Skocz do zawartości
Zieger69

Chłodzenie, Wskazówki Do Oc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wczoraj zacząłem bawić się w podkręcanie procka. Oczywiście tylko tak na spróbowanie, bo nie wymieniłem chłodzenia. Przez to też podniesienie fsb do 310 (proc w podpisie) spowodowało wzrost taktowania, ale i oczywiście temperatury. Ponad 10 stopni w spoczynku. Przymierzam się więc do zakupu nowego chłodzenia.

Noctua

Thermalright

Między tymi będę wybierał. Thermala planuje wzbogacić o wentyl Noctua. Do tego pasta Zalman stg-1.

I tutaj mam dylemat. Płyta, którą posiadam ma efektowne chłodzenie (efektowne tzn. duże, bo z efektywnością nie jest na szczycie, choć nie narzekam). Problem w tym, że Thermalright raczej nie wejdzie w że tak powiem standardowej pozycji. I teraz pytanie. Czy można to chłodzenie zamontować odwrotnie ? Znaczy chodzi o obrót 90 stopni, żeby wentyl był z dołu. Co do Noctua to też nie bardzo wiem, a myślę, że byłoby to lepsze rozwiązanie. Proszę o poradę.

Wiem, że takich pytań było pewnie milion, ale mi chodzi typowo o tą płytę, którą rzadko kto ją ma.

Co do samego OC. Jak mam ustawić dzielniki proc/ram i jak zlikwidować to, żeby proc zwalniał taktowanie w spoczynku.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TR można montować poziomo, wentylator załóż tak żeby powietrze szło do góry.

Nie wiem jakie mocowanie ma Nactua... Daj jakieś zdjęcia/podaj model płyty to może więcej zdziałamy.

Dzielnik proc/ram zmieniasz oczywiście z BIOSu. Nie wiem jaką masz płytę więc dokładnej nazwy ci nie podam, zazwyczaj ta opcja jest w tym samym menu w którym masz ustawianie FSB [ MIT na płytach Gigabyte, Soft Menu - Abit, innych nie pamiętam].

Jeśli chcesz żeby proc nie zwalniał w spoczynku [mnożnik itd.] to wyłącz C1E i EIST [też w biosie oczywiście]

Edytowane przez LiquidForce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem wcześniej. Płyta w podpisie P35-DQ6. Dzielnik wiem, gdzie przestawić, ale na jaki przestawić. Narazie jest 2:3.

Edit

Postaram się zrobić foty jak to wygląda w samej budzie, bo na zdjęciach z neta nie zawsze to widać.

Edit 2

Znalazłem jakieś foty, w sumie płyta luzem, bo wymieniałem budę. Ciężko będzie coś tu zmieścić :(

http://img233.imageshack.us/img233/4506/76669598kv3.jpg

Edytowane przez Zieger69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cd.

Mam pytanie. Zainstalowałem nowe chłodzenie Noctuy wraz z wyciągiem na tylnej ściance Fander. Temp. w idle to ok. 28/25 stopni, w stressie po 25 min orthosa nie przekraczała 44 stopni. Jeszcze nie kręciłem. Oczywiście w porównaniu do Boxa tempy spadły z 15 stopni, a w stressie z 20, więc tempy chyba mogą być ?

Edytowane przez Zieger69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi