Bartolghnet Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 Witam spolecznosc forum, chyba z 3-4 lata mnie tu nie bylo :) Moj problem... Zostawilem lapka w domu na okres jakis 2 tygodni. Po 2 tyg. wrocilem i niestety moj laptop sie nie uruchamia. Laptop w czasie mojej nieobecnosci byl nieuzywany. Nie byl na sloncu, i nie dzialaly na niego zadne niskie czy wysokie temperatury. Gdy wsadzam wtyczke od ladowarki do gniazda w laptopie, zapalaja sie na 0,2 sekundy 3 diody - 1 ze znaczkiem baterii, 2 ze znaczkiem w stylu litery V (dokladnie cos takiego -> -v- , i 3-cia w stylu odwroconej litery z o 45 stopni w lewo. Laptopa nie da sie uruchomic. Bateria jest sprawna bo trzyma z 30-50 minut. Co moze byc usterka ? Nakrecilem rowniez filmik. Jezeli bedzie potrzebny moge przeslac. Pozdr. Bartek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burns Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 skąd wiesz, że bateria jest jeszcze sprawna? masz więcej takich laptopów :lol2: kilka razy spotkałem się w IBMach z czymś takim, że padnięta/zleżała bateria powodowała niemożliwość włączenia notebooka wyjmij ją i daj znać co i jak jak nie pomoże prawdopodobnie głębsza usterka płyty gł. - cóż - jak to mówią - narząd nieużywany zanika :razz: również proponuję zmierzyć napięcie na wyjściu zasilacza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolghnet Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 (edytowane) poszukam jakiegos voltomierza i dam znaka :) podlaczylem wentylatorek od kompa do baterii i lipa. Nie kreci sie. Zobacze pozniej na woltomierzu u kumpla (jak bedzie) ile daje napiecia bateryja. Pozdrawiam i czekam na posty. Edytowane 26 Maja 2008 przez Bartolghnet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolghnet Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 ok, sprawdzone woltomierzem. Zasilacz daje prad - 16,7V czyli ok W baterii sa tak jakby styki - 4 z biegunem ujemnym, 1 z biegunem dodatnik. Sprawdzalem dotykajac roznych minusow, na jednym lub dwoch stykach nie pokazywalo napecia. Na pozostalych po 4,6V Pozdr. Bartek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShDe Opublikowano 27 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2008 sproboj uruchomic kompa bez baterii... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolghnet Opublikowano 27 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2008 dalej to samo... plyta glowna na allegro gdzies 20zl kosztuje, wiec jak cos to taka zakupie. Bateria nie wydaje mi sie zeby ott tak sie uszkodzila. Trzymala z 30 a nawet przy pracy w tekscie 50minut, takze zeby wogole nie dawala znaku zycia, ba i nawet na zasilaczu.... Mysle ze plyta. :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...