Skocz do zawartości
The Player

Jaki Monitor Panoramiczny Lcd?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zastanawiam się od jakiegoś czasu nad zakupem porządnego monitora LCD, co za tym idzie przesiadki z wysłużonego CRTka Sony.

Czego wymagam?

-monitor musi być panoramiczny (16:10).

-matryca, raczej kierowałbym się w stronę S-PVA lub S-IPS, ale to są moje subiektywne odczucia i mogę się mylić (ale z TNki po tym co się naczytałem raczej rezygnuje ;)).

-wielkość, optowałbym 24”, jednak jakby się „trafiła” bardzo dobra 22” to nie pogardzę. Niżej nie mam zamiaru schodzić, a coś powyżej 24 cali pewnie kosztuje fortunę (a mogę przeznaczyć na monitor jakieś 3000 PLN), jeśli mówimy o dobrym sprzęcie.

-niewątpliwym plusem byłoby to, że monitor posiada dużą liczbę złącz (HDMI itp.), wyposażony jest w HDCP i ma czytniki kart oraz huby USB

-funkcja pivot, nie musi być musowo jednak byłaby bardzo pomocna

-dobre lub bardzo dobre kąty widzenia

-dobrej „opieki” gwarancyjnej na wadliwe piele

-pixel czy czcionka (proszę mnie poprawić) takiej wielkości, aby była, że tak powiem odpowiednia do czytania, ale i do gier

-w miarę równomierne podświetlenie, które nie może „palić” po oczach (dodam, że lubię siedzieć po nocach)

-dobry czas reakcji

-dosyć dobry input lag

-no i monitor musi się ładnie prezentować na biurku 

Do czego służyć ma monitor? Ogólnie do wszystkiego, jednak wyznaczmy priorytety:

1.Przede wszystkim przeglądanie stron internetowych (dlatego między innymi przydałby się pivot)

2.Gry, ale to w niedalekiej przyszłości, aktualnie nie posiadam sprzętu na granie w Full HD

3.Filmu od czasu do czasu lubię obejrzeć

4.Praca z tekstem (Word itp.)

5.Amatorska obróbka grafiki i tworzenie kompilacji

6.XBOX 360

Zastanawiam się nad tymi modelami:

Samsung 245T

Dołączona grafika

NEC 2470WNX

Dołączona grafika

Dell 2407WFP

Dell 2407WFP-HC

Dołączona grafika

Dell 2408WFP (mój faworyt)

Dołączona grafika

Czy ten Dell 2408WFP jest lepszy od swoich poprzedników?

Który z monitorów wybrać? A może polecacie coś innego? Coś lepszego co bardziej będzie mi pasowało?

I tutaj moje kolejne pytanie. Czy jeśli sprowadzę ten monitor ze Stanów to czy gwarancja Della będzie honorowana w Polsce? Z tego co słyszałem to tak, tylko, że musi być to gwarancja NBD (Next Business Day). I czy kable będą odpowiednie (bo wiem, że tam jest inne napięcie 110V bodajże)

Jak już mówiłem mam bardzo leciwy sprzęt tj:

Pentium 4 2.4GHZ, GeForce 5600 Ultra z DVI, 2x256 Ram…

I tu kolejne pytanie czy mój komputer pociągnie taką maszynę Full HD, oczywiście chodzi mi tutaj o normalne użytkowanie, czyli przeglądanie Internetu czy oglądanie filmów. Oczywiście mam świadomość, że gry aktualnie mogę sobie podarować. Czy GPU poradzi sobie z pivotem i rozdzielczością 1900x1200?

Odnosząc sie jeszcze do normy ISO to w najgorszym przypadku monitor 2 klasy 24 calowy może mieć2 pixele świecące na czarno i 2 pixele świecące na biało i 5 subpixeli rozrzuconych po ekranie czy 2 pixele czarne lub 2 białe lub 5 subpixeli? I gwarancja nie zostanie uwzględniona

Z góry dziękuję za wyczerpujące wypowiedzi i pomocy przy wyborze sprzętu. Pozdrawiam

Edytowane przez The Player

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jakoś po kolei :wink:

- TN sobie odpuść, chcesz dobre/b.dobre kąty to tylko S-PVA/S-IPS;

- z 22" masz Lenovo L220x lub EIZO S2231W;

- dużo wejść masz w Dell 2408;

- gwarancja na pixele raczej standardowa dla wszystkich, chyba tylko LG ? daje 30 dni;

- plamka przy 24' = 0.270, może być ( dla mnie za mała ) ale można sobie powiększyć w systemie i w przeglądarkach ( nie wszędzie to wychodzi dobrze );

- w 22" masz plamkę 0.284 jest ok;

