Skocz do zawartości
XvAK

Ati Radeon Hd58xx

Rekomendowane odpowiedzi

Czy wg Waszych testów/przewidywań, proc z podpisu będzie bardzo wąskim gardłem dla 5870?

Gram tylko 1680x1050 AA/AF na maxa ile się da. Planuję OCnąć proca na 3.3ghz przynajmniej, od ponad roku nic nie podkręcałem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum. Mam nadzieję, że pierwszy z wielu.

Bardzo dobry według mnie kalkulator PSU jest tu: http://www.extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp

Wyszło mi na nim, że przy planowanym configu z CF hd5870 i OC trzeba będzie 550 wat. Na stronce bequiet wyszło mi, że muszę kupić zasilacz 850 wat.

Ostatecznie dzisiaj do domu przybył BQ 750 W :)

Sprawdziłem ten kalkulator i wygląda że dobrze liczy. Przynajmniej mój zestaw. Bardzo przydatne narzędzie, dzięki za link. Przyda się bo okazuje się, że mój niezniszczalny zasilacz 350W jednak nie udźwignie phenoma 2 wykręconego na 3800MHz i 4850 (jako substytut 5770). Musze kupić dobre 500W :) już upatrzyłem zdobycz Fortron 500W GHN wystarczy.

Tylko trzeba uważać, aby zaznaczyć full load w obu przypadkach, bo tzw pik czyli pełne obciążenie wszystkich elementów jest najważniejszy przy wyborze PSU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam zadnej z wymienionych :( Nie rozumiem prosby o CSS... przeciez tam 100fps to chyba max i jest osiagalne na slabszych kartach, czy jestem w bledzie?

100fps to nie max w tej grze, ale spoko ;)

Fajnie wygladaja te trzy radeony na zdjeciu B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky 1680x1050 Ultra DX10.1 AAx0 AFx16 775/1125:

Dołączona grafika

To może ja w formie ciekawostki:

1440x900 ULTRA Enhan. full dyn. lighting DX10

Q8200 + TYLKO 2GB RAM + Win764RC+GTX260SP216_700_1500

Pierwszy przebieg

Dołączona grafika

Drugi przebieg

Dołączona grafika

Chyba mam za mało RAMU, bo dysk mocno pracował podczas testu.

Ciekaw jestem jakie były by wyniki wykręconego GTX285... bo to jest konkurent HD5850...

Edytowane przez TomaszPaweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do wysokiego (stałego, niezależnie od sytuacji) FPS w CS:S wystarczy karta pokroju X1950pro (bez szalonych trybów i AA > x4).

I co najmniej Conroe 4MB.

Chociaż nie wiem jak to chodzi na E7xxx, bo nie widziałem.

Edytowane przez kwasior500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mi też wyszło ze mam sporo zapasu, nawet do CF z 5870, także jestem spokojny. O ile oczywiście, te kalkulatory podają jako takie przybliżone wartości.

A tak btw, to mogliby dla tych potworków robić oddzielne zasilania z gniazdka. Podpinasz grafę do 220V w gniazdku i spokój, nie trzeba by kupować kilowatowych zasiłek. :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najważniejsze aby brać zasilator renomowanej firmy którego sprawność jest podana (wiecie te certyfikaty 80+) a nie jakieś stare truchło... i tutaj wchodzi to co podaje firekage, że producenci asekurują się starymi zasilaczami o niskiej sprawności więc jak realnie potrzeba te 650w a zasilacz ma niską sprawność to wymagana jest 900w jednostka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, czyli jak mój sprzęt ma powiedzmy 780W i sprawność 80% to maksymalnie może zapodać około 630W. A jak cały zestaw ( peak ) może pociągnąć około 550W to chyba pociągnie. Byłoby niezmiernie przykro, jakby 2 5870 poszły w dal. :razz:

Jeszcze jest opcja / na którą i tak czekam / czyli Radek X2, zawsze to kilka wat mniej niż 5870 w CF. A tak btw, ten X2 będzie za chwilę, czy nie? Niby listopad, ale może coś się zmieniło i nie wiem? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, czyli jak mój sprzęt ma powiedzmy 780W i sprawność 80% to maksymalnie może zapodać około 630W. A jak cały zestaw ( peak ) może pociągnąć około 550W to chyba pociągnie. Byłoby niezmiernie przykro, jakby 2 5870 poszły w dal. :razz:

w zasilatorze podawana jest maksymalna moc wyjściowa, a nie ile bierze z gnizadka

ps.

5750 >5770 ze względu na cenę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w zasilatorze podawana jest maksymalna moc wyjściowa, a nie ile bierze z gnizadka

ps.

5750 >5770 ze względu na cenę

Tyle, że może się okazać, że HD4890 > HD5770 ze względu na współczynnik cena/wydajność. Naturalnie pomijamy tutaj takie rzeczy jak DX11, pobór prądu, czy głośność :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@toms83

Ty chcesz do e8400 kupić 2radzia 5870?

Tak, no i uprzedzając, tak wiem, że będzie wąskim gardłem. :razz: Ale czy tak wiele stracę, w niskich rozdziałkach nie gram :wink: a chyba zwłaszcza przy takich mocny proc najwięcej się wykazuje. Przy wyższych / 1920 i więcej / to już nie robi takiej różnicy? Tak? :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@toms83

Ty chcesz do e8400 kupić 2radzia 5870?

A co w tym zlego? Jesli procesor bedzie blokowal mu 5870 to znaczy , ze i blokowac mu bedzie obecna karte i tego nie przeskoczysz - poczytaj co wczesniej pisal Focus. Wyjatkiem Shift + ATI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więc jak realnie potrzeba te 650w a zasilacz ma niską sprawność to wymagana jest 900w jednostka.

Nie do końca. Jak realnie potrzeba 650w i masz zasilacz o mocy 650w to pociągnie on ten konfig z tym że pobierze z gniazdka 900W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale jak dołożę AA min. 4x + 16AF i resztę pierdół to chyba warto brać 2 grafy.

BTW, a macie jakieś artykuły na ten temat / wpływ procka na gry / ? Znalazłem jakiś stary na e-giełdzie, ale on ma ze 3 lata.

Oni chyba maja dogrywke tego , rev 2.0 czy jakos tak. Byl bodajze test "51 procesorow w xyz". Sprawdz ten.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...