7xfd Opublikowano 27 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2008 (edytowane) Witam rozglądam sie za pompka do takiego ukladu: bloki: CPU GPU (fullcover 88gts ale planuje rv770 lub gtx280) RAM NB SB MOSFETY (P5k-pro) (jeszcze niewiadomo czy to wszystko ale tak planuje najwiekszym prio sa cpu gpu ram, a potem bede dokupywal) i 3 chlodnicami BWA123 i dwoma samochodowymi (zeby w nocy bez o/c mozna bylo pojechac na passivie) Wiec jaka najlepsza pompka do tego zestawu ja wybralem te dwie: http://www.cooling.pl/swiftech-pompa-mcp65...odukt,2094.html http://www.cooling.pl/laing-ddc-12v-1t-pom...odukt,1431.html Pompka niemusi byc cicha ale chcialbym zeby spokojnie (z zapasem) uciagneła ten zestaw. niechcialbym wydawac niepotrzebnie kasy na swiftech'a. Dzieki za wszelkie odp. Serdecznie pozdrawiam. REAKTYWACJA 13 POSTÓW NIŻEJ Edytowane 23 Czerwca 2008 przez 7xfd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 27 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2008 spraw sobie pompkę CWU a wszystkie w/w chłodnice zastąp 2x Termochill 3x120 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 27 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2008 3 chlodnicami BWA123 i dwoma samochodowymi (zeby w nocy bez o/c mozna bylo pojechac na passivie) hmmm jednym słowem można napisać LOL 1. bwu nie nadaje się do wolnych wentyli co dopiero do pasywa 2. chłodnice samochodowe -||- 3. Aluminium + miedź = syf 4. By wykluczyć zbędne pytania wpierw przeczytaj http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=54331 temat stary ale aktualny 5.Laing DDC bez modyfikacji uciągnie te wszystkie bloki z palcem w nosie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
7xfd Opublikowano 28 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2008 (edytowane) spraw sobie pompkę CWU a wszystkie w/w chłodnice zastąp 2x Termochill 3x120 ;) Niemam tyle kasy ;/. a nwet gdybym mial bym niekupil XD Na samym poczatku chce bloki na cpu gpu i RAM (chyba na ram zrobie sobie sam tata ma kolege który sie takimi sprawami zajmuje) ale potem mam zamiar poszerzyc moj uklad o wiecej bloków.Dlatemu chce odrazu dobra pompkę hmmm jednym słowem można napisać LOL 1. bwu nie nadaje się do wolnych wentyli co dopiero do pasywa 2. chłodnice samochodowe -||- 3. Aluminium + miedź = syf 4. By wykluczyć zbędne pytania wpierw przeczytaj http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=54331 temat stary ale aktualny 5.Laing DDC bez modyfikacji uciągnie te wszystkie bloki z palcem w nosie 1 ja chce ich uzywac w dzien (kiedy nikt niespi) a w nocy (kiedy wszyscy spią) to chce jeszcze coś żeby na passive pojechało może parowniki będą lepsze??) btw: ja pisalem o bwa nie bwu 2 dlaczemu?? (możesz podac jakis powód dlaczego tak sadzisz, plzz) 3 a jak użyje jakiśch specjalnych środków/płynów lub coś tego pokroju to przecież nie będzie ze sobą reagowały (pani od chemi potwierdziła <lol>) 4 dzięki za link 5 noto git BTW niklowana miedz traci swoje własciwości przewodzące czy etam ?? Edytowane 28 Maja 2008 przez 7xfd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 28 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2008 chłodnice samochodowe w 95% przypadków są wykonane z alluminium a do tego mają egzotyczne gwinty jak lubisz się babrać w takie rzeczy to luz cwu kosztuje prawie tyle co laing co pasywa bedzie lepiej kupić tanio parowniki z allegro o rzadkich finach . http://forum.purepc.pl/temat/Modyfikacje/1...arrning/261098/ to do przeczytania ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
