master- Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 Witam, posiadajac radiowke i chcac rozdzielic internet na 2 komputer musialem kupic 2 urzadzenia. Wybralem firme TP LINK tak jak w temacie. Polaczylem je w nastepujacy sposob: antena---wr543g-----UTP------WA501G ((((*)))) komp 2 a komp 1 jest polaczony z wr543g za pomoca drugiego kabla UTP. Problem polega na tym, ze mialem juz wszystko pieknie poustawiane, a net jak i LAN byl na obu kompach. W pewnym momencie po zresetowaniu kompa 2 rozlaczylo go z netem i juz nie moglem spowrotem polaczyc. Pomimo iz wykrywalo LAN (siec TP LINK czyli ta utworzona przeze mnie) nie moglem polaczyc sie z WAN czyli internetem. Myslalem, ze powodem moze byc stara karta sieciowa wiec przelozylem z nowego kompa, (nr 1) nowa karte do starego kompa. Oczywiscie nie pomoglo, a co wiecej gdy mam tam wlaczone polaczenie bezprzewodowe rozrywa mi neta na kompie nr 1. Gdy tylko wylacze to polaczenie albo wyjme antenke z karty w pc nr 2 net na pc nr 1 hula jak z nut. Co doradzacie ? Jakies sugestie ? Na jednym z for powiedziano mi, ze to konflikt adresow IP ale nic poza tym. Nie wiem co z tym robic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodin Opublikowano 27 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2008 w jakim trybie masz 543g; powinien być wisp, czy masz włączony dhcp na tym 543g z tego opisu rozumiem że nie możesz ise połaczyć po wlanie do ap którym jest 501g; czy one aby nie pracują na takich samych kanałach? (tzn oba apeki) bo jeżeli tak to nic dziwnego że radio mogło nie działać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master- Opublikowano 27 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2008 543G jes ustawiony na wisp Tak mam wlaczony DHCP na 543g Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodin Opublikowano 27 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2008 a kabel sieciowy wpięty napewno do potów lan czy wan? pomimo że piszą że w wisp wszystkie 5 portów działa jak swith jednak nie jest to prawdą i musi być wpięty w port lan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master- Opublikowano 27 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2008 Jest w lan toc kiedy wisp jest wlaczony port wan jest wylaczony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...