- lubisz siedzieć w nocy, więc monitor musi mieć dobrą regulację poziomu jasności ( w tym miejscu z autopsji, te modele BENQ świecą jak żarówy, na 0 jasność i 0 kontrast czytając coś na jasnym tle nie mogłem wysiedzieć, ale ja mam dosyć wrażliwe gałki, zależy jak u Ciebie );

Moje typy na nie:

1. Benq bym odrzucił, słaba regulacja jasności matryca A-MVA ( matryca klasa słabsza od S-PVA ).

2. Dell 2407 HC miały problem z Ghostingiem ( poświata za obiektami w ruchu ).

3. Dell 2408 HC poprawili błędy z 2407 ale dodali inne. Bardzo duży IL, kolory jeszcze bardziej nasycone ( 2408 ma chyba 102 % NTSC a 2407 miał 92% ) a to już chyba za bardzo.

Co Ci mogę polecić? Hmm. Może sprzęt z mojej sygnaturki :wink:

Z 24" celowałbym może w tego NEC w Polsce, lub Eizo S2431 z Niemiec.

A jeszcze z innej beczki, to z 26" ( dokładnie to jest 25,5" ) fajny monitorek Acer AL2623W na SIPS. Trochę duży, ale świetny sprzęcik.

Musisz na 100% wiedzieć jaki rozmiar chcesz kupić, potem można celować już w dokładny model.

Jak co, to jakieś info o Benq FP241WZ, Acer AL2623W i EIZO S2231W mogę Ci skrobnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jednak 22" sobie odpuszczę i pójdę w stronę 24" Full HD. O tym Lenovo słyszałem, ale podobno słaby. Dzięki za info o Benqu o tym świeceniu to bardzo poważna wada, która je chyba dyskwalifikuje. Co do Della 2408WFP (wyszła wersja HC o której piszesz bo nie słyszałem?) to problem z Input Lagiem jest, ale nie taki poważny jak sugeruje ta recka http://monitortest.blogspot.com/.

jak masz ochotę i czas to chętnie przekonam się co masz do powiedzenia o tych trzech monitorkach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym Dell 2408WFP HC to się zapędziłem.

Ten adresik co podałeś pokazuje jeszcze nie taki duży problem z tym IL. Czytałeś ten artykuł:

Review

lub ten:

2 review

Na 4 stronie tego artykułu jest test IL i na samym dole jest zdjęcie max IL gdzie na CRT mamy przeciwnika na środku ekranu a na LCD jeszcze go nie widać!!

Musisz się poważnie zastanowić lub poczekać. Dell ma wypuścić kolejną rewizję tego monitora w którym mają poprawić IL i jeszcze kilka innych kwestii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym Dell 2408WFP HC to się zapędziłem.

Ten adresik co podałeś pokazuje jeszcze nie taki duży problem z tym IL. Czytałeś ten artykuł:

Review

lub ten:

2 review

Na 4 stronie tego artykułu jest test IL i na samym dole jest zdjęcie max IL gdzie na CRT mamy przeciwnika na środku ekranu a na LCD jeszcze go nie widać!!

Musisz się poważnie zastanowić lub poczekać. Dell ma wypuścić kolejną rewizję tego monitora w którym mają poprawić IL i jeszcze kilka innych kwestii.

Kurde to poważna wada, byłem już prawie zdecydowany na ten model, a teraz mam spore wątpliwości <_<

Z tych monitorów to wyeliminuje raczej Benki, a dorzucę Samsunga 245T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W czym A-MVA jest tak slabsze od S-PVA? Pierwszy raz slysze taka opinie.

Chociażby srebrzenie w rogach monitora przy wyświetlaniu ciemnych/czarnych obrazów. To akurat była dla mnie bardzo irytująca kwestia. Nasycenie kolorów słabsza, obrazy jakby "wyblakłe", mniej nasycone. Porównywałem na bieżąco z SIPS i naprawdę wyglądało to nieciekawie. Regulacja jasności ( to akurat wina elektroniki monitora ) za wąska jak dla mnie. Teraz korzystam dodatkowo z EIZO na SPVA i powiem szczerze że jestem mile zaskoczony. MVA i PVA to jednak matryce różniące się od siebie dosyć znacznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chociażby srebrzenie w rogach monitora przy wyświetlaniu ciemnych/czarnych obrazów. To akurat była dla mnie bardzo irytująca kwestia. Nasycenie kolorów słabsza, obrazy jakby "wyblakłe", mniej nasycone. Porównywałem na bieżąco z SIPS i naprawdę wyglądało to nieciekawie. Regulacja jasności ( to akurat wina elektroniki monitora ) za wąska jak dla mnie. Teraz korzystam dodatkowo z EIZO na SPVA i powiem szczerze że jestem mile zaskoczony. MVA i PVA to jednak matryce różniące się od siebie dosyć znacznie.

