

Chłodzenie Obudowy Lbx

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam chłodzenia do obudowy Chiefteca LBX.

1 x 120 na tyl i 2x92 na bok (chyba 2 wystarcza :) chociaz jest miejsce na 3, w budzie beda 2 dyski HDD).

Zastanawialem sie na wentylatorami Arctic, bo tanie :) niektorzy narzekaja na cisze, ale nie jestem jakims maniakiem w starej budzie mam z tylu 92 Arctica jeszcze ze starej serii i nie przeszkadza mi jego halas (komp chodzi 24/7). Plyta glowna (DFI jak w sygnaturce) ma mozliwosc regulacji tylko jednego wentylatora wiec pewnie ustawie regulacje dla 120 (wersja PWM 400 - 1500, wersja bez regulacji 1000). I teraz pytanie 120 PWM a te 2 pozostale, jesli nie ma mozliwosci regulowania predkosci to ktore 92 brac, sa 2 wersje 1500 i 2000 obr (PWM 600-2000).

A moze jednak moja koncepcja co do wentylatorow i ich predkosci :) jest do bani. Moze lepiej zainteresowac sie jakimis innymi w podobnej niewygurowanej cenie.

Z gory dzieki za wszelkie sugestie.

Edytowane przez Mane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wez wersje 2000 tych 92, kup 3 szt nie 2 i pusc na 5V, ja tak mialem jakis czas, sa wystarczajaco wydajne. Jak odpowiednio rozlozysz dyski to w sumie i 1 szt Ci wystarczy i tez bedzie spoko.

W kazdym badz razie ja proponuje 3 szt puszczone na 5V, do tego skoro pewnie to beda wentylatorki wciagajace powietrze skusil bym sie na dorobienie czegos jako filtra przeciwkurzowego, jest wiele patentow, ja uzylem jakiegos materialu dobrze przewiewnego, z ktorego podobno filtry do odkurzaczy sie robi. Przy 3 szt na 5V i filtrze, ktory troche zmniejszy przelot powinno byc dosc wydajnie i cicho (jak na AC).

Teraz zastaplem je Acutake 92, jest ciszej, ale tempy na dyskach gorsze, niestety to nie ta wydajnosc co AC, tak ze ja bym przy AC zostal (na 5V nie polecam Acutake, jak nie masz regulatora to raczej mozna odpuscic, no chyba ze na 12V, tez beda do zniesienia skoro z tylu planujesz arctica 120 i nie jestes maniakiem ciszy).

Acutake, przynajmniej u mnie w porownaniu do AC (mialem 120 + 3x92 i tych i tych) sa tak mniej wiecej 2 krotnie slabsze, wprawdzie sporo cichsze na 12V, za to przy mozliwosci sterowania predkoscia polecal bym AC (kiedy trzeba cicho beda cicho, kiedy wydajnie bedzie wydajnie :) ). Natomiast niewatpliwa zaleta Acutake jest lozysko, przynajmniej w moim przypadku wydawalo mi sie ze nie wpada w jakies dziwne wibracje i nieco mniej je slychac.

To oczywiscie moja subiektywna opinia. Musze przyznac ze AC pracowaly juz troche w obudowie, a Acutake wstawilem nowe, wiec moim porownaniem nie radze do konca sie sugerowac, lepiej poczekac na opinie innych osob.

Rozumiem ze skoro priorytetem nie jest cisza to co takiego? Jak na razie mozna by wywnioskowac ze cena, ale oprocz tego wydajnosc tez? Jakie masz w tej chwili temperaturki w obudowie? Rozumiem ze jak narazie nie masz zadnych wentylatorkow w budzie (oprocz tych na grafie, BOX-ie od CPU i zasilce)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej chwili caly sprzet mam jeszcze w starej obudowie, jakiejsc padace tracerta. Zgadza sie wentylatory to GPU CPU zasilacz oraz jeden 92 (AC Pro T) pod zasilaczem :) Czekam na maskownice do DFI, kumpilem mobo na allegro i pech chcial ze sprzedawca sprzedal tez obudowe z moja maskownica :D Dopiero wtedy bede wszystko skladal. Priorytetem jest wydajnosc i w miare cisza ale bez przesady. Jak juz pisalem mam teraz 92 AC starej wersji Pro T i jak dla mnie jest OK a wentylator chodzi juz ponad rok 24/7. Jak je puscic zeby chodzily na 5V ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprosciej >>tym<<. Masz tam 2 wtyczki 12V i 2x 5V. Zawsze mozesz polutowac kabelki i dokupic tylko wtyk 3-pin za 0,5pln w jakimkolwiek sklepie z elektronika powinno byc ok. Ja zwykle sam lutuje, jako ze nigdy do konca nie odpowiadaja mi fabryczne rozwiazania (ilosc wtyczek i dlugosc kabli), do tego taniej wychodzi. Zreszta 2xAC 92 mm na 5V tez wystarczy, wiec mial bys problem z glowy. nie wiem jak sie sprawuja te z PWM i jak beda na tym dzialac na 5V, te stare 92 Pro cos tam dzialaja dosc fajnie (a raczej dzialaly)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za podpowiedz, w miedzy czasie natknąłem się w necie na taki multikonektor. A co do PWM i 5V to nie będzie działać, potrzebuje min. 7V (dochodzi spadek 1.5V na tranzystorze).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi