Skocz do zawartości
paprotek

mATX

Rekomendowane odpowiedzi

Znam ja bo sprzedwalem.

Plytka na pierwszy rzut oka wyglada calkiem niezle. Dobry uklad na niewielkiem laminacie Chociarz

odleglosc miedzy socketem a kondensatorami jest bardzo niewielka i np. volcano7 lekko je ocieral. Zintegrowane elementy dzialaja bardzo dobrze, dosc dobry dzwiek bez szmerow a sieciowka dziala bezproblemowo.

Teraz minusy- plyta praktycznie nie posiada zadnych mozliwosci overclokerskich - poza zmiana FSB do 200mhz nie mozna zrobic nic wiecej! - zadnej zmiany mnoznika, napiec.

Plus ze timingi pamieci mozna ustawic jako normal, optimal, turbo...

oraz monitoring napiec i temperatur.

Mimo wszystko plyta bardzo poprawna, stabilna, polecam jesli nie chcesz mocno podkrecac.

Napewno jest chyba najlepsza plytka mATX dla procesorow AMD a wersja z wbudowana GF4 MX to chyba najlepsze desktopowe rozwiazanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konkretnie nie chodzi mi o ta plytke ale o jej odpowiednik z mx4 7NIF2. Nie potrzebuje wypasionej grafy (na razie). Chodzi mi tylko o stabilnosc i ogolne wrazenia z pracy (a i co to za muza tam jest napisali ze 4 kanalowa ale jak ona ma sie do SoundStorma)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta muza to typowy kodek CMedia AC'97 - naprawde wystarczajacy do grania, sluchania mp3 (mam podlaczone pod dwie kolumny), ja bym go ocenial na poziomie SB 128 do soundstorma chyba mu troszke daleko.

Ogolne wrazenia bardzo pozytywne. Dobra stabilna praca - blue screena na XP jeszcze nie uswiadczylem. Wbudowana graficzka Gf4 MX calkiem ujdzie- okolo 6500 3dmarkow.

Z powodzeniem handluje tymi plytami i jesli bylbys zainteresowany to koledze z forum sprzedam w cenie 500zl .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie zastanawiam sie nad przejsciem na system micro bo kompa uzywam do netu, www jakis programow i zadko gram mam axp 1700+ b0 i troche mnie zmartwila mozliwos podkrecania :( no juz sam nie wiem

A na mATX nie można grać :roll: :wink: ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie zastanawiam sie nad przejsciem na system micro bo kompa uzywam do netu, www jakis programow i zadko gram mam axp 1700+ b0 i troche mnie zmartwila mozliwos podkrecania :( no juz sam nie wiem

Oczywiscie ze mozna, ale mAtx maja dwie wady: brak mozliwosci oc (ta minimalne ma- chyba FBS co 1), brak mozliwosci rozbudowy o grafe (zazwyczaj, ale ta ma agp8) przez co wydajnosc nie bedzie tak wielka jak mozna by osiagnac na normalnych plytach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z powodzeniem handluje tymi plytami i jesli bylbys zainteresowany to koledze z forum sprzedam w cenie 500zl .

Jak na razie to sa przymiarki. Jak dostane kase z serwisu za moja poprzednia mobo i zbiore reszte funduszy to bede sie zastanawial. Troche problematyczne jest to ze to jednak Wa-wa a nie Gdańsk ale i to jest do przeskoczenia.

Pozyjemy, zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to podaj jakies dobre karty graficzne na 8 cm szerokosci ja podaje : ati radeon 9100 L no ale co za 1 rok 2 bo nie wierze za za rok pojda na niej nowe gry :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to podaj jakies dobre karty graficzne na 8 cm szerokosci ja podaje : ati radeon 9100 L no ale co za 1 rok 2 bo nie wierze za za rok pojda na niej nowe gry :(
co ma piernik do wiatraka,jak taka plyta siedzi w obudowie midi atx (najtansze sa) to wejdzie kazda karta,nawet Wildcard

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co ma piernik do wiatraka,jak taka plyta siedzi w obudowie midi atx (najtansze sa) to wejdzie kazda karta,nawet Wildcard
chodzi mi o obudowe codegen ms-2 - sorki ze sie nie zrozumielismy :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te male obudowy to poroniony pomysl,jak ktos kupuje mATX to zazwyczaj ze wgledu na pieniadze,wiec i obudowe wezmie najtansza

epia to dla mnie niewypal jako zestaw,bo sama w takiej sobie cenie,a jak zobaczylem ile kosztuje obudowa do niej dedykowana to sie usmialem

plyty econo mATX,sluzace jako odtwarzacze mp3 i divx maja sens tylko w malych obudowach w cenie 80pln

a nie ze za plyte z obudowa mozna kupic normalna plyte z grafa zint. i normalna obudowa

narka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te male obudowy to poroniony pomysl,jak ktos kupuje mATX to zazwyczaj ze wgledu na pieniadze,wiec i obudowe wezmie najtansza

hę ?? ciekawe podjescie.. ale postaram ci sie wytlumaczyc po co kupuje sie mATX.

otoz przychodzi taki czas ze ma sie gdzies super duze, przestronne, zawierajace w sobie WC, wypasione budy. czas w ktorym kompa trzeba gdzies schowac, bo ci psuje wyglad pokoju, i w takim przypadku bierze sie mATX'a - niekoniecznie najtanszego. z wlasnej autopsji - mam w domu na chodzie nonstop 3 kompy, ja i brat lejemy na to ile miejsca zajmuje komp. ale mojej mamusce nie bardzo usmiecha sie pudlo 1m x 1m w pokoju obok lozka.... do tego nie potrzebuje PIV3.06, czy antka 2.6+. wystarczy jej duron 600 z zintegrowana grafika..... rozumiesz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie. najwazniejsza w tym przypadku jest przestrzen, wyglad, szpan ze masz takie male cacko, oczywiscie za miniaturyzacje sie placi...

Ale widzialem naprawde ciekawe zestawy Slimow w ktorych smigaly P4 2Ghz czy AXP 2000+ stojace pod monitorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hę ?? ciekawe podjescie.. ale postaram ci sie wytlumaczyc po co kupuje sie mATX.

otoz przychodzi taki czas ze ma sie gdzies super duze, przestronne, zawierajace w sobie WC, wypasione budy. czas w ktorym kompa trzeba gdzies schowac, bo ci psuje wyglad pokoju, i w takim przypadku bierze sie mATX'a - niekoniecznie najtanszego. z wlasnej autopsji - mam w domu na chodzie nonstop 3 kompy, ja i brat lejemy na to ile miejsca zajmuje komp. ale mojej mamusce nie bardzo usmiecha sie pudlo 1m x 1m w pokoju obok lozka.... do tego nie potrzebuje PIV3.06, czy antka 2.6+. wystarczy jej duron 600 z zintegrowana grafika..... rozumiesz ?

czyli tani komputer,bo jak ktos bierze epie i obudowe do niej za 250pln to tego nie rozumiem

jak chce sie miec male pudelko to wystarczy zasilacz i troche sklejki 3mm i taki sprzet mozna w meble wkomponowac i do telewizora podlaczyc

a normalnie nie ma znaczenia tych paredziesiat cm ,nawet obudowa mATX wyglada jak nieszczescie na kredensie ,a jak komus malo miejsca na biurku to rozwiazaniem jest tylko desktop na ktorym mozna monitor postawic

obudowy mATX w dzisiejszej postaci (cena ,wyglad,rozmiary) nie maja racji butu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli tani komputer,bo jak ktos bierze epie i obudowe do niej za 250pln to tego nie rozumiem

jak chce sie miec male pudelko to wystarczy zasilacz i troche sklejki 3mm i taki sprzet mozna w meble wkomponowac i do telewizora podlaczyc

a normalnie nie ma znaczenia tych paredziesiat cm ,nawet obudowa mATX wyglada jak nieszczescie na kredensie ,a jak komus malo miejsca na biurku to rozwiazaniem jest tylko desktop na ktorym mozna monitor postawic

nie zgodze sie z toba bo:

1. epia nie jest taka tania, wolalbym do takigo zestawu uzywanego durexa/celerona wrzucic -wyjdzie taniej (czasem nawet wydajniej).

2. na uczelni mamy sporo komputerkow HP Vectra - PII i PIII, w obudowach slim - mozna je postawic poziomo jak desktop lub pionowo - wtedy jest niewiele wieksza od rozmiarow normalnej encyklopedii. takie cacko mozna wszedzie upchanc, przyslonic szmatka i nie ma kompa :wink:

a co do ceny - to nie maga byc tanie komputerki - te czesci stanowia margines rynku - musza byc drogie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zgodze sie z toba bo:

1. epia nie jest taka tania, wolalbym do takigo zestawu uzywanego durexa/celerona wrzucic -wyjdzie taniej (czasem nawet wydajniej).

2. na uczelni mamy sporo komputerkow HP Vectra - PII i PIII, w obudowach slim - mozna je postawic poziomo jak desktop lub pionowo - wtedy jest niewiele wieksza od rozmiarow normalnej encyklopedii. takie cacko mozna wszedzie upchanc, przyslonic szmatka i nie ma kompa :wink:

a co do ceny - to nie maga byc tanie komputerki - te czesci stanowia margines rynku - musza byc drogie.

ja ci o pieniadzach ,a ty mi o szpanowaniu

skoro sa drozsze i mniej funkcjonalne to czysty szpan

wiekszy niz sportowe samochody,bo te przynajmniej sa szybsze

a tu drozsze,mniej funkcjonalne i wolniejsze (niz sprzet za te same pieniadze normalnej wielkosci)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ci o pieniadzach ,a ty mi o szpanowaniu

skoro sa drozsze i mniej funkcjonalne to czysty szpan

wiekszy niz sportowe samochody,bo te przynajmniej sa szybsze

a tu drozsze,mniej funkcjonalne i wolniejsze (niz sprzet za te same pieniadze normalnej wielkosci)

jakie szpanowanie ???? ja mowie o ukryciu kompa a nie o chwaleniu sie nim i pokazywaniu na prawo i lewo. pic polega na tym ze to co slabo sie sprzedaje (mATX raczej nalezy do takich rzeczy) jest po prostu drozsze - a to akurat mnie nie cieszy.

zreszta niewazne, po prostu jest pewna grupa odbiorcow ktora chce miec maly, zgrabny, latwy do schowania komputer - oni wybiara mATX'a.

z mojej strony eot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ludzie jaki szpan, podzielam tu jedna z opini w zyciu kazdego maniaka komputerow przychodzi taka chwila ze niewana jest wydajnosc, liczy sie maly zgrabny komputer, mobilny niekoniecznie wydajny

PS. szpanem mozna nazwac ciagle moderniowanie dazenie do najlepszych wynikow w benchmarku..to jest dla mnie szpan i glupota zarazem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...