Zieger69 Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 Witam. Wczoraj zacząłem bawić się w podkręcanie procka. Oczywiście tylko tak na spróbowanie, bo nie wymieniłem chłodzenia. Przez to też podniesienie fsb do 310 (proc w podpisie) spowodowało wzrost taktowania, ale i oczywiście temperatury. Ponad 10 stopni w spoczynku. Przymierzam się więc do zakupu nowego chłodzenia. Noctua Thermalright Między tymi będę wybierał. Thermala planuje wzbogacić o wentyl Noctua. Do tego pasta Zalman stg-1. I tutaj mam dylemat. Płyta, którą posiadam ma efektowne chłodzenie (efektowne tzn. duże, bo z efektywnością nie jest na szczycie, choć nie narzekam). Problem w tym, że Thermalright raczej nie wejdzie w że tak powiem standardowej pozycji. I teraz pytanie. Czy można to chłodzenie zamontować odwrotnie ? Znaczy chodzi o obrót 90 stopni, żeby wentyl był z dołu. Co do Noctua to też nie bardzo wiem, a myślę, że byłoby to lepsze rozwiązanie. Proszę o poradę. Wiem, że takich pytań było pewnie milion, ale mi chodzi typowo o tą płytę, którą rzadko kto ją ma. Co do samego OC. Jak mam ustawić dzielniki proc/ram i jak zlikwidować to, żeby proc zwalniał taktowanie w spoczynku. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enzovelionn Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 Ja mogę polecić dobre marki jak Zalman jednak ja wolę Pentagram. Pentagram to wydajność zalmana, cisza równikowa i cena tania jak w hurcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LiquidForce Opublikowano 31 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2008 (edytowane) TR można montować poziomo, wentylator załóż tak żeby powietrze szło do góry. Nie wiem jakie mocowanie ma Nactua... Daj jakieś zdjęcia/podaj model płyty to może więcej zdziałamy. Dzielnik proc/ram zmieniasz oczywiście z BIOSu. Nie wiem jaką masz płytę więc dokładnej nazwy ci nie podam, zazwyczaj ta opcja jest w tym samym menu w którym masz ustawianie FSB [ MIT na płytach Gigabyte, Soft Menu - Abit, innych nie pamiętam]. Jeśli chcesz żeby proc nie zwalniał w spoczynku [mnożnik itd.] to wyłącz C1E i EIST [też w biosie oczywiście] Edytowane 31 Maja 2008 przez LiquidForce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 31 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2008 (edytowane) Pisałem wcześniej. Płyta w podpisie P35-DQ6. Dzielnik wiem, gdzie przestawić, ale na jaki przestawić. Narazie jest 2:3. Edit Postaram się zrobić foty jak to wygląda w samej budzie, bo na zdjęciach z neta nie zawsze to widać. Edit 2 Znalazłem jakieś foty, w sumie płyta luzem, bo wymieniałem budę. Ciężko będzie coś tu zmieścić :( http://img233.imageshack.us/img233/4506/76669598kv3.jpg Edytowane 31 Maja 2008 przez Zieger69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki48 Opublikowano 31 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2008 Nie wiem jaki masz problem, nie mozesz fizycznie pomierzyc sobie wszystkich odleglosci? Tak samo jak nie trudno znalezc wymiary coolerow. Pozatym mozesz poczytac TEN topic, troche utrudnien Cie czeka, oczywiscie do obejscia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 31 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2008 Dobra wybór dokonany. Na stronie producenta znalazłem, że ta Noctua wlezie na tą płytę. Można zamknąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 (edytowane) Cd. Mam pytanie. Zainstalowałem nowe chłodzenie Noctuy wraz z wyciągiem na tylnej ściance Fander. Temp. w idle to ok. 28/25 stopni, w stressie po 25 min orthosa nie przekraczała 44 stopni. Jeszcze nie kręciłem. Oczywiście w porównaniu do Boxa tempy spadły z 15 stopni, a w stressie z 20, więc tempy chyba mogą być ? Edytowane 23 Czerwca 2008 przez Zieger69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...