Skocz do zawartości
pan satyros

Zestaw Komputerowy Do Gier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastanawiam się nad kupnem komputera z tej aukcji. Z tego co widzę, komponenty ma dosyć dobre, myślałem jednak nad złożeniem go samodzielnie. Po obliczeniu, wyszło mi, że składanie będzie kosztowało ok 1500 zł, więc tyle samo co ten zestaw. Wcześniej zastanawiałem się nad zestawem z kartą GeForce 8600GT, ale w testach słabo wypada w porównaniu z Radeonem HD 3850, który jest w wyżej podanym komputerze.

Proszę o rady w związku z zakupem, czy opłaca się kupować ten zestaw za taką cene, czy może lepiej złożyć, co ewentualnie wymienić, dodać, usunąc etc.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie gotowe zestawy to jednak nie to.

1. Płyta główna - za cenę tej można kupić lepszą, bardzo podobną zewnętrznie z chipsetem amd 690g. Np. GA-MA69G-S3H. Ma lepszy dźwięk, pozwala bawić się napięciem. Z tego co przeczytałem tu ta z zestawu nie ma możliwości podbicia napięcia.

2. Ram - nie wiem, czy w tym zestawie jest jedna kostaka? Lepiej kupić 2 takie same, lub gotowy zestaw 2 x 1 GB. Np. Coś takiego.

3 Zasilacz - ten jest przykry. Mam i-boxa w starym kompie, tylko czekam aż odejdzie. Lepiej coś z polecanych zestawów np. ModeCom MC350.

4 Karta graficzna - Za cenę 3850 jest wydajniejsza grafika od nVidii - 9600gt. Np Galaxy GeForce 9600GT CoolerMaster Exclusive 512MB DDRIII .

5 Obudowa całkiem fajnie na zdjęciu, bałbym się, że jednak jest trochę lipnie wykonana.

Za tą cenę można coś na Intela procesorze złożyć w stylu e2160+gigabyte p31 ds3l, reszta ta sama.

Pod rozwagę

/Edit: literówki

Edytowane przez hugo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi o zestawy omawiane na forum. Np Tutaj jest omawiany zestaw do 1700zł. Z ceny można zejść kupując słabszego procka (E7200) i tańszą zasiłke np Chieftec 400W i już cena jest w okolicy 1500zł.

Za taką kase AMD nic ciekawego niestety nie oferuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za porady.

Znalazłem aukcje tego samego sprzedawcy, ten sam zestaw, różni się procesorem - Core 2 Duo E4600 na płycie GIGABYTE GA-945GZM-S2 Intel 945GZ Socket 775, jest droższy o 120 zł

Czy różnica wydajności będzie zauważalnie większa od zestawu z AMD ?

Edytowane przez pan satyros

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ani płyta na 945 ani ten radek wydajne nie są.

8800GT Ino3D 479zł

2x2GB OCZ 235zł

WD 500GB AAKS 225zł

Chieftec 400W 135zł

P31-DS3L 185zł

E2160 159zł

CM Elite 331 149zł

Razem wyjdzie 1567zł

Jak za dużo to RAM weź 2x1GB i masz niezły zestaw do gier. Wynalazki z allegro odpuść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi