kileru Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 witam wszystkich maniakow chcialbym podzielic sie z wami malym dylematem, otoz przyszedl czas aby stary komputer P4 3hgz HT odsunać na boczny tor. Wymagania: gry, zdjęcia ps itd, małe amatorskie montowanie filmow z wakacji Specyfikacja: mysle nad C2Q 6600 ale mocniej juz patrze w strone Q9300 @45nn czy ktos posiada taki zestaw najlepiej z Q9300 lub moze nawet lepiej mial szanse pracować na podobnych maszynach z serii C2D ? wiem tez ze Quada nie wykorzystam we wszystkich aplikacjach, grach itd ale wydaje mi sie to bardziej przyszlościowym zakupem niz kupowanie teraz C2D, ale wlasnie chcialbym posluchac innych opinii do tego zestawu zamierzam wsadzic : mobo - foxconna p35a 4 gb - 2x2 gb ocz lub patrioty na 800 grafika - 9600 gt lub gtx jeszcze nie wiem zapraszam do dyskusji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guldur Opublikowano 31 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2008 (edytowane) Ja wlasnie zakupilem kompa na Q9300, dojdzie dopiero pod koniec nadchodzacego tygodnia. Bede go uzywal do PS, aplikacji ciagnacych mocno proca oraz oczywiscie gier od czasu do czasu. :) mobo wsadzilem Asusa P5K-E WiFi, 2x2gb patriota cl5 a grafe 8800GT. W domu mam jeszcze E2160 (albo E2140, nie pamietam juz) wiec raczej porownania nie zrobie bo to juz staroc.. ;) Co do tego jakiego proca teraz brac - musisz sie zastanowic czy naprawde wykorzystasz 4 rdzenie. Jezeli tak to smialo bierz Q6600/Q9300, jezeli natomiast nie sa Ci niezbedne 4 jajka to bierz E8200/E8400. @down podobno Q6600 jest znacznie lepszy do OC, ja w OC sie nie bawie, wiec mnie to rybka.. ;) Edytowane 31 Maja 2008 przez guldur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 31 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2008 q6600 juz sie chyba nie oplaca brac. Lepiej odrazu q9xxx, albo narazie e8xxx. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 1 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2008 (edytowane) Dobra kolego, znajomosc zaczelismy nie najlepiej ale od tego jest forum zeby pomogac. Przynajmniej ja wychodze z takiego zalozenia. Najpierw komp opis ponizej: Procek: Q6600 seria G0 Mobo: DFI DK Lanparty P35 T2 lub T2RS RAM: 2x2GB Kingston 667 Mhz lub 800 Mhz (koniecznie na kosciach ELPIDA) lub Exceleram 2x2GB 800Mhz Grafika: 9600GT 512 lub 8800GT 512 HDD: Samsung F1 320GB Zasilacz: Corsair 520W HXEU a jak masz wiecej kasy bo na zasilaczu nie nalezy oszczedzac to Be-Quiet DP7 450W Chlodzenie na proca: Scythe Mugen Procek - jesli koniecznie 4 rdzenie to Q6600 lepiej sie kreci i wyzszy mnoznik, wiecej cache'u i jest tanszy niz Q9300. Ale jak koniecznie chcesz 45nm to kupisz jak zechcesz w sumie to Twoje pieniadze. Plyta Glowna: w tym przedziale cenowym najlepsza jesli chodzi o stabilnosc i OC. Do tego do Quada potrzebna jest dobra plyta a ta DFI taka jest. Jezeli bedziesz potrzebowal kiedys RAID'a to model T2RS jezeli nie to model T2, tylko tym sie roznia te plyty. W zasadzie T2RS ma wszystkie kondesatory typu FULL SOLID a T2 tylko od sekcji zasilania procka. Ale w niczym nie jest gorsza jesli chodzi o OC. RAM: Nie ma sensu kupowac ani OCZ ani Patriotow, chyba ze masz pwrzywiazanie do firmy to juz inna para kaloszy. To co Ci zaproponowalem to sprawdzone rozwiaznie. Mialem ostatnio do testow 8 GB wlasnie powyzszych Kingstonow, przy obsadzonych wszystkich 4 slotach podkrecilem je lekko na 1000Mhz przy napieciu 2.0V w konfiguracji 2x2Gb ida wyzej i sie tak nie grzeja bo Elpida jest koscia niskonapieciowa i bardzo dobra do OC. Exceleramy mam obecnie kupione w ddr2.pl rowniez sa dobre i chodza na 1066Mhz przy 2.15V. Radiatorami sie nie sugeruj bo w 90% przypadku zamiast oddawac (rozpraszac) cieplo z kosci, kumuluje je. dlatego wiekoszosc co wie o co chodzi albo zrywa radiatory albo przynajmniej daje nawiew na kosci jezeli je wysoko kreci i daje duzo V. Ale to akurat jest lekkie podkrecanie i kosci nie sa na micronie bo micron to prawdziwa grzałka. Grafika: obydwa wybory sa najlepsze w cenie jesli chodzi cena/wydajnosc. 8800Gt jest mocniejsza jesli masz kase warto dolozyc. HDD: obecnie najszybsze i nacichsze serie dyskow F1 od Samsunga. Modele warte uwagi to 320Gb, 640Gb i 1TB sa robione na talerzach 333GB. Pozostale wersje maja gorsze czasy i transfery w HD-tachu i jest podejrzenie ze sa na 250GB talerzach. Zasilacz: Corsair cichy dobrze wykonany, odpinane miekkie kable dobre w ukladaniu, na bebechach seasonic'a. Moze sie zdarzyc ze "cwierka", wtedy na gware. Be-queit ta seria to czolowka swiatowa, jest z najlepszych obecnie zasilaczy na rynku bardzo cichy i solidnie wykonany. Napiecia trzyma wysmienicie, ale niestety kosztuje ok 320 PLN. SKladam komputer na tym zasilaczu, bylem naprawde pod wrazeniem. Chlodzenie na proca: nic slabszego jezeli nie woda. 4-jajowce lubia sie grzac i potrzeba dobrego chlodzenia. Dobra opcja jest pentagram Karakorum (testowalem go) wydajnosc identyczna jak Mugen'a za to 2 razy tanszy. Ale niestety trzeba troche mocowanie przerabiac bo na ta plyte nie miesci sie. No to tyle ode mnie, powodzenia w zakupie. Edytowane 1 Czerwca 2008 przez disaster3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DANA Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 Co do Q9300 to poczytaj np TU Miałem podobny dylemat, ale po w/w wątku zamówiłem Q6600 G0 (tańszy i lepsze oc). Reszta opisana przez disaster3 świetnie, choć osobiście na P5K-E nie narzekam (8 faz zasilania i płytka zimna przy fsb 440 - do Q6600 jak znalazł). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...