7xfd Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 A jaka pompke CWU proponujecie tak żeby "obsłużyła" te wszystkie bloki ?? na allegro znalazlem mase róznych GRUNDFOS'ów będą one dobre?? a pozatym jak będzie z wydajnością tego zestawu jedna bwa uciagnie to na b.dużym oc?? zdaje mi się ze nie wiec chyba użyje jeszcze tych parowników/chłodnic samochodowych (miedzianych) na activie (to z tym passivem w nocy to był głupi pomysł) "mają egzotyczne gwinty jak lubisz się babrać w takie rzeczy to luz " niom lubie sie "babrać w takie rzeczy" (tak naprawde to 2 rzecz dla której robie sobie wc) Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heniu Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 (edytowane) W zasadzie to do WC jest "jedyna wlasciwa" pompa CWU- Grundfos UP15-14B. Ewentualnie identyczna pompa Leszno (oznaczenia troche inne ma, to samo co powyzsza ale robiona w Polsce na licencji). Teraz na allegro- jest jedna aukcja na ktorej ten Grundfos stoi po 249 zl (btw. od tego goscia ja kupilem). "Egzotyczne gwinty" to ma sie rozumiec zwyczajne 1/2 cala ? :kijem: Na coolingu maja juz nawet szubkozlaczki na takim gwincie http://www.cooling.pl/szybkozlaczka-skreca...ukt,550816.html Inna opcja to zwykla redukcja 1/2 na 1/4 ktora kupisz w kazdej castoramie czy innym praktikerze. I do tego sa kolanka na 1/2 co ulatwia ulozenie potem ukladu. Jedna uwaga- do uszczelnienia gwintów goraco polecam nitke Loctite 55. Z teflonem walczylem pare dni i sie poddalem, kupilem ta nitke, 4 owiniecia gwintu, wkrecenie i zapominasz o sprawie- a dodatkowo mozna potem korygowac polozenie (teflon sie niszczy jak po dokreceniu choc troche odkrecisz). Edytowane 30 Maja 2008 przez Heniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 Czy ja pisałem że cwu ma egzotyczne gwinty ? :| Sam mam CWU natomiast w chłodnicy "normalnych" rozmiarów nie uświadczysz Autor jak złoży wc niech koniecznie da fotki w galerii bo sam jestem ciekaw ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 (...) i 3 chlodnicami BWA123 i dwoma samochodowymi (zeby w nocy bez o/c mozna bylo pojechac na passivie) (...) ja chce ich uzywac w dzien (kiedy nikt niespi) a w nocy (kiedy wszyscy spią) to chce jeszcze coś żeby na passive pojechało może parowniki będą lepsze??) btw: ja pisalem o bwa nie bwuNie przesadzasz troche z tymi chłodnicami? Taka ilość nie jest potrzebna. Dla przykładu podam, że na passivie to i jedna chłodnica 2x120 taka jaka w podpisie daje przez pare godzin rade przy maxymalnym stresie i o/c. Temperatury po kilku godzinach są oczywiście niezadowalające ale nadal w granicach bezpieczeństwa, max co widziałem to 77C (było to jedynie spowodowane małą awarią wentyli które przestały się kręcić) Tak wiec chcę jedynie zwrócić uwagę, że jeśli jedna chłodnica ustawiona pionowo (czyli pozycji jak najbardziej nie sprzyjającej pasywnemu działaniu) bez nawiewu jakoś tam "daje radę", to tym bardziej 2 chłodnice spokojnie wystarczą. Nie baw sie w samochodówki, ja przez to przechodziłem i podziękuje. Jeśli lubisz burdel w obudowie i dookoła niej to ... ok, ale ja wole estetykę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 31 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2008 (edytowane) Ja nie rozumiem jednego- po kija ci full passiv? Spi ktoś w nocy mająć kompa 30-50 cm od głowy? Wsadz sobie 2 chłodnice, lainga ddc zskeconego do 8-9v i ciche wentyle na 7v .Będzie cicho i wystarczajaco wydajnie, w razie konieczności rozkręcasz wentyle na 12v i już można grać czy inne smarki puszczac... Poza tym jak zrobisz passiv wc to wtedy zasialcz będzie najgłośniejsżą częscią w kompie. Kupisz passiv zasialcz to usłyszysz cewki w zasialczu, na mobo , w grafice czy w monitorze i i tak nie będzie zupełnej ciszy... Ja mam normalne w maire ciche wc- chłodnica z 2x acutake 120mm na 7v , topka p3 i lainga na 7v. Z 2-3 m w nocy przy zamkn iętych oknach nie słysze kompa i moge spokojnie spać ... Nie wiem w czym tutaj jest problem. Martwił bm sie o wsadzenie jak najmniejszej ilości chłodnic ale zarazem wystarczających do rozbudowanego układu. Osobiście obstawiam że jak nie masz quada 0.65nm to starczą 2 chłodniczki 2x120mm ew jedna potrójna i jednak podwójna... Podatkowo premyśklc zy chcesz mieć na to wszytko bloki- ram mosy itp- wiekszosćiz tym elementów wystarcza lekki nawiew i jest ok. full cover na gpu jest fajny ale tak naprawde jednorazowy. zmienisz grafe po roku i masz problem- do starej grafy mało kto chce bloczek i kasa idzie w błoto. Zwykły blok jest uniwersalny i dużo ta[/bńszy. mój cube siedział na 6600gt, 7300gt, 7900gt a teraz po przeróbkach doskonale radzi sobie z 8800gt. Edytowane 31 Maja 2008 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
7xfd Opublikowano 31 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2008 (edytowane) Teraz na allegro- jest jedna aukcja na ktorej ten Grundfos stoi po 249 zl (btw. od tego goscia ja kupilem). Możesz zipodać linka?? plzz Autor jak złoży wc niech koniecznie da fotki w galerii bo sam jestem ciekaw ... Spoko napewno dodam ale uprzedzam że będzie to troszki trwało [ >koniec wakacji] mam jeszcze zamiar zrobić swój własny panel sterujący (bo żaden z dostępnych w sprzedaży mnie nie interesuje) właśnie jak znacie jakieś takie stronki jak elektroda.pl które mogły by mi w tym pomóc to zaipodajcie. Mój plan właśnie przeszedł metamorfoze tata powiedział że odda mi pokoik na dole co oznacza ze o passivie mogę zapomnieć :) . czyli teraz walne sobie 1xBWA12 plus samochodówka / bwa122 lagina dcc/CWU . a tak btw bloki bede robil sobie sam na wszystko (może poza CPU I GPU ale to powiedzą fundusze). czyli tak prio u mnie jest wydajność i bezawaryjność (to moje 1st WC) cichość i wygląd odchodzą w zapomnienie. Pozdrowiska Edytowane 31 Maja 2008 przez 7xfd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 31 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2008 a tak btw bloki bede robil sobie sam na wszystko (może poza CPU I GPU ale to powiedzą fundusze)Ciekawy pomysl jak na nowicjusza w dziedzinie WC. Oczywiscie nie jestem zadnym ekseprtem (ucze sie na razie) ale robienie blokow samodzielnie to dosc pracochlonne zajecie, zwlaszcza ze: czyli tak prio u mnie jest wydajność i bezawaryjność (to moje 1st WC) cichość i wygląd odchodzą w zapomnienieWiec z tym "wydajność i bezawaryjność" na wlasnorecznie zrobionych blokach, zwlaszcza ze sie w WC nie za bardzo bawilo cos mi sie nie widzi... Ale poczekamy zobaczymy, moze wyjda jakies fajne klocki, choc moim zdaniem pewnie pomysl WC calkiem updanie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heniu Opublikowano 31 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2008 http://www.allegro.pl/item373186530_pompa_...s_up15_14b.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 31 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2008 Zgłoś się do Ushi_Real on ma kilka cwu na sprzedaż zawsze :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
7xfd Opublikowano 22 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2008 (edytowane) Niechce zaśmiecać forum więc postanowiłem odnowić ten temat to co u góry się już nie liczy więc prosze niezwracać nato uwagi (Ale kilka pomysłów z tamtego też wezmę) Tak więc mam do wydania ~500zł z tym że bloki mogę zrobić sam (mam dostęp do różnego rodzaju tokarek itd.) mam również możliwość ściągnięcia kilku klocków z kanady więc myśle że coś wydajnego można złożyć. Priorytet u mnie to wydajność z pominięciem głośności (oczywiście bez przesady) a i jeszcze chce żeby wyglądało to profesjonalnie (czyt. nie tak ze takie bajery na 2/4 wszystko się świeci itp. tylko zeby było profesjonalnie, kilka diod albo coś takiego i starczy) Wc składam (kupuje) razem z kompem (znaczy w tym samym czasie) daltego części mogą się jeszcze zmienić najprawdopodobniejsz system : Procesor : Intel Core2Duo E8400 BOX - 510 zł Płyta Główna : Asus P5Q Pro - 359 zł RAM : Mushkin 2x2GB 800MHZ EM - 270 zł Karta Graficzna : 4850 – 580 zł Zasilacz: Enermax Pro82+ 425W - 279 zł HDD : Samsung 320GB 16MB F1 - 160 zł Monitor : Philips 220AW8FB - 750 zł Buda : CHieftec BA-01B-B-B - 230 zł Mysza : G9 + podkładyka - 270zł Klawa : g15 - 241,75zł Chłodzenie : WC - 500zł Najbardziej prawdopodobne jest to że GPU się zmieni Więc to jest system który udało mi się stworzyć : Pompka http://www.ncix.com/products/index.php?sku...acture=Swiftech (ściągam z CAN) 200zł Chłodnica BWA 123. rev 3.0 150zł Chłodnica NR.2 - jakąś samochodową walne sobie z boku budy na kilka 140/120mm węże (obliczyłem że 2m trzeba będzie ale biorę 3) Tygon wąż R3603 11,2x15,9mm przeźroczysty 120zł REZ - SAM ROBIĘ BLOKI - SAM ROBIĘ Przynajmniej na RAM robię sam z innymi zobaczymy jak będzie Liquid - Borygo + woda destylowana + jakieś cudo żeby miedź i aluminium się niereakcjonowały. i teraz tak niewiem czy na gpu robić FulCover czy na 4850 się nie opłaca na ram zrobię sam na CPU chyba kupie. Pytanie: zmienić coś czy nie?? Edytowane 23 Czerwca 2008 przez 7xfd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 25 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2008 (...)czyt. nie tak ze takie bajery na 2/4 wszystko się świeci itp. tylko zeby było profesjonalnie, kilka diod albo coś takiego i starczy) (...)Chłodnica NR.2 - jakąś samochodową walne sobie z boku budy na kilka 140/120mm węże (obliczyłem że 2m trzeba będzie ale biorę 3) Tygon wąż R3603 11,2x15,9mm przeźroczysty 120zł REZ - SAM ROBIĘ BLOKI - SAM ROBIĘ Przynajmniej na RAM robię sam z innymi zobaczymy jak będzie No tak z tymi diodami to będzie wyglądać profesjonalnie! Jeśli dasz tam chłodnice samochodową to stopień "profesjonalności" pójdzie jeszcze w górę, nie wspomnę już o blokach i rezie własnej produkcji. :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 25 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2008 Wszystko kwestia zdolności ... Subvoice też robił custom reza jakoś nikt nie drwił . