Skocz do zawartości
Jodlasty

Małe porównanie GeForca 3Ti 500 i Radeon 9100.

Rekomendowane odpowiedzi

Hi, ja mialem r9100 od Yuan'a (obawialem sie ze shit, ale) i radiatorami na mem + H2O na rdzeniu bujal sie do 10500 trzech-markow na antku 2000+. Polecam wode na GPU - duzo wydajniejsza i od razu wyniki do gory pedza (dziwne ale jak redbull z reklamy :))))))))

Uwazam ze r9100 to naprawde dobra karta (mialem juz chyba wszystkie GF up to 4800SE i radeony do r9500pro, nie mowie tu oczywiscie tylko o wydajnosci, ale przede wszystkim o stosunku ceny do wydajnosci i tu r9100 wypada IMO najlepiej)

pozdrofka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teścik przeprowadzony został na kompie:

XP1700 (0251)@2600

MSI KT3 Ultra2-R

512 Mb SAMSUNG CB3

HD 80 Gb IBM

Jak widac na 17 testów Radeon 9100 przegrywa tylko w 7 :)

Wiem wiem te pierwsze testy sa najważniejsze.

Ja na slabszym procku mialem o wiele wyzszewyniki, poza tym bez sensu jest robic testy Ati i Nvidi na 3dmarku2001 bo jak wiadomo on woli Nvidiie i wyniki nie sa raczej miarodajne przy takim porownaniu. Zrob ten test na 3dmarku 2003 i oblicz srednia :)

Dobry jest Codename Creature ktory wykorzystuje pixelshadery i vertexshadery no i glownie kladzie nacisk na wydajnosc wielopolygonowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dolaczam sie do porownania, sprzet jak w podpisie (detki 43.45):

RESULTS

High Polygon Count (1 Light) 23.6 MTriangles/s

High Polygon Count (8 Lights) 5.6 MTriangles/s

Ustawienia jakosci w sterowniku na "najwyzsza jakosc" , przy ustawieniu na "najwyzsza wydajnosci" wynik byl 7277.

akurattylko te dwa testy pamietam i u mnie bylo na takiej samej maszynie jaka masz (no ciut gorszej) na r8500le

1lights 35MT/s

8 lights 11MT/s

jak bede w domu pozniej to podam reszte wynikow.

Ogolny wynik mialem ok 7800

mimo ze 3dm2001 jest raczej przystosowany do lepszej wspolpracy z GF.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe jodlasty a jakie to radaitorki załorzyłeś bo ja tez mam takie miedziane samorzylepne z coolermastera niedawno w jakims topicu było ich zdjecie (nr.3)i mi identiko sie kręcą na nich pamiątki.Tylko jest problemik jeden bo ter coolerek z karcie jest przylkejony no to cholera bedzie trzeba z lodówka sie bawić zeby poźnij cos mocnejszego przykleic .Teraz powiedzcie tylko jaki cooler bedzie pasował moze blue orb .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe jodlasty a jakie to radaitorki załorzyłeś bo ja tez mam takie miedziane samorzylepne z coolermastera niedawno w jakims topicu było ich zdjecie (nr.3)i mi identiko sie kręcą na nich pamiątki.Tylko jest problemik jeden bo ter coolerek z karcie jest przylkejony no to cholera bedzie trzeba z lodówka sie bawić zeby poźnij cos mocnejszego przykleic .Teraz powiedzcie tylko jaki cooler bedzie pasował moze blue orb .

Radiatorki zrobiłem ze starego radiatora od PII

pociełem go piłką do metalu na kilka kawałków i przykleiłem SUPER GLUE (małymi kropelkami na końcach pamięci a w środku pasta)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam i tak wole milion razy GF3, mam dosyć jebactwa sie z AtI problemów ze sterami grami np007 wogule bez pacza na herculesie8500 i ati 9000 niebiega :(a gf smiga bez zazutu pozatym za stosunkowo małe pieniądze 555 zł mam gainwarda ze 128 ram katra przyszlosciowa na jakies 2 latka powinna styknąć jak dla mnie i wg mnie przey dobrej konfiguracji starsza architektura GF3 jest szybsza od ATI [mam na mysli powyłanczanie efektów tak zaby jedna i dróga wykozystywaly dokładnie to samo]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jeszcze zapomnialem dodać ze wogule na podkreconej magistali ATI sie wogule nietrzyma jakies pasy zwisy odtwazanie filmów na zielono..... nawet stary GF2 i Voodoo 3 ruszały a to ati jakoś nie

ps oczywiście niepodwazam pozycji lidera wydajnościowego[ati] ale mogli by sie tez <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> za jakość bo obraz TV na wiekszosci tanszych kart jest taki ze mozna go ogladać na sony i rubinie bez zadnej utraty!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam i tak wole milion razy GF3, mam dosyć <font color="#FF0000">[ciach!]</font> sie z AtI problemów ze sterami grami np007 wogule bez pacza na herculesie8500 i ati 9000 niebiega :(a gf smiga bez zazutu pozatym za stosunkowo małe pieniądze 555 zł mam gainwarda ze 128 ram katra przyszlosciowa na jakies 2 latka powinna styknąć jak dla mnie i wg mnie przey dobrej konfiguracji starsza architektura GF3 jest szybsza od ATI [mam na mysli powyłanczanie efektów tak zaby jedna i dróga wykozystywaly dokładnie to samo]

"twoj wybor szanujemy choc nie rozumiemy" © Kaeres.

oczywiscie slowa te byly wykorzystane w innym kontekscie , bodajże

dotyczace splintera i mgs :)

tak zeby nie bylo niedomowien :)

kto by sie spodziewal ze kiedys bede Kaeres'a cytowal :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja ma winfasta GF3 ti 200 i stwierdzam ze za taka kase nic lepszego nie moglem kupic ( karta uzywana z 2 reki za 300zl ... )

tylko nie wiem czy dawac w Riva Tuner oc hardware ( karty ) czy sterownikow ( dentek .......

co daje wiekszy wypas???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...