Fuxseb Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 (edytowane) DobryDzień. Mam taki problem. Całkiem niedawno komp chodził mi normalnie, bez żadnych problemów. Później zaczęły się dziać dziwy. Mianowicie często zdarzało się tak, że po włączeniu Power niby startuje, ale bios nic nie piszczy, monitor się nie zaświeca. Charakterystyczne było również że przy takim zwisie nagrywarka co parę sekund zakręcała napędem i zaświecała diodą, tak jak zawsze 1 raz przy rozruchu albo zamknięciu szuflady. Oczywiście odpięcie wszystkiego poza podzespołami koniecznymi (HDD też odpiąłem) nic nie dało, bo nadal brak rozruchu. Skasowanie biosu także nic nie dało. W końcu ostatnio odpaliłem kompa "na pająka", wtedy zadziałał. Pakuję więc do obudowy, chodzi. Nie nacieszyłem się tym zbyt długo, bo dziś niby komp normalnie chodził, ale zaczęły się znowu "jaja" jak wyłączyłem komputer i po godzinie włączyłem znowu... to samo co napisałem wyżej. :wall: I tym razem już nic nie pomaga, włącznie z ładowaniem w czółko z buta. Znów przystępuję do lokalizowania. Mam, namierzyłem drania. Zamieniłem swoją obecną kartę (konfig poniżej) na ATi Rage 3D :/. No i chodzi. Z tym że przycina mi nawet internet. Nie mam pojęcia co mogło się stać, czyżby podkręcanie zaszkodziło? No nie wiem. Na chwilę jeszcze włożyłem GeForce'a i włączył się :blink: ale niestety po logo "Windows XP" kiedy miało się pojawić "Zapraszamy", monitor zgasł i już się nie zaświecił, ale system dalej się ładował, bo dysk wiercił. Dziwne. Na razie jadę na Rage, ale bez grania długo nie wytrzymam. Konfiguracja sprzętowa » Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "Konfig - rozwiń" ECS K7S5A (yeah) AXDA1700DUT3C JIUHB @1,73V && 14 * 147MHz = ~2058MHz (jeee! :P) Na procku AC Copper Lite + AC MX-1 GoodRAM 512MB DDR400 @ 2-2-2-6, 147MHz Fortron 350W DVD-RW Lite-ON 20x Stacja dyskietek (pieszczotliwie FL0P) 1,44" NEC rocznik 1994 :rolleyes: WD Caviar 80GB WD800 Creative CT4810 Realtek RTL8139 Kable, wiatraczki, katody, obudowa :D, myszka, klawiatura, monitor, podkładka i inne duperele... I na koniec gwóźdź programu, nVidia GeForce 6200@6600, a właściwie to Leadtek WinFast A6200TD AGP DDR 128MB która to została ztweakowana na 6600. Sterowniki to najnowsze ForceWare. Temperatury zawsze bardzo pilnowałem, w zasadzie pod budą nie było więcej jak 32 st. C, na procku 51, a na grafie zwykle jak grałem to 85, ale po poprawieniu wentylacji pod obudową nie przekracza już 80. Pod Windą normalnie było około 60. Odczyty napięć (mierzone bardzo dobrym miernikiem, zresztą porównajcie sobie z tymi software'owymi odczytami): » Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "Pomiary napięć - rozwiń" Tryb (% Zajętości CPU, Temp CPU, Temp SYSTEM) Idle (6-12%, 37*C, 27*C): 5V - 4,95V OK (SpeedFan 4,7V :/) 12V - 12,41V (SpeedFan 12,22V) 3,3V - 3,35V OK (SpeedFan 3,26V) -12V - -12,06V (SpeedFan 0,39V(?)) Stress (Prime95 100%, 45*C, 30*C): 5V - 4,9V (SpeedFan 4,62V :o) 12V - 12,47V (SpeedFan 12,22V) 3,3V - 3,35V :) (SpeedFan 3,23V) -12V - -12,12V [speedFan 0,39V(?)] Poradźcie co z tym zrobić. Czy to możliwe że karta graficzna się uszkodziła? Wiem że już dawno powinienem zainwestować w tego kompa i to planuję (a raczej całkowitą wymianę, tylko dolega mi chroniczny brak kasy :D), więc i karta graficzna będzie wymieniona, tylko przydało by się jeszcze wziąć jakieś głupie 60zł za tą kartę. Z góry dzięki. ...i tak z tego nic nie będzie... Bądźmy dobrej myśli. xD P.S. Załączam kilka szpanerskich zdjęć :) W lepszej jakości niestety chwilowo nie mam czym zrobić. Edytowane 29 Maja 2008 przez Fuxseb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 Nie wiem jaki maxymalny dzielnik ma SiS735. Zdaje się, że 1/4 przy 133MHz. Jeśli tak to przy 147MHz agp taktowane jest częstotliwością 73.5MHz (vs 66MHz standardowe). Dobrze liczę? Nie pamiętam już dokładnie... Być może to zbyt dużo (bezpiecznych maxów pci/agp też niestety już nie pamiętam). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...