Nie jest to czasem kwestia Eizo vs Benq, a nie PVA vs MVA? Miales jakas tansza PVA? Sam ciagle siedze na Diamondtronie i wiedze czerpie z internetu, ale co do wyblaklych kolorow, bawiles sie jego trybami? Podobno na standard faktycznie sa takie sobie, ale w innych jest znacznie lepiej. W czerwcu kupuje monitor i ten BenQ byl moim faworytem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest to czasem kwestia Eizo vs Benq, a nie PVA vs MVA? Miales jakas tansza PVA? Sam ciagle siedze na Diamondtronie i wiedze czerpie z internetu, ale co do wyblaklych kolorow, bawiles sie jego trybami? Podobno na standard faktycznie sa takie sobie, ale w innych jest znacznie lepiej. W czerwcu kupuje monitor i ten BenQ byl moim faworytem.

Bardzo możliwe że jest tak jak piszesz. Innych monitorków na MVA nie miałem także brak dużej skali porównawczej. Co do BENQ, to ma on jeszcze kilka trybów Text, Movie itp. i na nich gry czy filmy wyglądają lepiej, ale jak dla mnie za jasno świecił. A jak zjedziesz z jasnością to znowu przestaje to wyglądać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo możliwe że jest tak jak piszesz. Innych monitorków na MVA nie miałem także brak dużej skali porównawczej. Co do BENQ, to ma on jeszcze kilka trybów Text, Movie itp. i na nich gry czy filmy wyglądają lepiej, ale jak dla mnie za jasno świecił. A jak zjedziesz z jasnością to znowu przestaje to wyglądać.

Nie daloby sie jakos tego wyregulowac w sterach, zeby juz nie zjezdzac z jasnoscia monitora? Podobno ponizej 30 zjada dolne odcienie. Na hardforum ostatnio wyskoczyli z teza ze FP241W moze nie miec problemow VW/Wz typu wyblakle kolory. Tylko ze on jest raczej na P-MVA, nie A-MVA, ktora przynajmniej w teorii powinna byc lepsza.

Niestety nawet mimo wad ciezko mi znalezc jakiegos konkurenta dla niego - HP jest przeciętny, Fujitsu nigdzie nie ma, potem pomijajac Della 2407 jest dopiero Samsung 245T ktory tez swoje wady ma...

Edytowane przez Daamain

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie daloby sie jakos tego wyregulowac w sterach, zeby juz nie zjezdzac z jasnoscia monitora? Podobno ponizej 30 zjada dolne odcienie. Na hardforum ostatnio wyskoczyli z teza ze FP241W moze nie miec problemow VW/Wz typu wyblakle kolory. Tylko ze on jest raczej na P-MVA, nie A-MVA, ktora przynajmniej w teorii powinna byc lepsza.

Niestety nawet mimo wad ciezko mi znalezc jakiegos konkurenta dla niego - HP jest przeciętny, Fujitsu nigdzie nie ma, potem pomijajac Della 2407 jest dopiero Samsung 245T ktory tez swoje wady ma...

W chwili obecnej chyba ta A-MVA to jest najnowsze/najlepsze :?:

Da się parę rzeczy wyregulować w sterownikach grafiki. Ja tego nie ruszam, staram się regulacją monitora. Ciężko z wyborem LCD. Każdy ma wady, kwestia jakie wady jest się w stanie zaakceptować. A może Acer AL 2623W na SIPS, cena koło 2500 zł.

Edytowane przez toms83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P-MVA jest starsza i gorsza (praktycznie i teoretycznie).

O to mi wlasnie chodzilo.

W chwili obecnej chyba ta A-MVA to jest najnowsze/najlepsze :?:

Da się parę rzeczy wyregulować w sterownikach grafiki. Ja tego nie ruszam, staram się regulacją monitora. Ciężko z wyborem LCD. Każdy ma wady, kwestia jakie wady jest się w stanie zaakceptować. A może Acer AL 2623W na SIPS, cena koło 2500 zł.

Ten Acer jest ciekawy, ale 1. jest niedostepny 2. niektorzy twierdza ze moze byc na xVA - kolejna loteria? + mozliwe piszczenie Edytowane przez Daamain

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to mi wlasnie chodzilo.

Ten Acer jest ciekawy, ale 1. jest niedostepny 2. niektorzy twierdza ze moze byc na xVA - kolejna loteria? + mozliwe piszczenie

W ostatnim tygodniu jeszcze były w kilku sklepach. Bankowo SIPS, nie ma matryc PVA o tej wielkości ( 25,5" ). Piszczenie nie, raczej syczenie. Poza tym wypas, ale dla mnie za wielki. :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi