Skocz do zawartości
KRISTERS

Gigabyte Vs Abit

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Mam dylemat i muszę sie zwrócić do Was o porade.

Mianowicie mam zamiar zmienić platforme na Intel i zastanawiam się między dwoma płytami:

Gigabyte GA-P31-DS3L czy Abit IP35-E

cena za jaką mam P31 to 180zł a za Abita kolo 240.

I tu pytanie czy warto dorzucić do Abita i czy występują w nim przy nowych biosach te podwójne starty zawsze czy tylko wtedy gdy zmienimy coś w Biosie??

Bo koleś który składa kompy proponuje mi abita i mówi że właśnie podwójny start występuje tylko jak zmieni się parametry w biosie. I kiedyś czytałem że niby ma ona problemy z odpaleniem przy niskich temperaturach a on mówi że jak trzymał takie kiedyś w temp 5stopni to smigały i nie było żadnych problemów. Z kolei mówi że chipset P31 jest sporo gorszy niż P35 no i teraz to sam nie wiem czy dołożyć te 50zl do Abita.

Poradźcie :D Bo ten podwójny start to by mnie chyba za bardzo denerwował jak zawsze sie tak włączałby. To jak update biosu eliminuje go ? jak to jest?

z góry dzięki za odpowiedzi

ooo i będe na płycie którą kupie kręcił e2160 i myśle że chciałbym do tych 2x512MB pamięci kupić 2x1 a słyszałem że są problemy za P31 z tym a na tym Abicie jak jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie!

Mam dylemat i muszę sie zwrócić do Was o porade.

Mianowicie mam zamiar zmienić platforme na Intel i zastanawiam się między dwoma płytami:

Gigabyte GA-P31-DS3L czy Abit IP35-E

cena za jaką mam P31 to 180zł a za Abita kolo 240.

I tu pytanie czy warto dorzucić do Abita i czy występują w nim przy nowych biosach te podwójne starty zawsze czy tylko wtedy gdy zmienimy coś w Biosie??

Bo koleś który składa kompy proponuje mi abita i mówi że właśnie podwójny start występuje tylko jak zmieni się parametry w biosie. I kiedyś czytałem że niby ma ona problemy z odpaleniem przy niskich temperaturach a on mówi że jak trzymał takie kiedyś w temp 5stopni to smigały i nie było żadnych problemów. Z kolei mówi że chipset P31 jest sporo gorszy niż P35 no i teraz to sam nie wiem czy dołożyć te 50zl do Abita.

Poradźcie icon_biggrin3.gif Bo ten podwójny start to by mnie chyba za bardzo denerwował jak zawsze sie tak włączałby. To jak update biosu eliminuje go ? jak to jest?

z góry dzięki za odpowiedzi

ooo i będe na płycie którą kupie kręcił e2160 i myśle że chciałbym do tych 2x512MB pamięci kupić 2x1 a słyszałem że są problemy za P31 z tym a na tym Abicie jak jest?

Szczerze mówiąc każda z tych płyt ma jakieś wady bo..Abit lubi mieć jednak problemy z zimnem...to jego jedyna poważna wada...których Gigabyt ma trochę więcej..np gubi ustawienia biosu czy, brak współpracy z 4x1GB itd...a jak wgrasz odpowiedni bios do Abita to Dual boota nie powinno być ;] W sumie brałbym Abita raczej :wink: Co nie zmienia faktu że do OC E2160 Gigabyte wystarcza spokojnie ;]

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz chyba jednak wezme Gigabyta bo to jest spoko płyta tylko właśnie ma ten problem że nie obsługuje 4 dwustronnych pamięci ale za cene 180zł to i tak malo wad a na pewno przeważają zalety a do niej przewiduje tylko e2160 więc starczy spokojnie do max kręcenia tego procka, a i tak nowe procki intela będą na innej podstawce więc nie oplaca mi się dorzucać do lepszej. A z tym procem to i tak po co 4GB Ramu :D

O tylko upewnijcie mnie czy chodza wam goodramy 667 na tej płytce? bo mam zamiar narazie je sobie zostawić i trochę pokręcić :D ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi