pietach Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 Witam. Przymierzam się do zakupu takiego malutkiego komputerka. http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=368368862 Czy wejdzie tam DualCore E2140 ?? Bo o ile kojarze to na i915 jest gniazdo LGA775 tylko czy chipset obsłuży procka E2140. Nie chodzi mi o wydajność i gry...już z tego wyrosłem więc jak nie da rady to zostanie ten Pentium4 3GHz. Chociaż E2140 mniej sie grzeje i łatwiej (ciszej) można go schłodzić a nie chciałbym powrotu to szumiących wentylatorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 Z tego co się orientuję i915 wspiera p4 , pentium d , celeron i celeron d , ale dual core już nie włożysz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 Poza chipsetem jeszcze bios musi wspierać i jedyny pewny sposób potwierdzenia że jakaś płyta się nadaje (poza fizyczną próbą) to dokumentacja producenta płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 Obszedłem to trochę na około , ale oto lista płyt intela kompatybilnych z E2140 http://processormatch.intel.com/COMPDB/Sea...x?ProcNbr=E2140 jak można zauważyć , najstarszy chipset który to obsługuje to i945. Zresztą z tego co się orientuję to procesory c2d pojawiły się jesienią 2006r , ostatnie aktualizacje biosu jakie znajdziemy dla i915 to maj 2006r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 Witam. Przymierzam się do zakupu takiego malutkiego komputerka. http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=368368862 Czy wejdzie tam DualCore E2140 ?? Bo o ile kojarze to na i915 jest gniazdo LGA775 tylko czy chipset obsłuży procka E2140. Nie chodzi mi o wydajność i gry...już z tego wyrosłem więc jak nie da rady to zostanie ten Pentium4 3GHz. Chociaż E2140 mniej sie grzeje i łatwiej (ciszej) można go schłodzić a nie chciałbym powrotu to szumiących wentylatorów. Nie ma lewara by tam wsadzić e21xx, najmocniejszy to PIV HT. ja mam i nawet sobie chwalę, ale za słaby procek już nie raz dał mi w kość, pamieć jest taktowana max 533 nie zależnie jak będzie szybka, żadnych opcji OC nie ma. Komputer za to jest ekonomiczny i starcz mu zasilacz 210W a wsadzić tam można obecnie graficiozy do 3d 3450 nie ma mocniejszych :blink: do 2d matrox pcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 Obszedłem to trochę na około , ale oto lista płyt intela kompatybilnych z E2140 http://processormatch.intel.com/COMPDB/Sea...x?ProcNbr=E2140 jak można zauważyć , najstarszy chipset który to obsługuje to i945. Zresztą z tego co się orientuję to procesory c2d pojawiły się jesienią 2006r , ostatnie aktualizacje biosu jakie znajdziemy dla i915 to maj 2006r Akurat teoriami Intela to się nie ma co przejmować bo istnieje jeszcze praktyka Asrock: 865PE są starsze :) http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Mode...865PE&s=775 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 Z tego co widzę to jakaś specjalna seria dla 915 nie ma czegoś takiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 Z tego co widzę to jakaś specjalna seria dla 915 nie ma czegoś takiego.To kwestia konstrukcji płyty i bios nie specjalnej wersji 865PE (część płyt z 975 nie obsługiwała nigdy C2D, część obsługiwała po modyfikacji bios a część od nowości ale o płytce opartej o 915 i działającej nawet tylko z Celeronem 420 nie słyszałem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zigi Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 Może nieco OT ale zdajesz sobie sprawę iż te maleństwa są stosunkowo głośne jak na dzisiejsze standardy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 Tak sobie przeglądam strony różnych producentów i wychodzi na to że i915 obsługuje tylko p4 i celeron d do 365. Sam mam płytę opartą na tym chipie , jak kupowałem ją 3 lata temu to był szczyt możliwości technicznych , i915 to chyba pierwszy chip przy którym nie trzeba było bawić się z dyskietkami w przypadku dysków sata (tego akurat nie jestem pewien). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 Ojciec posiada taki właśnie komputer i kiedyś z ciekawośći przeglądałem dellforums w poszukiwaniu możliwości zmiany procesora ( aktualnie siedzi Celeron D325 ) i wklejam dokładne info z tego forum: # 6xx - Can't confirm compatibility # 5x1 - Should work, but I can't say for sure # 5xxJ - Will definitely work. Premise based upon every reference to a P4 570 is actually a 570J. Intel never made a 570. Even their site refers to the 570 and then in the subscripts, or some place else, the true model number is listed as BX80547PG3800EJ; making it a 570J. # 5xx - Will definitely work. In fact, one shouldn't need the larger PSU to run any of these processors. Original configuration you received a 250W PSU for CPU 3.2GHz and less and a 305W PSU for CPU 3.4GHz and higher. But with introduction of E0 Stepping revision Thermal Design Power Specifications were lowered from 115W to 84W. Piszą coś jeszcze o różnych rewizjach płyt głównych , że nie wszystkie obsłużą itd. Tak czy tak zostaje albo Celeron lub Pentium 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 (edytowane) Dzieki za odpowiedzi. A teraz troszke z innej beczki. Jak pisałem nie zależy mi na wydajności - głównie internet,jakieś MP3 i od czasu do czasu film. Skoro istnieje możliwość że z prockiem Pentium 4 będzie głośno chodzić a chciałbym jak najciszej to może taki: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=368091627 I pytanie - czy ta płyta obsłuży P 3 1400MHz (tulipan) taki : http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=367583430 Bo grafę to upatrzyłem na allegro Matroxa (LowProfile) a wiadomo że w 2D Matrox jest najlepszy. PS. Nie piszcie że to nieopłacalne bo za kilka złoty więcej można mieć to i owo a za kilka więcej tamto i siamto... Edytowane 30 Maja 2008 przez pietach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 Nie wiem czy dokładnie ta płyta główna sobie poradzi , ale jest na i815E a one radziły sobie z wszystkimi PIII , jednak problemem może być max ilość obsługiwanej pamięci a jest ona bardzo niska bo wynosi tylko 512MB SDRAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3NV3R Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 Nie nie obsłuży z kilku prostych powodów: - nie ten socket - ostatnie P3 były na S370 - ram - za czasów P3 był SDR, a w przypadku i915 jest albo DDR albo DDR2, więc chipset na pewno nie obsłuży - pewnie inny schemat zasilania Zależnie od tego na jaki komponent dostajesz licencje, możesz ewentualnie sprzedać te graty i zainwestować w 780G + 4050e + 1GB i najprawdopodobniej nie będziesz musiał dołożyć więcej niż 150zł (jeśli oczywiście sprzedasz stare mobo, procek i ram). Przy okazji dostajesz chyba najchłodniejszy procek (nie licząc atomów i EPIA ofc.) o wiele lepszą grafikę - spokojnie poleci na niej FullHD, jeśli będzie taka potrzeba poza tym lepsze możliwości rozbudowy (Hybrid CrossFire z 3450) no i ogólnie: jakość, wydajność i cisza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 ... PS. Nie piszcie że to nieopłacalne bo za kilka złoty więcej można mieć to i owo a za kilka więcej tamto i siamto... Tyle że za 530 (tyle kosztował pierwszy z rozważanych zakupów) można złożyć komputer do takiego zastosowania z nowych części. Przykładowo coś w tym stylu http://www.allegro.pl/item368963503_sempro...b_dvdrw_gw.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 @D3NV3R czy Ty aby na pewno wiesz o czym mówisz , w tym zestawie jest P3 1GHz na i815E i 256MB SDRAM, więc skąd wytrzasnąłeś i915? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3NV3R Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 Oczywiście że wiem :razz: . Nawiązując do pierwszego postu: Witam. Przymierzam się do zakupu takiego malutkiego komputerka. ...Bo o ile kojarze to na i915 jest gniazdo LGA775... Kolega się pytał czy na to wejdzie mu P3, więc odpowiadam: NIE ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 To tak trochę zmiksowałeś posty :) , teraz mamy jeszcze mniejszy komputerek na i815 i jeśli dobrze zrozumiałem to do tego chce wpakować tego P3 1,4G. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3NV3R Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 O $**$! faktycznie - tak się właśnie ze mną dzieję jak się gra w CSS'a godzinami xD Sorki. Chociaż P3 to już dziadek i nie wiem czy koledze się opłaca, bo za ~600-700zł można mieć nowiutki zestaw na 780G który zjada tego P3 na śniadanie, a dużej różnicy (jeśli jakakolwiek będzie) w wydzielanym cieple i pobieranej energii raczej nie będzie się dało zauważyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 (edytowane) Chociaż P3 to już dziadek i nie wiem czy koledze się opłaca, bo za ~600-700zł można mieć nowiutki zestaw na 780G który zjada tego P3 na śniadanie, a dużej różnicy (jeśli jakakolwiek będzie) w wydzielanym cieple i pobieranej energii raczej nie będzie się dało zauważyć. Zależnie od tego na jaki komponent dostajesz licencje, możesz ewentualnie sprzedać te graty i zainwestować w 780G + 4050e + 1GB i najprawdopodobniej nie będziesz musiał dołożyć więcej niż 150zł (jeśli oczywiście sprzedasz stare mobo, procek i ram) Patrz na sygnature. Obecnie mam dobrego kompa ale on pójdzie do siostry a ni wystarczy "maszyna do pisania" Oj panowie. Faktycznie zniksowałeś 2 posty- najpierw było pytanie o Della GX280 z prockiem P4 i na i915 a potem obniżyłem wymagania i był taki sam Dell ale GX150 czyli z prockiem P3. Pisałem zebyście nie pisali i opłacalności i wydajności bo tutaj one nie mają się "zjadać" na wzajem. To ma mi wyświetlić stronę www, odczytać maila, włączyć MP3. Wyrosłem już z gier i liczenia Super PI. Do tego spokojnie styknie P3 1GHz ale nic by nie stało na przeszkodzie wcisnąć tam P3 1.4GHz - tylko czy wejdzie ?? Edytowane 2 Czerwca 2008 przez pietach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 Tak jak już pisałem , teoretycznie powinna sobie poradzić z P3 1,4 ale czy akurat ten model płyty jest w stanie to zrobić to nie jestem w stanie Ci powiedzieć i pamiętaj do tego zestawu wciśniesz max 512 ramu (o ile chciałbyś dokupić ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 Patrz na sygnature. Obecnie mam dobrego kompa ale on pójdzie do siostry a ni wystarczy "maszyna do pisania" Oj panowie. Faktycznie zniksowałeś 2 posty- najpierw było pytanie o Della GX280 z prockiem P4 i na i915 a potem obniżyłem wymagania i był taki sam Dell ale GX150 czyli z prockiem P3. Pisałem zebyście nie pisali i opłacalności i wydajności bo tutaj one nie mają się "zjadać" na wzajem. To ma mi wyświetlić stronę www, odczytać maila, włączyć MP3. Wyrosłem już z gier i liczenia Super PI. Do tego spokojnie styknie P3 1GHz ale nic by nie stało na przeszkodzie wcisnąć tam P3 1.4GHz - tylko czy wejdzie ?? Ma w pracy PIV 1,6 i... używam jako maszyna do pisania + excel, och excel, właśnie liczy mi wyszukaj pionowo po 65 tys wierszy i zawiesza się na pół godziny aby to przeliczyć potem mam wynik, normalnie jak rżnięcie zboża sierpem, więc nie mówi mi o maszynach do pisania na poziomie PIV czy PIII bo ja marzę o maszynie do pisania z 3-4 rdzeniami i 2gb ramu minimum. Zwykły excel Panie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 (edytowane) Hehehehem bywa i tak. Są "maszyny do pisania" i "maszyny do pisania" W moim przypadku to : -pisanie postów na forum, -poczty. Exela się nie dotykam bo nie potrzebuję (nawet nie potrafiłbym jakiś skomplikowanych zależności ustawić) Na początek dam sobie spokój ze zmianą procka - 1 czy 1.13GHz wystarczy. Ram - no cóż - 512MB będzie musiało wystarczyć. Ewentualnie zamiast zintegrowanej grafy wstawie jakiegoś Matroxa żeby obraz był ładniutki ...hehehhe PS. maxymili- a jak sprawuje sie ten twój Dell GX280 co masz w sygnaturze ? Chodzi mi i głośność... Edytowane 2 Czerwca 2008 przez pietach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombay Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 IMHO 1GHz + 512 + dobra optymalizacja XP-ka spokojnie starczy... nawet do excela... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 IMHO 1GHz + 512 + dobra optymalizacja XP-ka spokojnie starczy... nawet do excela... ;)Nie. Excel jak się tabela rozrośnie do 100mb jak zrobisz zaawansowane funcje na niej to nie ma lewara, proces się zawiesi na pewien czas, u mnie na PIV 1,6 i 512mb to jest od 15 do pół godziny, ale gdy dałem mu już 65tys wierszy (6* więcej) to się męczył z tym tak długo, że nie zdążyłem i musiałem zabić proces i pójść pracować na szybszy sprzęt. Szlag mnie po prostu trafił ;) Excel nie jest wymagający jak masz 100 wierszy i nic ciekawego z nimi nie robisz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 maxymili A jak z głośnością twojego Della ?? Nie róbcie OT ...exel mnie nie interesuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 (edytowane) maxymili A jak z głośnością twojego Della ?? Nie róbcie OT ...exel mnie nie interesuje. Ma jakiś system obcinający napięcie do procka i w idle jest całkiem znośny (poza dyskiem straszny traktor) ale jak się włączy obciążenie to jest głośny, wyjąłem go ostatnio na biurko, bo mi synek rozbrajał i po prostu , z tyłu gdzie ma wylot ciepłego powietrza słychać taki szum, dość głośny. Edit: Jedyne co mnie przy nim trzyma, to że mam legalny system z nim. Edytowane 2 Czerwca 2008 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 maxymili A jak z głośnością twojego Della ?? Nie róbcie OT ...exel mnie nie interesuje. Jeśli masz takie minimalistyczne wymagania co do wydajności to zamiast szukać głośnego prądożernego rzęcha szukaj czegoś takiego jak I220GC. http://www.asus.com/products.aspx?modelmen...l3=498&l4=0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 Do takich celow to tylko P4 z ht. Piekna sprawa a koszty smieszne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mb3 Opublikowano 4 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2008 Witam, mam taki komputerek od niedawna -> GX280 P4 3.0HT, 320GB Sata Seagate (dokupiłem), 512MB ram (w ciągu najbliższych dni wymiana na 2xBG Patriot DualChannel), slimiowy DVD i zewnętrzna nagrywarka DVD Samsunga. Komputer jest naprawdę szybko do zastosowań biurowych. Od czasu naciśnięcia power'a do ekranu powitalnego Windows XP mija 16sekund! Jako maszyna do pisania jest szybki, metastabilny i cichy. Naprawdę polecam zwłaszcza, że zakupuiony na aukcji u użytkownika -> http://www.allegro.pl/item373796725_gx280_...ppro_fv_gw.html jego cena z certyfikowanym XP jest niewiele większa niż cena samego XP w sklepie. Jesli zastanawiasz się nad taką maszyną do pisania to bardzo polecam w tej konfiguracji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...