Skocz do zawartości
Maks!

Nowy Komputer Włącza Się I Zaraz Wyłącza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kumpel dzisiaj złożył sobie sprzęt:

Asus P5K Pro

E7200

2x2GB

GF8600gt

Mc-350

Rozmawiałem z nim przez telefon, z tego co mi przekazał to problem polega na tym, że sprzęt nie chce ruszyć. Komputer włącza się na 2-3s, wiatraczki kręcą się po czym komputer się wyłącza.

Kazałem mu odłączać wszystkie dod. urządzenia - dyski nie dyski, ale cały czas nie chce zaskoczyć.

Za bardzo nie mam jak sprawdzić wszystkiego, bo mieszka na drugim końcu Polski. Gdyby ktoś miał podobny problem i potrafi pomóc to z góry dziękuję!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech wyciagnie jedna kosc pamieci, jak zaskoczy niech ustawi odpowiednie napiecia w biosie i dolozy druga. Oczywiscie kumpel jest kumaty i powsadzal wszystkie potrzebne zasilania jak nalezy.

Edit: najpierw to koniecznie update biosu. A jak? ano, jakiegokolwiek 65 nanometrowego procka trzeba wlozyc i updatowac biosik. Jestem na 99% pewien ze bios ktory jest teraz nie ma wsparcia dla nowszych procesorow.

Edytowane przez marecki48

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy płyta piszczy przy starcie kompa ??

Jak tak to niech przejrzy instrukcję od niej - tam powinno być napisane co oznacza dany dźwięk /dźwięki .

Przechodzi test POST - coś się w ogóle wyświetla na monitorze ??

Jak nic nie piszczy przy starcie kompa to jak ma możliwość niech sprawdzi procka , ram i płytę oraz grafę u kogoś innego .

Dobrze jest też na początku ( przed sprawdzaniem reszty ) podpiąć inny zasilacz , bo może ten ma jakąś wadę .

Wtedy będzie wiadomo co nawala .

Jakiej firmy jest ten ram ??

Sprawdzał na jednej kości i na wszystkich bankach ??

Resetował bios ?? .

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi