Skocz do zawartości
XvAK

Ati Radeon Hd58xx

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zapominajcie, że to nadal spekulacje, ale jak potwierdzi się wydajnoś 21k performance to różnie może być. Poczekamy, zobaczymy :wink:

Dłuższa niż 4870x2??

Dlaczego dłuższa? Raczej tak samo długa jak 4870x2 Edytowane przez trymek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta jest większa niż HD4870x2, ok. 27-29cm. O HD5870x2 nie ma co myśleć :D

Co do wydajności to nie jest szaleństwem napisać HD4870x2 = HD5850, HD5870 szybsza 20-30% (21k w vantage performance).

http://alienbabeltech.com/main/?p=11125

Stay tuned. All the details you desire will be up this evening on ABT. How does a 850 MHz core with 1GB 1200 MHz DDR5 sound? It sounds good to us!

Dołączona grafika

Dla porównania topowa karta evga nv:

Dołączona grafika

Edytowane przez kap

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

26,67cm. mieści się w 27-29cm. Nie sądze aby miała więcej gdyż w niefortunny sposób mogliby ograniczyć potencjalne grono nabywców :wink:

Ze zdjęć również tak nie wynika(na oko :razz: )

Edytowane przez trymek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

First Exclusive Details and Images of the unreleased HD 5870

http://alienbabeltech.com/main/?p=11135

Overall: 1600 stream processors and 80 TMUs. We are talking about a videocard whose core is at 850 MHz and whose 256-bit GDDR5 runs at 1200 MHz - all for the suggested retail of $399!

The die size is 330 MM2 and packed with over 2.1 billion transistors. This translates into one beast of a card with just over 150 GB/sec. It is very likely that the 8X + 8X PCIe CrossFire slots of the new p55 motherboards for Core i5 will become saturated.

What is outstanding is that we are hearing that the HD 5870 will perform at just over 26 watts at idle and peak below 190 watts maximum!!

What is new to watch for in HD 58X0 series besides DX11 capability is that there is a new AA/AF algorithm, where everything on the render-back end has been doubled. As a benefit for gamers, that means much less of a performance hit when going from no AA to 4xAA or perhaps even from 4xAA to 8xAA.

HD 5850 will launch on September 23 also. We hear it is priced below $299. HD 5850 will sport 1440 stream processers and it will have lower clockspeeds than it's big brother. We are hearing somewhere around 700/1000 MHz and it can also display simultaneously on 3 LCDs at up to 2560×1600.

Finally, you can expect the HD 5870-X2 to be released in the second half of October.

Najciekawsze z tego newsa to podana ilość sp w HD5850 - 1440. Nigdzie indziej tego nie podawano. Reszta newsa to potwierdzenie tego, co już wiedzieliśmy.

NDA mija 23. września.

Edytowane przez kap

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD5870 Crysis Benchmark Score

http://translate.google.pl/translate?prev=...history_state0=

CPU: AMD Phenom II X4 955BE

Win 7 RTM

VGA:HD5870 1GB

Crysis 1900x1200 4AA+16AF DX10 Very High

min:30.** min: 30 .**

avg:43.** avg: 43 .**

max:54.** max: 54 .**

Ok. 30% szybciej niż GTX 295, jeśli to test Crysisa... lub też 80% szybciej, jeśli Crysis:Warhead.

Edytowane przez kap

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na inelu by bylo szybciej ? buhahah chyba w rozdzielczosci 640x480 w ustawieniach na low :D

Może nie ?? KLIK No chyba tyle wyników coś znaczy. Zresztą to jest temat o 5870, że jest szybki to jest coraz więcej informacji, a nie będziemy sie chyba kłócić na jakim procku :P Byle reszte kart graficznym były na takim samym zestawie testowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hands on: ATI Eyefinity review

http://www.techradar.com/news/gaming/hands...y-review-634244

Now you can run six monitors in HD from a single graphics card.

The power of the technology that supplied Eyefinity was clear – this was a meaty rig indeed to provide stutter-free six monitor action (6 x 2,560x1,600 resolution, in fact) but it wasn't so pricey that it would be beyond the means of an enthusiast gamer.

Dołączona grafika

Edytowane przez kap

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czlowieku co ty mi pokazujesz za rozdzielczosc 1024x768?- wtf w takiej rozdzielczosci to ja gralem jakies 11lat temu i co ja mam grac na takiej rozdzielczosci na monitorze w full HD ? wez sobie sprawdz wyniki w ustawieniach conajmniej 1680x1050 lub full hd, i ustawieniami na MAX a nie low lub medium wtedy ze roznica miedzy PII a i7 to max 1% i nie zawsze na korzysc Intela:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HAHA pwned :f

Jang > czullo

e?

przy rozdzialce 1920x1200 proc nieistotny praktycznie, byle by nie ograniczal. Wynik bardzo przyzwoity, bardziej bym mogl porownac do gtx 275 jakby w rozdzialce 1680x1050 byl wynikj dla nowego radka.. :/ Ja mam na standardowych taktach gtx 275 srednio 24 fpsy przy AA x4 i enthusiast

Edytowane przez ilear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czlowieku co ty mi pokazujesz za rozdzielczosc 1024x768?- wtf w takiej rozdzielczosci to ja gralem jakies 11lat temu i co ja mam grac na takiej rozdzielczosci na monitorze w full HD ? wez sobie sprawdz wyniki w ustawieniach conajmniej 1680x1050 lub full hd, i ustawieniami na MAX a nie low lub medium wtedy ze roznica miedzy PII a i7 to max 1% i nie zawsze na korzysc Intela:]

http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/displ...70_9.html#sect0

http://www.techreport.com/articles.x/17545/6

http://www.firingsquad.com/hardware/intel_...ance/page12.asp

http://www.frazpc.pl/artykuly/747/INTEL/CO...e/kroki/lga1156

http://www.pcgameshardware.com/aid,691811/...covery/Reviews/

Przejrzyj to i daj sobie na wstrzymanie.

A ty przeczytaj jeszcze raz mój post, po co mi podajesz linki do testów w rozdzielczości jak w netboka ? i to w Medium Quality ? Ja ci podałem linki do testów w najwyższych ustawieniach graficznych, możesz podasz mi jakieś linki do testów w FULL HD i/lub wyzej i ustawieniach na MAX ?

Warto przeczytac to:

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=5000-5

Cytaty:

"Niezależnie od użytej rozdzielczości procesory uzyskują w zasadzie tyle samo FPS. A więc nie ważne czy pokażemy wykres z rozdzielczości 800 x 600, czy z 1600 x 1200 i do tego jeszcze z wygładzaniem krawędzi, to i tak relacje między procesorami będą identyczne."

"Ktoś powie: no dobra, ale mamy tutaj GTX’a 285, na którym w tą grę można grać nawet w 1920 x 1440, dlaczego więc nie testować w tym trybie? Oczywiście, że można, ale trzeba mieć odpowiednio dobre miejsce do tego, a po wynikach wcześniej zaprezentowanych w Doomie 3 (evil2) widać, że rozdzielczość nie ma znaczenia, o ile dobrane miejsce testowe (lokacja) jest odpowiednio dobre."

Edytowane przez kad2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ty przeczytaj jeszcze raz mój post, po co mi podajesz linki do testów w rozdzielczości jak w netboka ? i to w Medium Quality ? Ja ci podałem linki do testów w najwyższych ustawieniach graficznych, możesz podasz mi jakieś linki do testów w FULL HD i/lub wyzej i ustawieniach na MAX ? ilear jako jedyny przyznal racje mimo tego ze ma i7 za bardzo jestescie zakochani w intelu zeby to dostrzec ze przy duzych rozdzielczosciach i ustiawieniach maksymalnych intel traci cala przewage w grach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już do czullo na priv napisałem co o tym sądzę. Masakra będzie jak się nie potrzebna kłotnia zrobi hehe.

Także czekamy na informacje o 5870 :D

To co mnie zaskoczyło w nowej serii to aż 1600SP oraz podłączenie trzech monitorów. No i jeszcze mogę dodać to iż szkoda że można dopiero kupić 22 września B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źródło in4 KLIK

Radeon HD 5870

- 40nm; 2,1 mln tranzystorów, TDP 180W, w idle 27W

- 1600 SP, taktowanie rdzenia 825MHz

- 80 TMU, 32 RBE, 256 bitowy kontroler pamięci

- 1GB lub 2GB GDDR5, taktowanie 1300MHz (DDR 5200), 166,4GB/s

- cena 399$ za 1GB i 449$ za 2GB

Radeon HD 5850

- 40nm; 2,1 mln tranzystorów, TDP 170W, w idle 27W

- 1440 SP, taktowanie 725MHz

- 72 TMU, 32 RBE, 256 bitowy kontroler pamięci

- 1GB GDDR5, taktowanie 1000MHz (DDR 4000), 128GB/s

- cena 299$

Obie karty zadebiutują 23-ego września.

27W w idle to jakieś 3 razy mniej niż w 4870 :)

5870 X2 ponoć ukaże sie za miesiąc.

Edytowane przez Jang

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W najbliższej przyszłości nie będzie żadenego prawdziwego 3d, chyba że nastąpi jakieś przełomowe odkrycie.

Będą jedynie kolejne, coraz lepsze próby oszukiwania oka. Wystarczy sobie tylko przypomnieć jaki płacz był na nieuzasadnione wymagania Crysisa, który jest nabliżej 3d (a i tak bardzo daleko). Wystarczy, ze deweloper ambitnie zechce zrobić każdy kamyczek w 3d (nie wspominając o takim piasku na plazy), czy "bardziej okrągłe koła" i już będzie płacz, bo początkowym zachwycie się okaże że te ulepszenia nie są potrzebne do rozrywki, a tylko rozkładają sprzęta na łopatki.

Do prawdziwego 3D to technologie rodem ze Star Treka (no może lekka przesada) sa potrzebne.

Edytowane przez MariuszDW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sony już zapowiedziało playstation full 3d w 2010 roku. Wiec akurat by się zgrało w kolejną generacją karta na PC.

Do prawdziwego 3D to technologie rodem ze Star Treka (no może lekka przesada) sa potrzebne.

Technologia jest już opracowana, a dokładniej dwie. Jedna pod przywództwem sony drugą kontroluje panasonic. Teraz kombinują jak by to tanio w seryjną produkcję ubrać.

Tylko wiecie. Nikt na razie nie pisał o przeniesieniu 3d na PCty. To taka moja inwencja, że pewnie tak zrobią, skoro PS będzie miał 3d :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z cenami wygląda to na powrót do tych z "dawniejszych czasów" ale parametry na papierze świetne. Szczególnie te 27W w idle to byłby przełom u ATi z czym nie mogli sobie poradzić za bardzo dotychczas.

Poza tym karty idealne do obliczeń jak już ktoś wspominał wcześniej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...