t0mster Opublikowano 31 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2008 Witam, czy podkreacjac ram podkrecam plyte glowna czy kosci zamontowane na pamieciach ? Czym wlasciwie jest podkrecanie pamieci ram ? Jest to zmiana czestotliwosci plyty glownej czy kostek ? Jeden osobnik twierdzi, ze podkreca sie plyte a nie kosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 31 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2008 Oczywiście że pamięci kręcisz. Podnosisz ich taktowanie i ewentualnie zmieniasz timingi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fuxseb Opublikowano 31 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2008 Na płycie głównej też zmienia się częstotliwość, ale dopóki nie wykroczysz poza max dla danego chipsetu, nie można tego nazwać podkręcaniem. Kiedy zmieniasz częstotliwość lub timingi, płyta z pamięciami musi porozumiewać się "na tych samych obrotach". Oczywiście tylko ustawianie timingów to także nie jest OC MoBo, bo raczej w specyfikacji chipsetu nie ma (albo nie widziałem) opisanych max timingów. Ale OC pamięci to jest jak najbardziej, o ile przekroczyłeś dopuszczalne parametry pamięci. Podsumowując: Tak, kręcisz pamięci, nie płytę. P.S. Jak zobaczyłem "podkręcanie MB", to pomyślałem że ktoś chce podkręcić rozmiar pamięci :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...