Skocz do zawartości
Kit44

Jak Sprawdzic Proca Czy Jest Ok?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam troszkę lamerskie pytanie :oops:

Kupiłem proca przez allegro i jak przyjdzie to chciałbym sprawdzić czy na pewno jest ok. Chodzi mi głównie o stabilność i czy rdzeń nie jest ukruszony.

Macie może jakieś zdjęcia żeby poznać kiedy rdzeń jest ukruszony bo na razie (na szczescie) nie miałem z takimi do czynienia.

Druga sprawa to taka czym i jak go przetestować żeby sprawdzić jego stabilność? Prime95? Czy jakiś inny program? I jak długo? Na noc raczej nie będę go zostawiał włączonego (te parę wiatraków w obudowie jest troszkę głośne (naprawdę :rolleyes: )).

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam troszkę lamerskie pytanie :oops:

Kupiłem proca przez allegro i jak przyjdzie to chciałbym sprawdzić czy na pewno jest ok. Chodzi mi głównie o stabilność i czy rdzeń nie jest ukruszony.

Macie może jakieś zdjęcia żeby poznać kiedy rdzeń jest ukruszony bo na razie (na szczescie) nie miałem z takimi do czynienia.

Druga sprawa to taka czym i jak go przetestować żeby sprawdzić jego stabilność? Prime95? Czy jakiś inny program? I jak długo? Na noc raczej nie będę go zostawiał włączonego (te parę wiatraków w obudowie jest troszkę głośne (naprawdę :rolleyes: )).

Pozdrawiam.

Wpisz sobie w google nazwe tego proca, wejdz na obrazki i zobaczysz, jak wyglada 'zdrowy' rdzen. Co do stabilnosci to prime2004 dla 1-rdzeniowcow i orthos dla 2. Poza tym podzialaj na nim troche, aplikacje, operacje itp. i zobaczysz, czy jest stabilny.

Edytowane przez ath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tego jak wygląda zdrowy to wiem. tylko że ten co ja mam teraz jest idealny.

Zreszta jak bede miał proca i ew. jakies watpliwosci to wrzuce zdjęcie.

A w prime to mniej wiecej po jakim czasie juz jest praktycznie pewnosc ze wszystko jest ok?

Edytowane przez Kit44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest lekko ukruszony

btw slabo oplacalny ten "upgrade" procka

słabo opłacalny dlaczego, zmieniłem z semprona 2500+ własnie na tego athlona 3000+ (liczyłem na pare klatek w TDU), teraz pisze jeszcze z 2500+, bo nie wiem czy zakładac go czy odrazu reklamowac zeby poźniej nie było ze to ja ukruszyłem czy cos ;/

Czy to że lekko ukruszony bedzie wpływało na jego prace?

Jeśli tak to przerabiał ktos już reklamacje na allegro?

jupijupi -> no mi własnie sie nie podoba prawy/dół, co do niego mam podejrzenie. Co do zdjecia wcisnij lupe w prawym rogu nad zdjeciem (10mPix) i poczekaj chwile moze sie ładowac zalezy od łacza ( jak nie to powinien byc link pobierz zdjecie z prawej strony)

Edytowane przez Kit44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słabo opłacalny dlaczego, zmieniłem z semprona 2500+ własnie na tego athlona 3000+

zmiena z 1750 na 2166mhz przy tej same megistrali to niewielki przyrost. Wieksza wydajnosc zyskalbys zmieniajac jedna opcje w biosie na tym sempronie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmiena z 1750 na 2166mhz przy tej same megistrali to niewielki przyrost. Wieksza wydajnosc zyskalbys zmieniajac jedna opcje w biosie na tym sempronie :)

Z semprona wycisnałem ostatnie soki - smiga na 200mhz fzb synchro z ram na dualddr - wiecej sie nie da :(

Liczyłem ze tego tez puszcze na 200 i bedzie ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...