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 25 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2008 No tak z tymi diodami to będzie wyglądać profesjonalnie! Jeśli dasz tam chłodnice samochodową to stopień "profesjonalności" pójdzie jeszcze w górę, nie wspomnę już o blokach i rezie własnej produkcji. :blink: masz cos do nagrzewnic samochodowych w ukladach wc? :lol: B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 25 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2008 Nie szkoda Ci wydać 1/4 WuCetowego budżetu na wąż??? Ja wiem- tygon-to-tygon... highend jak by nie patrzeć a Twój układ będzie raczej budżetowy... Nie lepiej w Twoim przypadku kupić coś za 2-3zł/metr a resztę kaski dołożyć do innych WCklocków (np króćce- bo nie widzę ich w Twojej rozpisce)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 25 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2008 Weź może Polix'a jakiegoś ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 masz cos do nagrzewnic samochodowych w ukladach wc? :lol: B-)A gdzie ty tu widzisz nagrzewnice samochodową? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
7xfd Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 (edytowane) No tak z tymi diodami to będzie wyglądać profesjonalnie! Jeśli dasz tam chłodnice samochodową to stopień "profesjonalności" pójdzie jeszcze w górę, nie wspomnę już o blokach i rezie własnej produkcji. :blink: Niewiem czemu w tak tych chłodnic samochodowych nielubicie?? Przcierz jak da się jakiś środek żeby niereagowały ze sobą to będzie spoko, czy się mylę?? BTW ale masz zajebioza układzik Wszystko kwestia zdolności ... Subvoice też robił custom reza jakoś nikt nie drwił . Dziękuje masz cos do nagrzewnic samochodowych w ukladach wc? :lol: B-) To nie chodzi mi o nagrzewnice lecz o chłodnice :wink: Nie szkoda Ci wydać 1/4 WuCetowego budżetu na wąż??? Ja wiem- tygon-to-tygon... highend jak by nie patrzeć a Twój układ będzie raczej budżetowy... Nie lepiej w Twoim przypadku kupić coś za 2-3zł/metr a resztę kaski dołożyć do innych WCklocków (np króćce- bo nie widzę ich w Twojej rozpisce)? 1. Niom prawda 1/4 na węże to troszki dużo więc przejde się do samochodowego jakiegoś i sprawdzę co tam mi zaproponują 2. Właśnie niewiem jakie dać kroćce czy wogóle dawać kroćce czy może jakieś złączki bo na tym sie wogóle nieznam :sad: Możecie coś zaproponować?? Edytowane 27 Czerwca 2008 przez 7xfd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LiquidForce Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Ja pozwolę sobie zasugerować zmianę: Intel E8400 na Intel E8400 Selekt - skoro masz już WC to grzechem było by nie wykręcić procka na 4 GHz a nie każdy da radę... Ktoś na forum ma jeszcze kilka 4,1GHz na ~1,26V po 610 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 (edytowane) Chłodnic samochodowych nie lubimy bo: * w 95% są aluminiowe * mają gęste finy * mają nietypowe gwinty O ile że są aluminiowe bardzo nie przeszkadza to dwa podpunkty już tak Edytowane 27 Czerwca 2008 przez Arni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
7xfd Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Chłodnic samochodowych nie lubimy bo: * w 95% są aluminiowe * mają gęste finy * mają nietypowe gwinty O ile że są aluminiowe bardzo nie przeszkadza to dwa podpunkty już tak 1 punk wam nieprzeszkadza 2 mi też troszkę przeszkadza ale ja ja chce używać tylko wtedy kiedy potrzebna mi będzie duża wydajność układu chłodzenia (np. gdy gram w kraja) więc tylko wtedy będą się włączały wentyle na wysokie obroty :) 3 punkt akurat mi nieprzeszkadza itak do nich mam zamiar doprowadzić węże takie zbrojone co np. są klopach ponieważ ta chłodnica ma być na zewnątrz budy a niechcę żeby jak kiedyś coś będę robił niechcąco zaczepić o węże i je wyrwać :) BTW ale się jeszcze zastanowię może użyje kilku parowników :wink: jeszcze niewiem co lepsze do tych celów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...